Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Öt év után újra bajnok a Sopron!

Ahhoz képest, hogy 0–2-nél a párharc harmadik mérkőzésén jó néhány szék üresen maradt, a mindent eldöntő, ötödik találkozón egy gombostűt sem lehetett leejteni.

MKB-Sopron - Mizo-Pécs 2010 71-56

A lépcsőkön is ültek és a lelátók mögötti állóhelyek is zsúfolásig teltek. És ami a legfontosabb, a zaklatott előjáték után: végre a játékosoké lett a főszerep.

A hazai játékosok bemutatásakor pedig kis híján „leszakadt az ég". Az első percekben nyoma sem volt az ilyenkor várható hatalmas tét miatti idegességnek. Az első három támadását mindkét csapat kosárral fejezte be. Ezt követően az MKB csapatkapitánya, Cserny Réka lépett elő főszereplővé. A hazai csapat első 12 pontjából 10-et ő szerzett, és fő részese volt annak a 8–0-ás soproni rohamnak, amellyel 7–7-es állás után elhúztak a zöld-sárgák. Ezt követően azonban megtört a hazai együttes lendülete támadásban. Iványi és Béres vezényletével felzárkózott a MiZo, amely valóban minden energiatartalékát mozgósította. A pécsiek a negyed második felében egy 9–2-es rohammal egyetlen pontra zárkóztak fel. A negyed Branzova duplájával és 3 pontos hazai vezetéssel zárult.

Ahhoz képest, hogy valóságos kosáresővel indult a mérkőzés, a második negyed elején több mint másfél percig nem esett kosár. Ekkor Béres talált be, ráadásul Honti szabálytalankodott vele szemben és az MKB ifjú üdvöskéjének ez már a harmadik hibája volt. Fej fej mellett haladt a két együttes, Matovic jóvoltából a hazaiak vezettek és a Pécs futott az eredmény, illetve a zöld-sárgák után. A negyed közepén Iványi triplájával utol is érték riválisukat a vendégek, egyenlítettek. Ezt követően Károlyi szabálytalankodott a pécsi csapat motorjával szemben, aki egy büntetőt értékesítve a vezetést is megszerezte a címvédőnek. Ekkor Cserny villant ismét, majd a félidő végén az addig elég görcsösen kosarazó Gorbunova két remek villanása, valamint a roppant fegyelmezetten és hasznosan játszó Matovic újabb duplája után négypontos hazai vezetést mutatott a szünetben a tábla. A vendégektől csak Béres jelentett veszélyt a hazai kosárra. Ezzel a különbséggel a meccs végén is kiegyeztek volna a hazai szurkolók.

Szünet után bő egy perc elteltével Matovic dobásánál „szippantotta be" a labdát a hazai gyűrű. A játékrész első négy perce az ő és Fegyverneky kosarainak jegyében telt, erre az időszakra eredményként azt is regisztrálhattuk volna: Matovic–Fegyverneky 6–4. A negyed közepe táján bő 10 másodperc elteltével Iványi és Honti követett el egymással szemben oda-vissza egy-egy támadószabálytalanságot. Ezt követően először sikerült a hazaiaknak Cserny Réka révén egy gyors, lerohanásos akciót kosárral befejezni. Majd 40–32-nél percekre „befagyott" az eredményjelző. A holtponton a Pécs lendült át hamarabb Béres révén, ráadásul elővette a kitámadózónáját a vendégcsapat. Meg is kavarta ezzel a vendégegyüttes a soproniakat, akik több távoli dobást elhibáztak. Béres Tímeát képtelenek voltak tartani a hazaiak, a túloldalon viszont jött újra Matovic, aki a negyed második felében gyakorlatilag egy személyben gondoskodott arról, hogy igazán közel ne kerülhessen a Pécs a hazaiakhoz. A szakasz hajrájában beesett egy tripla is hazai oldalon Gorbunovától, ám Béres erre is felelt egy kosár plusz büntetős akcióval. A fordulatos negyedet „teniszesre", azaz 15 „mindre" hozta ki a két csapat.

