Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Online interjú Hajszán Gyulával: `pontonként 800 forint járt´

A 30 éve bajnokságot nyert Rába ETO klasszisa, Hajszán Gyula volt portálunk vendége. Szó esett a Verebes-korszak fizetéseiről, a mai ETO-ról és a magyar válogatottról, s képviselői munkájáról is.


11 óra 53 perc - Az online interjú véget ért: köszönjük Olvasóinknak az érdekes kérdéseket, s Hajszán Gyulának a válaszokat.

Fotó: Cseh Róbert.
Fotó: Cseh Róbert.


 
Videó: Cseh Róbert.


- Jelenlegi önkormányzati képviselői munkáját mennyire tudja összeegyeztetni, illetve egyáltalán mennyire kötődik a labdarúgáshoz napjainkban Hajszán Gyula?

- Jelen pillanatban csak az önkormányzati munkát végzem, a sporttal, labdarúgással nem foglalkozom, mivel a kettőt nehéz volt összeegyeztetni.

Korábban az ETO-akadémián vállaltam délelőtti foglalkozásokat, s így az önkormányzati munkák, amelyek a délutáni vagy esti órákban történnek, nem ütköztek.

Három évvel ezelőtt Both József átvette az egyesület utánpótlásának szakmai irányítását, megköszönték a munkámat, hivatkozva arra, hogy az elitképzés megszűnik (ami azóta is gördülékenyen működik).

Ezt követően komolyabb kapcsolatom nincs az ETO-val, hobbi szinten, baráti körben, vagy az öregfiúkkal focizom.  

- A képviselőség mellett mivel telnek a hétköznapjai, vagyis mit kell tudni a civil Hajszán Gyuláról?

- Napjainkban a Barátság Parkban dolgozom, a létesítményt üzemeltetjük. Ez a feladat elég időigényes, de mivel sportról van szó, valamelyest kárpótolva vagyok.
 
- Ifjontiként emlékszem, amikor a Verebes-csapat a Vasasnál 2:0 vesztésre állt, és talán az utolsó 5-8 percben H. Gyula mesterhármasával 2:3-ra győzött az ETO. Hetekig beszéltünk róla. A mostani defenzív Pintér-legénység ilyen állásnál már régen a zuhanyzóra és öltözőre gondolna. Mi adott akkor lelki pluszt egy ilyen teljesítményhez?

- Úgy gondolom, a mi csapatunknak komoly céljai voltak, s ennek érdekében mindent megtettünk, hogy valóra váljanak a saját és a szurkolók álmai.

Természetesen a siker összekovácsolta a társaságot, s ez plusz erőt, energiát, büszkeséget adott a nehéz helyzetekben is.

Úgy érzem, akkoriban dicsőség volt több száz meccset játszani egy klubban, vagy a címeres mezben, s nem feltétlenül az anyagi szempontok voltak a legfontosabbak. 

- Ha az Ön kezében lett volna a döntés, milyen taktikával küldte volna pályára az ETO a Debrecen és a Videoton ellen? Javítson ki, ha rosszul érzem, de ez a két csapat jelenleg jobb az ETO-nál, s inkább a szerencsében, mintsem a játékosok valós tudásában lehetett bízni a rangadók előtt.

- Mivel nem én vagyok az edző, nincs jogom, hogy bíráljam az edzői taktikát, de az a csapat, amelyik a gólon kívül nem tud gólhelyzetet kialakítani az első helyezett ellen, ne álmodozzon aranyéremről.

A három csapat között az a különbség, hogy a Debrecen és a Videoton bátrabban felvállalja a nyíltabb, támadóbb futballt. 

- A fénykorában lévő Verebes mester személye eldönthetett volna olyan mérkőzéseket, mint a Debrecen elleni tavaszi győri meccs?

- Igen, mert a Mesternek olyan széles a taktikai repertoárja, hogy minden váratlan helyzetre pozitívan tudott reagálni.

