Kisalföld logö

2018. 11. 22. csütörtök - Cecília 4°C | 7°C Még több cikk.

Olimpiai hangulatban versenyeztek a rendőrök

Sikeres szereplés, egy negyedik helyezés birtokában tért haza Barcelonából a győri Csaplár Balázs, aki a megyei rendőr-főkapitányságot és a magyar rendőrválogatottat az idei rendőr- és tűzoltó-világjátékok akciós pisztolylövészetén képviselte.

Csaplár Balázs versenyzői pályafutása során ez a barcelonai már a negyedik ilyen szintű világverseny volt, hiszen kétévenként rendezik a belügyisek világjátékát, s a közbeeső időszakban ugyancsak kétévenként a rendőrök és tűzoltók világjátékát. Amióta 1999-ben Stockholmban ezüstérmes második helyet szerzett, azóta a győri Csaplár Balázs rendszeresen személy szerinti meghívót kap, így jutott el Indianapolisba, s tavaly Ottawába is, ahol az első helyet szerezte meg. Ennek alapján lehetett ott a vasárnap zárult barcelonai világjátékokon, ahol a rendőrök és a tűzoltók találkoztak a világ minden tájáról. Annyian voltak, mint egy igazi olimpián, a rendezés és a hangulat is olyan volt, pompás megnyitóünnepséggel a barcelonai olimpiai stadionban, tűzijátékkal, s mindennel, ami egy ilyen világversenyhez dukál.

A mintegy 10.000 résztvevőből a lövészetre is bőven jutott nevező, az eddigi átlag 200-hoz képest most 60 ország képviseletében 400 versenyző állt lőállásba, s java részük igazi profinak számított, hiszen fegyvergyári csapatokat állítottak ki a csehek, a kínaiak, az amerikaiak, a brazilok és a spanyolok is. Mellettük Csaplár Balázs saját bevallása szerint szinte amatőrnek érezte magát, hisz feleannyi verseny-, s egyáltalán gyakorlási lehetőség sem áll rendelkezésére, mint a gyári csapatok résztvevőinek. Ennek ellenére a magyarok most sem hoztak szégyent jó hírnevükre. A kétnapos rendőrségi akció pisztolylövészete során, amikor 6 külön, világszinten berendezett és megkomponált pályát kellett végiglőni, tele vétlenekkel és mozgó alakokkal, villámgyorsan kellett felismerni a helyzetet, dönteni és találatot elérni. Ebben a versenyszámban ugyanis a találati értékeket elosztják az idővel, s ezek a százalékarányok döntik el a helyez éseket. Barcelonában különösen nehéz helyzetben volt, aki jó eredményt akart elérni, hiszen meglehetősen nagy területet kellett befutni, s mozgás közben célozni, lőni, tárcserét végrehajtani.

Az A kategóriás versenypálya világszintű volt, a rendezés és a versenyprogram betartása már több kívánnivalót hagyott maga után, de hát a versenyzőknek alkalmazkodniuk kellett a helyzethez. Egyik furcsaság volt, hogy az előző nap befejezett lövészet eredményhirdetésének napján Csaplár Balázs fél négykor még a harmadik helyen szerepelt, a négyórás ceremónián pedig már a negyedik helyen hirdették ki. Az A kategória győztese egy svéd rendőr volt, a második egy amerikai, s ő a harmadik helyre kihirdetett belga rendőr mögött egyetlen százalékkal került a negyedik helyre. Ennek ellenére nagyon örült, hogy ebben a magas szintű mezőnyben ilyen jó eredménnyel tudja ismét meghálálni azt a lelkes támogatást, amit a megyei főkapitánytól, parancsnokaitól, kollégáitól, a kertvárosi lőtér használatával Laczik Lászlótól és az őt mindig bátorító, biztató családjától kapott.
Eredménye révén szinte biztos, hogy a jövő évi Las Vegas-i világjátékokra ismét érkezik majd a meghívó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matáv FC: Székek a stadionban

Épül, szépül, napról napra csinosodik a soproni Káposztás utcai futballstadion. Emellett a… Tovább olvasom