Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Olimpiai formaruha az első felajánlás

Sporttörténelem - A győri levéltárban leadhatók azok az értékes relikviák, melyek a későbbiekben megnyíló sportmúzeum alapjait képezik. Az első felajánlások egyike a kajak-kenusoktól érkezett.
Bár a győri sportmúzeum nyitása megfelelő helyiség híján továbbra is várat magára, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriuma nem szeretné, ha a továbbiakban értékes relikviák mennének veszendőbe. Ezért mostantól szakszerű háttér biztosításával lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a győri sportemberek a civil szervezetnek, illetve a városnak adományozzák azokat a relikviákat, amelyeket szeretnének megőrizni az utókor számára.

– Sajnos már eddig is nagyon sok muzeális tárgyról kellett lemondanunk, mert a tulajdonosok elhunytak és a hozzátartozók nem is gondoltak arra, milyen értéket hajítanak a kukába – nyilatkozta lapunknak Pálfalvi Gábor győri rádiós igazgató, az alapítvány létrehozója, aki tíz esztendővel ezelőtt a győri sportmúzeum terveit is kidolgozta. – De sokan vannak olyanok is, akiknek a lakásában már nincs hely és ezért mennek veszendőbe sportpályafutásuk vagy sportvezetői munkásságuk értékes emléktárgyai. Nagy örömünkre mostantól van olyan hely, ahol átveszik a relikviákat,  arról igazolást is adnak, és természetesen megőrzik az utókornak, s vélhetően láthatók is lesznek a győri sporttémájú kiállításokon. Bana József kurátortársunk, a győri levéltár igazgatója kidolgozott egy módszert, mely lehetővé teszi, hogy a sportemberek, gyűjtők mától meghatározott napokon a levéltárban személyesen leadhassák a számukra fontosnak vélt emléktárgyaikat, gyűjteményeiket.
Az első felajánlók egyike Kadler Gusztáv, a Győri Vízisport SE kajak-kenu szakosztályának vezetője, a kuratórium tagja, aki két olimpián is csapatvezetőként járt és mindkét ötkarikás játékokon viselt formaruháját az alapítványnak, illetve a városnak adományozza.
A relikviákat, gyűjteményeket kedden és szerdán 8 és 15 óra, csütörtökön 8 és 18 óra, míg pénteken 8 és 16 óra között lehet eljuttatni a városi levéltárba (Rákóczi F. u. 1.).

Célszerű előzetesen a 96/312-288-as telefonon egyeztetni a levéltár munkatársaival. A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriuma bízik benne, ezzel a szakszerű lehetőséggel a jövőben már nem mennek veszendőbe értékes relikviák, s az utókor is láthatja majd Győr egykori és jelenlegi sportcsillagainak bajnoki és világversenyeken szerzett értékes emléktárgyait, valamint minden olyan ereklyét, mely Győr város sportjának múltjához kapcsolódik. De az alapítvány természetesen a hazai és a nemzetközi sporttal kapcsolatos valamennyi gyűjteményt  szívesen látja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges második félidő

Kosárlabda - A második félidőben remek teljesítményt nyújtó soproni csapat biztosan, fölényesen… Tovább olvasom