Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Öltönyt kapott a jó játékért

Egy település, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (85.)

Fertődön egykoron sikert sikerre halmozott egy „aranycsapatnak" nevezett gárda, amelynek tagjai manapság már csak emlegetik azokat a szép időket, amikor ezrek tolongtak a pálya szélén.

Marton Dénes (71) 1955 őszén, 14 éves korában került Fertődre, a mezőgazdasági középiskola kertészeti tagozatára.

„Az osztályunk döntő többsége kollégista volt, így a délutáni szabadidőnket általában futballal töltöttük. Aztán egy év múlva jött a forradalom, ami egy kicsit szétzilálta a megszokott idillt, és amikor novemberben ismét találkoztunk, már csak a fele diák jelent meg az osztályban – emlékezik diákéveire Marton Dénes. – Ezután hívtak és igazoltak le bennünket a fertődi ifjúsági csapathoz, majd megépült a régi-új pálya a mai helyén és eljött az avatás ideje, én pedig bekerültem a hazai csapatba a Fradi-öregfiúk ellen. Mivel a jegykezelő engem nem ismert, csak úgy mehettem be a pályára, hogy meg kellett vennem a belépőjegyet. A mérkőzésen aztán gólt rúgtam Pósa kapusnak és Bors Feri bácsi megtudva, hogy megvettem a jegyet, egy kis zsebpénzzel megtoldva visszafizette az árát. Ebben az évben aztán megnyertük a járási bajnokságot és feljutottunk a megyei első osztályba."

Marton Dénes
Marton Dénes

Fertődön azonban még futballistaként sem lehetett messzire jutni egy érettségivel, ezért felvételizett a kertészeti egyetemre, miközben egy helyi támogatója révén jelentkezett a Ferencvárosnál próbajátékra. Egy edzőmérkőzésen aztán a Fradi csatársora így állt fel: Szőke, Rákosi, Albert, Marton, Fenyvesi.

„Bár csak egy félidőt játszottam, óriási élmény volt ennyi is a számomra. Aztán nem vettek fel az egyetemre és maradtam fertődi labdarúgó. Nem bántam meg, az elkövetkezett öt évben a megyei első osztályban rengeteg élménnyel és tudással gazdagodott a csapat. Megelőzve a környékbeli riválisokat, mint a Kapuvár, a Petőháza és a Fertőszentmiklós, megnyertük a megyei első osztályt és feljutottunk az NB III-ba. Fehérvári Alfréd edzőnk irányításával nagy lelkesedéssel készültünk a magasabb osztályra, amellyel kezdetét vette a fertődi labdarúgás legdicsőbb korszaka. Azt gondolom, hogy nem okoztunk csalódást településünknek, szurkolóinknak, vezetőinknek, hiszen stabil középcsapattá váltunk, ahonnét mi soha nem estünk ki, hanem átszerveztek bennünket.

Erre az időszakra esik egy svédországi kirándulásunk is, ahol egy négycsapatos tornát nyertünk meg, és mint a torna legjobb játékosa egy világos színű nyári öltönyt kaptam jutalmul."

Mivel minden pályafutás véget ér egyszer, ami megtörtént Marton Dénes esetében is, következhet a vezetői, edzői munka.

„Elvégeztem az edzői tanfolyamot, hogy továbbra is a csapat mellett tudjak dolgozni, segítsem Fertőd labdarúgásának fejlődését. A civil életben is lépni kellett, befejeztem a pénzügyi-számviteli főiskolát és a helyi szövetkezetnél kerültem vezetői beosztásba. Időközben megválasztottak a fertődi sportegyesület elnökének, amely változatos feladatot, sok munkát, s persze közben örömöt is jelentett. Ezt a tisztséget öt évig töltöttem be, aztán átadtam a helyem a fiataloknak. Manapság – ahogy fiam mondja, aki szintén a Fertőd labdarúgója volt – a csapat a zs-ligában játszik, amely mikor ide zuhant, bevallom, megkönnyeztem. Ma már nem sokat tudok tenni érte, de még biztatom a polgármestert, hogy a megyei harmadosztály a Fertődnek, amely időközben városi rangra emelkedett, megalázó szerepkör, még ha kényelmes is."

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. augusztus 16. 18:30
    „Akkor öltöny, most meg VW.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrig követte edzőjét

Az elsők között jelentette be az ETO-SZESE a nyár elején a 29 éves Hugo Garza Hernandez… Tovább olvasom