Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Olimpiai aranyak a tárlóban

Sporttörténet - Esély kínálkozik arra, hogy Győr sportmúzeummal gazdagodjon, amely a történelmi belvárosban kapna helyet. Három olimpiai bajnok labdarúgó már átadta érmeit és relikviáit a gyűjtő civil alapítványnak.
Immár tíz esztendeje annak, hogy Pálfalvi Gábor sportújságíró a saját százezer forintjából megalapította a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítványt, melynek kuratóriumi elnökéül akkor Borkai Zsoltot, Szöul olimpiai bajnok tornászát kérte fel. A stafétabotot tőle nemrég Palotai Károly ugyancsak olimpiai bajnok labdarúgó vette át. A civil szervezet egyik fő céljaként Győr élsportolóinak, sportcsillagainak, valamint a város sportrelikviáinak, a múlt dicsőséges ereklyéinek megmentését, továbbá egy városi sportmúzeum létrehozását tűzte ki feladatául.

Talán létrejön a múzeum

Az eltelt egy évtized alatt az alapítvány több kísérletet tett egy győri sportmúzeum megvalósítására, ám különböző okok miatt nem valósult meg a nagy álom. Úgy tűnik, a sors jóvoltából, éppen az alapítvány tízesztendős jubileuma alkalmával, komoly esély kínálkozik arra, hogy több vidéki város után Győr is sportmúzeummal gazdagodjon. Méghozzá a kiváló győri sportolók sikereihez méltó helyen, a történelmi belvárosban.

– Eddig sok próbálkozásunk kudarcba fulladt, ezért részletekről egyelőre ne beszéljünk. Tény, sohasem rajtunk múlt. Ajánlottak iskolai folyosón és komolytalan helyeken alkalmi kiállítási lehetőséget, ám azok méltatlanok voltak Győr sportcsillagainak eredményeihez, páratlan relikviáinak bemutatásához. Aztán felkutattam a belvárosban egy ideális helyet, amit az Országos Sportmúzeum igazgatója is megfelelőnek tartott, végül a hátunk mögött kiadták kocsmának. Annak idején elkészítettem egy tizenhat oldalas, többfunkciós tervezetet is, amire szintén rábólintott a szakma, de sajnos hiába – emlékezik Pálfalvi Gábor. – Bízom benne, hogy ezúttal nem kell csalódnunk. A város vezetői előzetes támogatásukról biztosítottak. Abban is reménykedünk, hogy az ügyet valamennyi képviselő városi érdeknek tekinti, hiszen felbecsülhetetlen értékű győri relikviákról van szó, amiket közkinccsé és a jövő generációja számára is láthatóvá kell tenni.

Győrnél jóval kisebb városok már régóta sportmúzeummal büszkélkedhetnek és értetlenül szemlélik, hogy nálunk nem fontos ez a kérdés.
Még ősszel egy levelet juttattak el valamennyi győri olimpikonhoz, melyben terveikről tájékoztatták őket. A múzeumnak kiszemelt helyen elsőként egy olimpiatörténeti kiállítást terveznek, amelyre várják az érintett hajdani sportolók, sportvezetők relikviáit.

Olimpikonok segítségét kérik

Ezúton is szeretnénk felkérni mindenkit, hogy sportpályafutása valamennyi olimpiával kapcsolatos ereklyéjét – formaruha, sportfelszerelés, a versenyen szerzett érmek, diplomák, olimpiai ajándékok, hazai és külföldi újságok, olimpiai emlékérmek, fotók, levelek, egyéb elismerések, életrajzi adatok – szíveskedjen az alapítvány, illetve a kiállítás szervezőinek rendelkezésére bocsátani – említi az alapító.

Az ereklyék, emléktárgyak, dokumentumok átadására a városi levéltárban – melynek igazgatója Bana József, aki ugyancsak tagja az alapítvány kuratóriumának – telefonon történt előzetes időpont-egyeztetéssel kerülhet sor. (Cím: Győr Városi Levéltár, 9022 Győr, Rákóczi út 1. Telefon: 96/312-288.)

A sportereklyék tárolása páncélszekrényben, biztonságos helyen történik. Azok átadásáról-átvételéről hivatalos és részletes dokumentum készül, melynek egy példánya a levéltárban marad, egy példányát pedig a levéltár az átadó sportoló vagy sportvezető, az elhunyt hozzátartozója rendelkezésére bocsátja.

A múltkoriban Palotai Károly és Orbán Árpád Tokióban szerzett aranyérmét, valamint Keglovich László Mexikóvárosban nyert aranymedálját vehettük át a levéltár igazgatójával. A két élő legenda az érmekkel együtt elhozta a győztesnek járó diplomákat is. Néhány napon belül további olimpiai érmek várhatók. Örömmel vennénk, ha az egykori és hajdani olimpikonjaink közül minél többen felajánlanák relikviáikat megőrzésre a városnak, ily módon állandóan látható lenne a győri sportcsillagok gyűjteménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztevanovic és Böőr voltak a Győri ETO őszi legjobbjai

Labdarúgás - A Kisalföld osztályzatai alapján a Győri ETO FC-nél Szasa Sztevanovic és Böőr Zoltán… Tovább olvasom