- Amikor meghallotta, hogy Pintér Attila váltja Csertőit az ETO-kispadján mi volt az első gondolata? Látván a tavaszi produkciót többet várt volna a győri csapattól?

- A döntés mindig a tulajdonos kezében van, mi, külső laikusok nem látunk a kulisszák mögé. Tarsoly úrnak biztos megvolt az oka, amiért ezt meglépte, más kérdés, hogy ezzel nem értettem egyet.

Minden reményünk megvolt arra, hogy ez a csapat bajnokságot nyerjen, sokban befolyásolta az együttes eredményességét az edzőváltás, de az már soha nem derül ki, hogy Csertőivel milyen helyezést ér volna el az ETO.

- Véleményem szerint az idei esztendőben azért sem érdemelt bajnoki címet az ETO, mert a hazai mérkőzéseken a biztos vezetés tudatában is képtelenek voltak közönségcsalogató, látványos játékra. Ön szerint mi az oka ennek?

- Az előbb említettük Verebes József taktikai repertoárját. Ehhez hozzá kell tenni, hogy különböző játékstílusokhoz megfelelő labdarúgók kellenek. Amikor a csapat taktikát vált, olyan embereket kell berakni - akár csereként is -, akik meg tudják valósítani az edző elképzelését.

Akkor a legkönnyebb játszani, ha előnyben van a csapat, mert abban a pillanatban rögtön lehet kontrajátékra építeni.

Ha a Debrecen elleni meccsre tekintünk vissza, mindenképpen játszattam volna Koltai Tomit és Dudás Ádámot, mert ők olyan játékosok, akik tudnak rögtönözni, váratlan húzásokkal emberelőnyt tudnak kialakítani a pálya bármelyik részén, felmerik vállalni az egy az egy elleni játékot, s ezeket a párharcokat képesek is megnyerni.

A Debrecen ellen ezek az elemek például hiányoztak az ETO játékából.
  

- Vállalna-e komolyabb feladatot a jelenlegi ETO-ban?

- Remélem, egyszer még vissza tudok térni, mint edző - akár az utánpótlásban -, s a tapasztalataimat át tudom adni a fiataloknak, amelyet később hasznosítani tudnak.

A többi nem csak rajtam múlik.
 

- Van-e Önben szálka, hogy a magyar válogatottban kevés szerepet kapott, s az ETO aranygenerációja a címeres mezben gyakorlatilag nem mutathatta meg tudását?

- Az akkori sportvezetés nagyon főváros-centrikusan kezelte a magyar labdarúgást, s az akkori szövetségi kapitány nem merte felvállalni a váltást, így a jóformában lévő győri játékosokat itthon hagyta, s nem utazhattunk Spanyolországba.

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy Nyilasival vagy Törőcsikkel nem volt nézeteltérésünk, ha szóltak is erről ellentmondó hírek, ezek inkább műbalhék voltak a szövetség felől, s ezzel támasztották alá, hogy a vidéki focistákat itthon hagyják.


- Hogy látja a magyar válogatott esélyeit a VB-selejtezőkön? Megcsíphetjük a hollandok mögött a második helyet?

- Véleményem szerint igen. Döntő lesz, hogy a külföldön játszó játékosaink mennyi szerephez jutnak a klubcsapataikban, s ne legyenek hosszan tartó sérülések.

- Kinek szurkol a foci EB-n?

- Spanyolországnak.

- Mi a legkedvesebb emléke a mágikus nyolcvanas évekből? Verebes mesterről melyik az a történet, amit a legszívesebben mesél társaságban?

- Az a Vasas-ETO meccs, amelyen a fővárosi gárda vezetett 2-0-ra, s szabadkezet adott nekünk Verebes mester a játékban. Sok helyváltoztatás mellett sikerült három gólt szereznem, s végül megfordítottuk a mérkőzést.

Verebes Józsefről rengeteg kellemes emléket őrzök; a Ferencváros ellen megnyert 4-3-ra megnyert mérkőzés előtt félre hívott, s a következőket mondta: "Menj oda a Jancsikához, s mondd el mindenféle falábúnak.

