Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Női kézilabda - Tíz éve kezdődött a sorozat

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt nyerte meg „újkori" története első aranyát az ETO női kézilabdacsapata. A Dunaferr elleni tízgólos sikert még ma is sokan emlegetik Győrben.
Tíz esztendővel ezelőtt mai napig emlékezetes meccsen győzte le az akkor még Graboplast-ETO néven szereplő női csapat a Dunaferrt, s ezzel 1957 és 1959 után harmadszor lett magyar bajnok. Akkor még csak kevesen sejtették, hogy ez nem akármilyen sorozat kezdete lesz.

A zöld-fehérek azóta csak 2007-ben és éppen idén nem lettek magyar bajnokok, a Bajnokok Ligájában az egy évtized alatt négyszer is döntőbe jutottak, s kétszer meg is nyerték a legrangosabb európai kupasorozatot.
Pár héttel a 2005-ös bajnoki diadal előtt a Magyar Kupában is a győriek örülhettek, s azt a címet azóta nem is engedték ki a kezükből.
A történelmi siker idején Róth Kálmán volt a csapat vezetőedzője, aki így emlékszik a történtekre: „Sosem felejtem el az ott történteket. Élénken él bennem a Magyar Kupa-elsőség, mely egy nagy gátat szakított át, addig gyakorlatilag mi voltunk az örök másodikok. Az EHF-kupában is ott volt az esély, de sajnos a Cornexi ellen elbuktuk a finálét, s innen kellett felállnia a csapatnak. Szenzációs játékkal ez sikerült is, kitörölhetetlen a győzelem utáni ünneplés, az örömkönnyeket hullató szurkolók. Emlékszem, az azóta már sajnos elhunyt Halbritter Mátyás, aki korábban támogatónk volt, a nyakamban lógva csak azt ismételgette: %BBKálmánkám, meg-
van!%AB Szóval képesek voltunk a csodára, s ezzel azt gondolom, elkezdődött az igazán nagycsapattá válás folyamata."

Az aranycsapat, állnak: dr. Szálasy László csapatorvos, Bordásné Horváth Marianna másodedző, Aurelia Bradeanu, Simona Gogirla, Mörtel Renáta, Görbicz Anita, Juhász Gabriella, Vérten Orsolya, Bognár Ba
Az aranycsapat, állnak: dr. Szálasy László csapatorvos, Bordásné Horváth Marianna másodedző, Aurelia Bradeanu, Simona Gogirla, Mörtel Renáta, Görbicz Anita, Juhász Gabriella, Vérten Orsolya, Bognár Barbara, Belső Anett, Sirina Irina. Guggolnak: Szamoránsky Piroska, Temes Bernedett, Bódi Bernadett, Herr Orsolya, Monika Kovacicova, Borbás Rita, Ana Djokic. Fotók: H. Baranyai Edina (Kisalföld-archívum)


A csapat tagjairól is elismerően beszélt Róth: „Görbicz gyakorlatilag akkor már klasszis volt, a két román lányról, Bradeanuról és Gogirláról sem hiszem, hogy bármi rosszat lehetne mondani, Djokic nagy szívvel játszott mindig, s komoly játékerőt képviselt. Vérten akkor volt pályafutása csúcsán, Herr Orsi azon az ominózus mérkőzésen elképesztő teljesítményt nyújtott, s bár sokan remélték, hogy világklasszis lesz, én megbízható, nemzetközi szintű kapusnak tartom, akinek sokat köszönhet az ETO, hiszen sokszor húzott ki bennünket a slamasztikából. Sokan nagyobb tehetséggel nem vitték ennyire, mint ő, számomra Herr a tudatos, okos sportember megtestesítője. A fiatalok közül mindenképpen meg kell még említeni Bódit, aki később visszatért, s BL-győztes lett, s Kovacsicz is szép karriert futott be. Ez a csapat nekem mindig is nagyon kedves marad, noha akadtak azért konfliktusok, de ezek egyike sem volt komoly."

Arra a kérdésre, nem sajnálja-e, hogy a későbbi nagyobb eredményekből – azért két bajnokságot és három Magyar Kupát nyert az együttessel, kétszer EHF-, egyszer KEK-döntőbe, illetve egy alkalommal a Bajnokok Ligájában a négy közé vezette a csapatot – kimaradt, nem sajnálja-e, így felelt a szakember: „Annak idején magamtól álltam fel, saját döntésem volt, hogy nem folytattam a munkát. Mindent egybevetve elégedett vagyok azzal, amit közösen elértünk, s nekem az ETO mindig is megkülönböztetett helyet kap a szívemben, alakuljon bárhogy is a sorsom."

Róth idén a Mosonmagyaróvár csapatát irányította, ahonnan pár héttel ezelőtt távozott közös megegyezéssel, a győri utánpótlás szakmai igazgatójaként azonban továbbra is dolgozik.

„Jólesett egy kis pihenés, hiszen szinte mindig több munkát végeztem egyszerre, mint amennyit elbír az ember. Most azonban már kezd hiányozni, hogy felelősséggel legyek egy csapatért. Harminc éve vagyok a klub szerződött edzője, még a Richardsnál kezdődött a közös munka nyolcvanötben, meglátjuk, miként alakul a sorsom" – mondta végezetül Róth Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi kosárlabda NB I/B - Végére maradt a döntés

Tovább olvasom