Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Orsi: mindent vagy semmit

Sorsdöntő mérkőzést játszik ma este 18 órától a sportcentrumban az Euroligában az Euroleasing-Orsi Sopron női kosárlabdacsapata. Natalia Hejková együttese azt a francia Aix-en Provence együttesét fogadja, amely otthonában 71–47-re verte a soproniakat.

illusztráció
A franciák jelen pillanatban az egymás elleni eredmény miatt állnak a továbbjutást jelentő 4. helyen, ám ha ma nyer az Orsi, akkor „előz". Ehhez az Orsi kifejezetten jó felvezető hetet tudhat maga mögött. A soproniak előbb a neves játékosokból álló olasz Chieti otthonában arattak magabiztos győzelmet, majd a bajnokságban a BEAC-ot verték gond nélkül.

Hejková bizakodó

– A múlt héten kifejezetten jól szerepelt a csapata. Ön is elégedett? – kérdeztük az Orsi edzőjét, Natalia Hejkovát.
– Erre az időszakra próbáltuk „kihegyezni" a csapat csúcsformáját és nem szeretném elkiabálni, de eddig úgy tűnik, sikerült. Olaszországban végre az egész csapat úgy játszott, ahogy azt szeretném. Kis törést csak a cserék utáni pár perc okozott, az is csak azért, mert hideg volt a teremben.

– A szerdai meccs kapcsán mi az elsődleges cél, a győzelem vagy ezzel együtt a 24 pontos különbség ledolgozása?
– A legfontosabb az, hogy nyerjünk. A hátralévő mérkőzések ismeretében úgy gondolom, amelyik csapat most nyer, az jut tovább a csoportból. Ha ugyanis győzünk, akkor a franciák elé kerülünk, de ha ez nem sikerül... Nos, arra gondolni sem merek. Aztán, ha úgy adódik, természetesen megpróbálunk minél nagyobb különbséggel nyerni.

– Gondolom, a kinti mérkőzés felvételét többször is visszanézte. Milyen tanulságokat vont le abból az összecsapásból?
– A védekezésünk nem volt rossz, de a támadójátékunknak nem volt ritmusa. Van néhány neves kosarasa a francia csapatnak, gondolok itt elsősorban az általam Rózsahegyről is jól ismert Mandicra és az ausztrál Harrowerre. Ha egyszerre játszanak jól a Provence kulcsemberei, nagyon veszélyes csapat, de látva a mi előző két meccsen nyújtott játékunkat és a jó formát, nem tudom elképzelni, hogy közönségünk segítségével ne tudnánk megverni a franciákat.

Emlékek és remények

Lassan már hat esztendeje, hogy a soproni csapat az Aix-en Provence ellen Ronchetti-kupa-döntőt nyert. Itthon 70– 65-re, idegenben pedig 72–70-re diadalmaskodott az együttes. Annak a két meccsnek a kiemelkedő egyénisége a nyáron visszavonult Balogh Judit volt, aki Sopronban 32, Franciaországban pedig 39 ponttal terhelte meg a Provence kosarát. Ennek apropóján kértük egy kis visszaemlékezésre és arra is, mondja el, hogy mit vár a mai mérkőzéstől.

– Nagyon nagy meccs volt a két kupadöntő – kezdte Balogh „Bubu".
– Bennem leginkább az maradt meg, hogy miután itthon öt ponttal nyertünk, sokan egy lyukas garast sem adtak volna azért, hogy sikerül kint megtartani ezt a csekélyke előnyt. Nos, sikerült, sőt, kint is nyertünk. Ami a mai mérkőzést illeti, mindenképpen nyerni kell, és bízom benne, hogy a lányok meg is szerzik a győzelmet. Úgy gondolom, a kosárkülönbség sem közömbös. Sajnos kint elég nagy különbségű vereséget szenvedett a csapat, és a franciák szívósak, elég nehéz őket „jól megverni".

A ma is aktív Ronchetti-győztesek közül Radnóty Krisztina játszik jelenleg is Sopronban, igaz, ő jelenleg a városi rivális Röhnisch-Foton csapatát erősíti.

– Szép emlékeim vannak a francia együttesről és a döntőről – emlékezett vissza a Foton csapatkapitánya. – Itthon nagyon „szűken" nyertünk, így nem mehettünk ki úgy, hogy őrizni próbáljuk azt az öt pontocskát, hanem győzni akartunk ott is, és sikerült. A franciák nagyon sportszerűek voltak, szépen fogadták a szurkolóinkat. Igazán megünnepelni ezt a nagy sikert azonban nem nagyon volt módunk, mert két nap múlva kezdődött a bajnoki döntő. Ami a jelen helyzetet illeti, a hazai pálya nagyon sokat segíthet az Orsinak, amelyben úgy látom, most már mind a négy légiós kezd tudásához és hírnevéhez méltón játszani. Ha melléjük még egy-két fiatal is felnő a feladathoz, akár még a nagy különbséget is ledolgozhatják.

A lelátó hangja

A sorsdöntő összecsapás előtt megkérdeztünk néhány törzsszurkolót, mit várnak a mai mérkőzéstől. Farkas Miklós úgy vélekedik, hogy az első és legfontosabb az, hogy nyerjen a csapat. Elég súlyosnak tartja a pár hónapja kint elszenvedett 24 pontos vereséget, ám úgy látja, felfelé ível a csapat formája. Amennyiben az eddig gyengén teljesítő légiósok itthon is igazolják, hogy kezdenek belejönni, valamint ha a fiatalok is jó napot fognak ki, akár ezt a jelentős különbséget is be lehet hozni, és akkor „alapból" a franciák elé kerülhet az Orsi. Persze – vélekedett a szurkoló – ha „csak" nyer a csapat, kisebb különbséggel, akkor sem lesz minden veszve, ám ez esetben a jövő héten a Barcelona ellen lesz szükség bravúrra.

Kovács Csaba az ellenfélből is naprakész: – Láttam, a horvát center, Kireta a múlt hét végén nem játszott az ellenfelünknél, kérdés, Sopronban pályára lép-e. Amúgy szerintem két közel azonos játékerőt képviselő csapat találkozik, és szerintem a hazai pálya előnyét kihasználva nyerünk. Kérdés, sikerül-e kikapcsolni Harrowert és Mandicot, valamint az, hogy Kovacevic mellé, ahogy az utóbbi két idegenbeli mérkőzésen, itthon is felnőnek-e mások a pontszerzésben.

A klub a mérkőzés szünetében árverésre bocsát néhányat a hat évvel ezelőtti Ronchetti-kupa-győzelem emléktárgyai közül. Lesz köztük mez, sál, a kupagyőzelem sajtóanyagának kivonata, sőt, a relikviák között található Rátgéber László gratuláló dísztávirata is. A mérkőzést a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai tekinthetik meg ingyen. Az összecsapás másnapján a Gyermek- és Ifjúsági Központban (GYIK) 20 órától szurkolói ankétot tart a klub – remélhetőleg emelkedett hangulatban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első az Arsenal, a Manchester Utd. kikapott a sereghajtótól

Az Arsenal Thierry Henry két góljával idegenben simán nyert az Aston Villa ellen, s miután a… Tovább olvasom