Az a lényeg, hogy pöcköld fel az idegeit, mert abban a pillanatban túlpörögve akar megoldani mindent, s így higgadt fejjel bármikor meg tudod verni egy az egyben".

Azt tudni kell a Jancsikáról, hogy közel olyan kemény játékosnak tartották, mint Dalnoki Jenőt.

Amikor ezt a Mestertől hallottam, megdöbbenésemben nem tudtam szóhoz jutni, mire Verebes úgy folytatta, "az a játékos, amelyik indulatból játszik, az könnyen verhető.

Tartsd magad tőle távol, s ha szembe tudtál fordulni, akkor azt csinálsz, amit akarsz". Ugyan féltem nagyon, de betartottam az utasítását, s úgy lett, ahogy mondta.

Ezzel a 4:3-as Üllői úton szerzett győzelemmel dőlt el a bajnoki cím sorsa.

- Az ETO aranygenerációja mennyire összetartó társaság, mennyire tartják egymással a kapcsolatot?

- Sajnos, az élet úgy hozta, hogy szétszóródtunk az országban, ritka pillanat, amikor együtt tudunk lenni, de ha alkalom van rá, akkor soha nem hagyjuk ki a találkozásokat.
 
- Szentes Lázár nem volt ott a csapat múlt pénteki köszöntésén. Ennek van köze az ETO-Diósgyőr mérkőzés utáni szópárbajhoz a sajtótájékoztatón?

- Ennek az volt az oka, hogy Szentes Lázár készült diósgyőri csapatával a Haladás elleni mérkőzésre, melyet ha sikerült volna megnyerni, akkor esélyük lett volna a nemzetközi kupában indulni.

Lázár ezt telefonon elmondta nekünk, s elnézést kért, hogy egyébként érthető okok miatt nem tudott velünk közösen ünnepelni.


- Tényleg nem szeretnék a zsebében vájkálni, de kíváncsi lennék, hogy a csúcson lévő Rába ETO játékosokat mennyire becsülték meg anyagilag?

- Nem szoktam konkrét összeget mondani, de most kivételt teszek. Verebes József első évében két pontos rendszerben központilag 800 forintot kaptunk pontonként, vagyis győzelemért 1600 forint járt.

Ha az alatt az öt év alatt a mai focisták fizetésének - prémiumának - megkaptuk volna a 30 százalékát, akkor nem akart volna mindenki külföldre menni pénzt keresni.

Így megalapozhattuk volna itthon a jövőnket anyagilag, mert erkölcsileg természetesen megtudtuk.


- Mit gondol, jövőre bajnok lehet az ETO?

- Nagyon remélem, hogy igen, de ez nem lesz könnyű, s sok mindenen is múlik, hogy 30 év után újra bajnokcsapata legyen Győrnek.

Tarsoly Csaba, a tulajdonos ezt már nagyon megérdemelné.
  

- Mire a legbüszkébb a képviselői munkájában, s hol van hiányérzete, mi az az ügy, amit eddig nem tudott sikerre vinni a körzetében?

- Az első hat évben számos utcát meg tudtunk újítani Szabadhegyen a lakóutca programban. A válságos időszak ellenére is pénzeket teremtettünk elő, amivel a körzetembe tartozó intézményeket tudtam segíteni.

A közlekedést pedig új körforgalmak gyorsítják, egyszerűsítik.

A 3-as víztározó tó környékén olyan közösségi teret alakítottunk ki, amely nagyon sok ember számára nyújt sportolási és szabadidős lehetőséget.

Egyre népszerűbb napjainkban ez a tér mind az idősebbek, mind a fiatalok körében. Ami bosszantó, hogy sajnos, ami embereknek tetszik az egyik oldalról, azt a másik oldalról kritizálják, holott az ő érdekükben is történik minden fejlesztés.

Jó lenne, ha a negatív hangok helyett inkább egyetértésben tudnánk tenni szűkebb környezetünkért.

- A Fidesz vezette városvezetés döntései mellett mindig kiáll, vagy vannak viták frakción belül?

