Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nyolcvan évet ünnepelnek ménfőcsanakon

Nyolcvanegy évvel ezelőtt alapították a Ménfőcsanaki Törekvés SC-t.  A legsikeresebb időszakban a labdarúgók az NB III-ban játszottak és jól szerepeltek a kupákban. Szombaton tartják az ünnepi megemlékezést.

„Vasárnap délután minden kislány kimegy a Törekvés-pályára, megnézi, hogy játszik a babája..." Ez a nóta hallatszott ki a csanaki vasúti megállóhely melletti Kurja vendéglőből 1923-ban egy vasárnap estén. A fiatalokból álló társaság első meccsei egyikét játszotta ezen a délutánon Szabadhegyen.

A többségében iparos „tanonczok"-ból, segédekből alakult focicsapat tagjai ebéd után indultak gyalog Szabadhegyre, a reptéri pályára, hogy az előre megbeszélt meccset lejátsszák a korábban alakult helyi gárda ellen. A meccs tétje bor volt: a vesztes csapat annyi liter bort tett Szabadhegyen a vendéglő asztalára, ahány gólt kapott. Meccs után a csanaki fiúknak hat liter bor árát kellett összeadni, hogy a megállapodást teljesíteni tudják, de a házigazdák a hat üveg borból hármat visszatettek a vesztesek asztalára, ezzel is biztatva a csanaki futballistákat. Ekkor már megvolt a kék-fehér csíkos dressz, amit összeadott pénzből közösen vettek és volt saját labdájuk, aminek bőrét gerezdenként vették meg és cipész „tanoncz" társaik varrták össze.

Ennyi év távlatából nehéz pontosan képet adni, de a több helyről szerzett információkból kirajzolódik a csanaki futball születésének nehéz időszaka. A futballt kedvelő fiatalok, többségében iparostanoncok – 1923-ban – elhatározták, hogy egyesületet alakítanak. Labdarúgócsapatuk a Törekvés SC nevet vette fel.

A labdarúgás szebb korszaka 1946–1951 között köszöntött Ménfőcsanakra. A hatvanas évek elején jó nevű női és férfi kézilabdacsapata is volt a településnek, széles összefogással salakos kézilabdapálya is létesült. Szép eredmények születtek, Egerben a lányok megnyerték az országos szpartakiádot, megyei bajnokok is lettek, az NB II-be jutás az osztályozón bukott el.

A futballcsapat 1976-ban bajnokságot nyert és bekerült a megyei I. osztályba. Abban az időben a sportegyesület fő támogatója a helyi termelőszövetkezet volt, így biztosítva volt a feltétel a szerepléshez.
A bajnoki szereplés mellett a Szabad Föld-kupában, az MNK-ban elért eredmények magukért beszélnek: 1984. február 27-én a Rába ETO játszott MNK-mérkőzést a ménfőcsanaki sporttelepen, ez év június 9-én pedig a székesfehérvári stadionban Szabad Föld-kupa-döntőt játszott Ménfőcsanak a Göd csapatával. MNK-mérkőzésen megfordult a ménfőcsanaki pályán a Videoton, 1985. augusztus 28-án pedig a Tatabánya vesztesen hagyta el Ménfőcsanakot.

Az 1988-as osztályozón kiesett a megyei I. osztályból a futballcsapat, de egy év után visszakerült, majd később bajnok is lett és három évet az NB III-ban töltött. Néhány éve már a megyei II. osztály győri csoportjának meghatározó együttese.

Szombaton ünnepelnek

A tavaly 80 éves klub rendezvényeit szombaton tartják, ahol a legfiatalabbak 9 órától kupáért játszanak, 14 órától a serdülőcsapat játszik bajnoki mérkőzést. Az egész napos program 17.30 órakor ünnepi megemlékezéssel, büfével zárul, előtte (15.45) a két nagy rivális, Győr-Ménfőcsanak és Győrszentiván öregfiúkcsapata mérkőzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fortuna is segített

25. p: Grujic tízméteres, erős fejesét Sebők bravúrral tolta a léc fölé.… Tovább olvasom