Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Öröm és üröm a tizedik világbajnokság kapcsán

Három napon át a Budapest Sportaréna látta vendégül a sportok királynője legjobbjait, s a sportág nemzetközi vezérkarát. A második ízben hazánkban rendezett világbajnokság ismét sikeres volt, de a hazai részvétel szempontjából bőven maradt hiányérzet.

Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára szerint minden elvárásnak megfelelt a 10. fedett pályás világbajnokság. Hazai szempontból azonban nem egyértelműen pozitív a kép, mert a szervezéssel ugyan nem volt probléma, s a vb nyereséget hozott, ám a magyar atléták közül senki sem tudott a legjobb nyolc közé kerülni.
– Egy olyan verseny, ahol ilyen nagyszerű a pálya, ahol világcsú-

csoknak és csúcsbeállításoknak tapsolhatott a közönség, ahol 88 országos csúcs született, s amelyről ennyi tv-társaság közvetített, nem is lehetett más, csak sikeres – jelentette ki Gyulai, aki szerint egyedül a magyar csapat szereplése üröm az örömben.
– De ha figyelembe vesszük, hogy a franciák, a németek és a spanyolok is csak egy-egy érmet nyertek, akkor látható, hogy mások is küszködnek hasonló gondokkal – tette hozzá.

Előzetesen azonban nem tűnt egyértelműen hálás feladatnak a vb megrendezése. Először került sor ugyanis az olimpia évében tető alatti vb-re, ráadásul az előző, nagy sikerű birminghami viadal óta csak egy év telt el. (Az IAAF úgy döntött, a jövőben nem kerülhet sor egy éven belül fedett és szabadtéri vb-re, ez az oka a váltásnak.) Ráadásul a magyar atlétika teremben jelen pillanatban nem rendelkezik olyan kiemelkedő egyéniséggel, akire lehet építeni, főleg igaz ez azután, hogy az EB-ezüstérmes magasugró Győrffy Dóra megsérült, a kontinensharmadik távolugró Vaszi Tünde pedig sarokproblémái miatt rúdugrásban indult volna, de ez sem jött össze.

– Látszott, hogy szerény reményekkel vágunk neki a vb-nek, reálisan csak két döntős eredménnyel számolhattunk – elemezte a helyzetet Mérei László szakmai igazgató. – Varga Judit 1500-on és a súlylökő Bíber Zsolt világranglista-helyezése alapján joggal pályázott a fináléra, de egyiküknek sem sikerült a nyolc közé jutni. Így a csapat teljesítménye elmaradt a várakozástól. Ugyanakkor a fiatalok kétharmada hozta magát, idei legjobb eredményeiket érték el, s a versenyzők küzdőképességével elégedett vagyok. Sajnos, a nemzetközi szinthez képest a magyar atlétika élvonala szűk. Ezt figyelmeztetésnek kell felfognunk.
Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint Lamine Diack, az IAAF első embere is csodálatosnak nevezte a vb-t, a szervezők semmilyen negatív visszajelzést nem kaptak.

A MASZ-elnök ugyanakkor elismerte, hogy a Budapest Sportaréna konstrukciója nem kedvez atlétikai versenyeknek.
– A harmadik emelet egyes helyeiről nem lehetett látni az egyes pályát. A sajtó nagy létszáma miatt csak 3200-an fértek be a csarnokba, mégis voltak üres helyek. Talán szerencsésebb lett volna, ha minden napra jegyeket árusítunk és nem bérleteket adunk el.
Gyulai ugyanakkor arról számolt be, hogy több külföldi szakember szerint a BSA a legszebb csarnokok közé tartozik.

A legnagyobb sztárok közül többen – Maurice Greene, Marion Jones, Haile Gebrselassie, Hisam el-Geruzs (Hicham el-Guerrouj) – kihagyták a vb-t, a színvonalra mégsem lehetett panasz. A négy világcsúcs magáért beszél, az orosz női atléták parádéztak és a hármasugró svéd Christian Olsson beállította az érvényben lévő rekordot (17,83 m).
Világrekordhoz mérhető bravúr a mozambiki Maria Mutola teljesítménye, aki hatodik aranyérmét szerezve 800-on minden idők legeredményesebb atlétája lett a fedett pályás vb-k történetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus építi a kapcsolatokat

Kicsit felborult Lothar Matthäus szombati programja, hiszen a válogatottunk szövetségi kapitánya… Tovább olvasom