- A közös frakcióüléseken vannak viták, de ez természetes dolog. Mindenki javító szándékkal mondja el véleményét, melyet közösen értékelünk, majd ezt követően hozzuk meg a döntéseket.

- Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted miért nincsenek ma Magyarországon olyan csibész jellegű futballisták mint amilyen Te magad is voltál?

Én elsősorban a Te játékod miatt kezdtem el ETO meccsre járni, mert lenyűgöztek a cseleid és a csibészséged! A nézők nem felejtik el az ilyen típusú játékosokat, ettől váltok legendákká, én ezt ma hiányolom!

- Sajnos, a mai edzői felfogás, a meccsek agyontaktikázása kiöli a játékból ezeket a gyönyörű elemeket, persze védve az edzőket, ha nem nyújt jó teljesítményt a csapat, akkor semmi perc alatt állás nélkül marad.

Ez hozza azt a biztonsági játékot, hogy "fiam, ne hibázz, hibázzon az ellenfél!".

Így a focista játéka leegyszerűsödik, s arra törekszik, hogy ne hibázzon, s ne rajta menjen el a meccs.

A jóhiszemű csibészséget kiölték, s így nagyon ritkák a vagány játékosok napjainkban. 
  
Előzetes

Győr sporttörténetének minden bizonnyal leghíresebb csapata kétszer arany-, kétszer ezüst- és egyszer bronzérmes lett a magyar bajnokságban öt egymást követő szezonban.

A Verebes-gárda első bajnoki címet pontosan 30 éve szerezte meg 1982-ben.

A jubileum alkalmából Hajszán Gyulától kérdezhetnek a szurkolók az aranycsapatról és természetesen napjaink labdarúgásáról is.

A kérdéseket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldjék Olvasóink - kérjük, a levél tárgyába írják be: Rába ETO -, vagy írják be a kommentek közé.

Hajszán Gyula Matthias Zimmermannal harcolt a labdáért a Győri ETO All Star-Bayern München All Star mérkőzésen a győri stadionban tavaly júliusban. A találkozót 5-1-re az ETO nyerte.
Hajszán Gyula Matthias Zimmermannal harcolt a labdáért a Győri ETO All Star-Bayern München All Star mérkőzésen a győri stadionban tavaly júliusban. A találkozót 5-1-re az ETO nyerte.

Olvasóink írták

 • 3. Powerarc 2012. május 24. 12:56
  „1. Hyppolit 2012.05.24. 08:56
  Ott voltam azon a meccsen, szenzációs amit csinált.:)”
 • 2. MisterX 2012. május 24. 11:07
  „Kedves Gyula!
  Amióta gyermekkoromban láttalak játszani, a kedvenc labdarúgóm vagy! Őszintén kívánok neked még hosszú-hosszú sikerekben gazdag életet és remélem, hogy egyszer még visszatérsz az ETO-hoz is!
  Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted miért nincsenek ma Magyarországon olyan csibész jellegű futballisták mint amilyen Te magad is voltál? Én elsősorban a Te játékod miatt kezdtem el ETO meccsre járni, mert lenyűgöztek a cseleid és a csibészséged! A nézők nem felejtik el az ilyen típusú játékosokat, ettől váltok legendákká, én ezt ma hiányolom!
  Üdvözlettel : Richie”
 • 1. Hyppolit 2012. május 24. 08:56
  „Ifjontiként emlékszem, amikor a Verebes-csapat a Vasasnál 2:0 vesztésre állt, és talán az utolsó 5-8 percben H. Gyula mesterhármasával 2:3-ra győzött az ETO. Hetekig beszéltünk róla.
  A mostani deffenzív Pintér-legénység ilyen állásnál már régen a zuhanyozóra és öltözőre gondolna. Mi adott akkor lelki-pluszt egy ilyen teljesítményhez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debreceni úszó Eb: remek idők, döntős magyarok

Jól szerepeltek a magyarok a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtök délelőtti műsorában,… Tovább olvasom