Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Olimpián a futsal?

Az elmúlt időszakban szinte minden nagy nemzetközi sportszervezet kiemelten foglalkozott a futsallal, annak térhódításával.
A FIFA, az UEFA és a NOB előtt is központi téma volt a futsal, amely egyre inkább meghatározó szerepet kap a sport világában.

Ezzel kapcsolatban csak néhány beszédes adat: Brazíliában 15 millióan űzik a futsalt, Japánban 2 millión játsszák, Iránt Ázsia braziljainak nevezik e területen, Afrika bajnokánál, Líbiában pedig valóságos nemzeti ünnep egy-egy válogatott mérkőzés, de például Spanyolországban, ahol 12 ezer képzett futsaledző van, a bajnokságban szereplő topcsapatok költségvetése 2 millió eurónál kezdődik.

FIFA–NOB egyeztetés.

A neves amerikai hírügynökség, az AP (1700 írott sajtó és 500 televízió- és rádióműsor-szóró veszi át híreiket) kürtölte világgá, hogy a brazil szövetség ismét hangot adott annak, szeretné, ha a futsal is helyet kapna a következő olimpián. Hasonló nyilatkozatot tett a konföderáció elnöke, Aecio de Borba Vasconcelos is, aki nemrégiben találkozott Joao Havelange-zsal, a FIFA tiszteletbeli elnökével, s ő is megerősítette, teljes mellszélességgel kiáll a futsalért, illetve ennek olimpiára való bevezetéséért. Megígérte, hogy eljár az ügy érdekében a FIFA elnökénél, Joseph Blatternél, aki meggyőzheti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékeseit.

Ugyancsak a FIFA-val kapcsolatos hír, hogy a világszervezet legutóbbi ülésén eldöntötték, a 2012-es férfi futsal-világbajnokság fináléjának Thaiföld ad otthont, valamint szóba került az is, hogy hamarosan kijelölik az első női futsal-világbajnokság időpontját és helyszínét is.

Lendületben az UEFA is.

Az európai szövetség, az UEFA futsalbizottsága a napokban tartotta soros ülését, amelyen Giancarlo Abete elnök kiemelte, a szakág fejlesztése rohamléptekkel folytatódik. Az olasz szakember hangsúlyozta a szórakoztatás és az öröm fontosságát a futsalban: – Azért ilyen népszerű ez a sport, mert látványos elemeket tartalmaz és mert a játékosok nagy számban vesznek részt ilyen eseményeken. Ezt a játékot teremben űzik, amely lehetővé teszi, hogy több tornát szervezhessünk, amely szintén szurkolók ezreit vonzza. Vannak olyan nemzetek, melyek rengeteget fejlődtek az elmúlt években, de vannak olyanok is, amelyek még csak most állnak ezen fejlődési szakaszon. Viszont a jelentős fejlődést szerencsére számos országban tapasztalhatjuk. A bizottság folyamatosan segíti a futsal felvirágoztatását, valamint folyamatosan ellenőrzi azt.

Az UEFA 53 tagszövetsége minden erejével azon van, hogy továbbfejlessze ezt a nagyszerű játékot. Kijelenthetem, az elkövetkezendő időszakban is további befektetések és fejlesztések lesznek.

Magyar a BL-döntőn.

Komoly pénzügyi licitálást követően eldőlt, hogy az idei Bajnokok Ligája négyes döntőjének Lisszabon ad otthont. A fináléban a házigazda Benfica együttese mellett az olasz Luparense, a spanyol Interviú Madrid és a honosított brazilokat felvonultató, azerbajdzsáni Araz Naxcivan gárdái vetélkednek majd a BL-trófeáért. Az április 23–25. közötti eseménynek egyébként Kovács Gábor játékvezető személyében magyar résztvevője is lesz.

Az Európai Labdarúgó Szövetség bejelentette: Horvátország rendezi a 2012-es futsal Európa-bajnokságot. A mérkőzéseket a 15.200 fős befogadóképességű Zagreb Arenában és 10.931 fős spliti Spaladium Arenában rendezik. Horvátország mellett Belgium és Macedónia versengett a rendezési jogért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben volt a játékos élete

Akár tragédiával is végződhetett volna egy megyei labdarúgó, Krén Péter betegsége. Tovább olvasom