Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nyártól folytatódik a sportközpont építése Győrben

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál helyszínei közül elkészült az aréna és a fedett uszoda. Áttervezték a Bercsényi ligeti sportközpontot, még keresik a kajak-kenu pálya helyét.
Az Audi Aréna Győr és az Aqua Sportközpont (fedett uszoda) tavalyi átadásával egy nagy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) és így a győriek is használhatják már ezeket a fantasztikus létesítményeket. A munka dandárja persze még hátravan, ennek szervezését és irányítását Bolla Péter polgármesteri biztos végzi a jövőben.

– Rohan az idő – kezdi mosolyogva Bolla Péter. – Mindössze két és fél év van hátra a győri rendezvényig, ami ebben az évtizedben a legnagyobb magyarországi sportesemény lesz. Ezért is gondolta úgy Borkai Zsolt, Győr polgármestere, hogy a személyemben biztost jelöl ki, mert a létesítmények építésétől a szervezőbizottság feladatáig sok mindent kell összehangolni. Négyezer sportoló vesz részt az itteni olimpián, mellettük várhatóan ennyi lesz az EYOF-ra utazó kísérők,
vendégek, szurkolók, a médiában dolgozók létszáma. A kollégáim már három-négy éve keményen dolgoznak az esemény előkészítésén, amelybe fokozatosan szeretnénk bevonni a civil szervezeteket, a politikai pártokat és a lokálpatrióta győri lakosokat is.Tíz sportág szerepel a 2017-es EYOF-on: atlétika, torna, úszás, kézi-, kosárlabda, tenisz, kerékpározás, dzsúdó, röplabda, valamint magyar kérésre a kajak-kenu.

– A kajak-kenu programba vételét mi kértük az Európai Olimpiai Bizottságtól, hiszen Győrben ez az egyik legsikeresebb sportág – folytatja Bolla Péter. – Ennek a versenyeihez nemzetközi szintű pályát kell építeni. Még nincs meg a végleges helyszíne, de valószínű, a korábban említettnél ideálisabb környezetet találunk a számára. A Bercsényi ligetbe tervezett sportközpontban a második ütemben nyártól kezdődik az edzésre szolgáló atlétikai pálya építése. Utána egy tömbben kap majd helyet itt a négy fedett csarnok – a torna-, a minden labdajátékot és a tömegsportot is kiszolgáló multifunkcionális, valamint a küzdősportcsarnok, és a tenisz esetében négy kemény borítású fedett pálya. Ezenkívül öt salakos szabadtéri pályát is építünk. Az uszodához közelebb visszük a centerpályát, amely körül nyolcsávos atlétikai futópálya kap helyet egy ezerötszáz nézőt befogadó fedett lelátóval, futófolyosóval. Nincs még döntés az olimpiai falut illetően, de Szigetben szeretnénk megvalósítani.
Cél, hogy a magas színvonalú Bercsényi ligeti létesítmény későbbi fenntartása ne csak a győri önkormányzat feladata legyen, ehhez azonban olim- piai felkészülési központtá kellene válnia.

– Szerintem sok tekintetben jobb feltételeket tudunk majd kínálni más központoknál, de ehhez még vannak előttünk álló, megvalósításra váró feladatok – folytatja a polgármesteri biztos. – Mindez azt is jelenti, hogy a sportközpont környékén további jelentős infrastrukturális fejlesztések lesznek, amelyek a győri lakosok kényelmét is szolgálják a jövőben. A belvárost is bekapcsoljuk a rendezvénybe, a kulturális programokat ugyanis ott tartjuk majd a fesztivál idején.

A nagyszabásúra tervezett megnyitóünnepség helyszíne az ETO-stadion lesz, a zárónak pedig a nemrégiben felújított Dunakapu tér ad otthont.
– Negyvenkilenc ország részvétele várható a győri EYOF-on, amelynek sikeres megrendezése jó ajánlólevél lehet Magyarország számára is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis Limában abban az évben dönt a 2024-es nagy olimpia rendezési jogáról. Egy színvonalas EYOF megrendezésével mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy amennyiben Budapest pályázik, jó eséllyel induljon a győzelemért – említette végül Bolla Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmóti távozók

Három fiatal játékossal, Kovács Dáviddal, Farkas Mátéval és Kollár Bencével szerződést bontott a… Tovább olvasom