A zárószakasz elején Gorbunova duplájára Vajda felelt, majd Branzova talált be közelről. A védekezés dominált, tartotta előnyét a Sopron. A Pécs triplákkal operált, ám ezeknél a kísérleteknél már érződött a 10. napon lejátszott 5. mérkőzés hatása, magyarán a dobások rendre leperdültek a gyűrűről. Cserny újabb briliáns találatával 8 pontra nőtt a soproni előny. A negyed közepén aztán villant a második félidőben eksztázisban játszó Gorbunova, majd Honti szenzációs hármasa után 10 pont fölé nőtt a hazai csapat előnye, Rátgéber pedig időt kért. Egész pályás letámadásra küldte ki tanítványait, s ezzel sikerült is átmenetileg zavart okoznia a soproni sorokban. Két klasszisuk, Iványi és Béres pillanatok alatt nyílttá tette a mérkőzést. A hajrában azonban a kritikus pillanatokban újra jöttek a pontok Matovictól, majd Gorbunova dobott két duplát, és innen már nem volt visszaút. A soproniak kőkemény küzdelemben egy minden szempontból kitűnő és erős ellenféllel szemben 0–2-ről fordítva megnyerték a mérkőzést és ezzel a bajnokságot.

Az MKB-Euroleasing történelmet írt, hiszen először sikerült duplázni a soproni együttesnek, azaz megnyerni a bajnokságot és a Magyar Kupát.
Székely Norbert: – A kocka el van vetve! Az ilyen pillanatokért érdemes edzősködni, kosárlabdát csinálni. Szurkolóink szenzációs hangulatot teremtettek ezen a rendkívül fontos mérkőzésen, ami pedig a játékosokat illeti, nekik végig a helyén volt az eszük és a szívük. Akkor is, amikor 0–2-re álltunk, és akkor is, amikor kikaptunk az alapszakaszban. Óriási csatában sikerült megszerezni az aranyat!

Rátgéber László: – Győzött a túlerő. Gratulálok a soproniaknak, különösen Matovicnak, akit nem tudtunk tartani... Kicsivel jobb dobószázalék hiányzott, de büszke vagyok hősiesen küzdő csapatomra, mert számomra valóságos hősköltemény volt, ahogy játékosaim küzdöttek a sorozatban tizedik bajnoki döntőn.

Ivana Matovic: – Azért tudtunk nyerni, mert 0–2 után is hittünk abban, hogy fordíthatunk. Az első meccsen gyengén játszottunk, a másodikon nem volt szerencsénk, ám a csapatban így is volt tartás és erő, hogy fordítson és nyerjen.

Honti Kata: – Pompás érzés bajnoknak lenni. Nagyon nehéz volt, a közönségünk mind itt, Sopronban, mind pedig Pécsett óriási erőt adott nekünk.

Cserny Réka: – Bajnokok vagyunk, ez szenzációs érzés. Elsőségünk értékét növeli, hogy egy borzasztó kiélezett küzdelemben tudtuk megszerezni az aranyérmet.

Olekszandra Gorbunova: – Abban a reményben igazoltam át a Sopronba, hogy elhozzuk ide a bajnoki aranyérmet. Sikerült. Kimondhatatlanul boldog vagyok.

Kétfrontos harc
Ma 17 órakor az MKB-arénában a Soproni sÖrdögök az Univer gárdáját fogadja az NB I-es férfibajnokság rájátszásában, míg 19.30 órától az NB I/B-ben a SMAFC ellenfele az Univer B lesz a Krazsnai-csarnokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tolvajok a meccset várták

Az elmúlt hétvégén olyan sajnálatos esemény történt a másodosztályú bajnokság Nyugati csoportjában szereplő győri Integrál-DAC két labdarúgójával, amilyenről eddig jobbára a híres futballsztárokról szóló hírekben lehetett olvasni. Mérkőzés közben rabolták ki őket... Tovább olvasom