Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Öt csapat nem kapott NB I-es licencet, 12 csapatos lehet már a következő szezon

Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Pápa és a Győri ETO. Nagyon valószínű, hogy az NB III-ban folytatják ezek a csapatok.

Sajtótájékoztatót tartott az MLSZ az NB I-es, II-es és III-as bajnokságok következő évre vonatkozó szabályairól.

14, sőt 12 csapatos is lehet jövőre az NB I

Csányi Sándor elnök elmondta, az NB I-ben a létszámot legkésőbb a 2017/18-as bajnoki idényre 12 csapatra csökkentik. Erről már korábban döntés született.

Friss hír, hogy a jelenlegi NB I-es csapatok közül

öt csapat nem kapta meg a licencet az első fokú licencbizottságtól: a Győri ETO, a Pécs, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa.

Az NB II-ből a Putnok nem kapott licencet. A másodfokú ítéletet május 26-án hozzák meg. Az elsőfokú döntést csak akkor változtatják meg, ha olyan dokumentum kerül a bizottság elé, amely bizonyítja, hogy a csapatok önhibájukon kívül nem tudták teljesíteni a feltételeket.

Ha a licencek száma miatt páratlan számú lenne a bajnokság, abban az esetben az NB II harmadik helyezettje is az NB I-ben indulhat. Páros számú licenc esetén viszont csak az első két helyezett. Ha úgy alakul, hogy a két kieső csapat mellett négy nem kap licencet az NB I-re, akkor már a 2015/16-os idénytől 12 csapatos lesz az NB I. Ha két csapat nem kap licencet, akkor 14 csapattal indul a következő bajnokság. A bajnokság kezdetének időpontja is ettől függ majd.

Arra az újságírói kérdésre, hogy változik-e a lebonyolítási rend, azt válaszolta Csányi Sándor, hogy az NB II-ben nem.

A 12 csapatos NB I esetén háromszor játszanak egymással a csapatok, 14 vagy 16 csapatos bajnokság esetén kétszer.

Ligakupa nem a következő idényben lesz. Nyilasi Tibor szerint senki nem fog könnyet hullatni érte.

A tartalékcsapatokat az NB I-es klubok az NB III-ban indíthatnak - ám ez idén már nem kötelező. Jövőre viszont már csak a megyei bajnokságokban indulhatnak tartalékcsapatok. NB I-es csapat tartalékcsapata az NB II-be nem juthat fel.

Szigorúbb szabályok jönnek

Az intézkedések célja, hogy minél kevesebb "felesleges" játékos szerepeljen egy csapat keretében, mivel egy friss felmérés szerint az NB I-es klubok átlagban 41 játékosból álló kerettel bírnak, figyelembe véve azt, hogy egy mérkőzésre 18 játékos nevezhető, nagyon sokan nem jutnak játéklehetőséghez, miközben a csapatoknak fizetniük kell a játékosok számára a bért.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az egyik fő cél: a hazai  futballisták számának növelése már a következő szezontól. Ebben  anyagilag is motiválnák a klubokat - többek között a  szerencsejátékokból befolyó várhatóan 300-400 millióból -, így plusz pénzre számíthatnának, ha hét külföldinél nincs több a keretben és háromnál több a pályán. Az európai kupákban induló együttesek kedvezményt  kapnának, nekik tíz külföldi játékosuk lehet, s a pályán egyszerre  öt.

A Szerencsejáték-pénz feltétele, hogy a kluboknak önrészt is vállalniuk kell. Több pénzt azonban nem kaphatnak, mint amennyi önrészt vállalni tudnak.

A jövőben sokkal szigorúbb ellenőrzés várható az NB I-es csapatoknál. Ha bármelyik csapatnak köztartozása lesz, felfüggesztik a csapat szereplését a bajnokságban.

NB II, NB III

Az NB II-ben nem játszhat nem hazai nevelésű játékos, és egy 18-19 éves játékost kötelező szerepeltetni a mérkőzéseken. Ha teljesítik ezeket a feltételeket, akkor a jelenlegi 50 milliós MLSZ-támogatás helyett ennek háromszorosát kaphatják a csapatok az NB II-ben.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy akik nem nem kapnak első osztályú licencet, azok az NB III-ban kell, hogy induljanak.

Még egyszer a szurkolói kártyáról

Csányi Sándor elmondta, hogy lehet, hogy hibáztak a szurkolói kártya bezevetésének kommunikációjában. Kártya nélkül minden alkalommal rögzíteni kéne a személyes adatokat, így a szurkolói kártya megkönnyíti a jegyvásárlást. Visszaélés a személyes adatokkal nem történt, a rendszer tehát biztonságos. Interneten is lehet vásárolni a kártya segítségével - ez szintén könnyítés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nadal két játékot veszített Rómában

A negyedik helyen kiemelt, hétszeres győztes spanyol Rafael Nadal mindössze két játékot veszített a… Tovább olvasom