Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Németországban aranyat várnak

Az argentínok legyőzése és Brazília kiesése után a németek úgy vélik, világbajnoki esélyeik növekedtek.

Munkatársaink jelentik Németországból.

Csúcspontjához közeledik a németországi vb, mindössze négy – de milyen négy! – találkozó van hátra az egy hónapos, hatvannégyes mérkőzéssorozatból.

Az elmúlt hétvége bővelkedett drámai fordulatokban, a franciák legyőzték a címvédő és sokkal esélyesebbnek tartott brazilokat, a portugálok és a németek tizenegyespárbajban léptek tovább az elődöntőbe. Csak az olaszok ukránok felett aratott sikere mondható simának.

Más hírességek mellett a hamburgi stadion díszpáholyában foglalt helyet Viktor Juscsenko ukrán államelnök, aki magának és negyventagú kíséretének nem talált megfelelő és elegendő szállást a Hanza-városban, ezért a 3–0-ás „zakó" után visszarepült Kijevbe.

A találkozó két legemberibb pillanatát a lefújás után láthattuk: az olasz játékosok szurkolóik elé vonultak, és egy Pesottóra emlékeztető zászlót húztak ki (a Juventus sportigazgatója a klubház ablakából ugrott ki, az életéért még küzdenek az orvosok). A másik a Milánótól búcsúzó Andrij Sevcsenkóé volt, aki elköszönt az olasz szurkolóktól is...

Az argentínok legyőzése és Brazília kiesése után a németek úgy vélik, világbajnoki esélyeik hatalmas mértékben növekedtek. Jürgen Klismann, a Nationalelf trénere kerek-perec kijelentette: Németország lesz a világbajnok.

Bárkivel is találkozik az ember Németországban, délnek ( München ) és északnak ( Hamburg ) egy hangja: a házigazdák nyerik a világbajnokságot. A pénteki, Argentína elleni mérkőzés előtt persze még nem voltak ennyire magabiztosak. Klismann akkor azt mondta, aki legyőzi Argentínát, világbajnok lesz.

A drámai tizenegyes csata még mindig téma Németországban. Ezerszer is felidézik azt a pillanatot, amikor Oliver Kahn a tizenegyes rúgások előtt szorítja Lehmann kezét. Állítólag azt súgta a fülébe: megfogod. Péntek este óta azonban nem kérdés Németországban, az első számú kapus most már valóban Jens Lehmann. A hétvégi német lapok isteni kézről cikkeznek, s egy csodacédulát is emlegetnek. Lehmann kapusedzőjével, Andreas Köpkevel készült arra az eshetőségre, hogy tizenegyes rúgások döntik el a meccset. Készítetek egy kis cédulát, amelyen az szerepelt, az argentín játékosok hogyan rúgják a büntetőt.

Lehmann a sportszárába dugta el a cetlit, s amikor lelkileg készült a sorsdöntő rúgásokra, átfutotta a papír tartalmát. A csodacetli mellett a nőt sem szabad elhanyagolni. Lehmann számára fontos a családja, felesége Conny minden mérkőzésen ott ül, Lehmann hőssé válásakor is a nézőtérről szuggerálta férjét. 1999-ben kötött házasságuk óta két gyermekük született, egyikük öt éves, a másik három hónapos. A családdal él a nő korábbi kapcsolatából származó tíz éves gyermeke is.

A rendőrség közbelép

A német továbbjutás eufórikus állapotot idézett elő az országban. A győzelem hírére milliók tódultuk az utcára, dudaszó, zászlóerdő és éljenzés kísérte Németország-szerte a továbbjutást. Zászlók az erkélyeken, zászlók az éttermekben és zászlók minden autón. Lobognak, lengenek, most már a négy közé jutott ország tiszteltére. A lobogtatás örömébe némi üröm is vegyült, a rendőrség ugyanis az autópályán közlekedő gépkocsikról elkezdte leszedni a zászlókat. A rendőrség szóvivője szerint veszélyesek a gépkocsik ablakába rögzített lobogók, mivel műanyag tartójuk letörik, s ezzel veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. A nyilvánosság az autósok mellé állt, s felháborodva kommentálják a rendőrség akcióját, arra hivatkozva, nincs olyan törvény, amely tiltaná a világbajnokság ideje alatt azt, hogy német autókon német zászló lobogjon.

A Császár is megszólal

Franz Beckenbauer, a németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke lelkesen gratulált Klismannak és a Nationalelfnek azt követően, hogy a döntőbe jutásért játszhatnak. Beckenbauer szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a németek a tizenegyesrúgásokban erősek. Így volt ez 1986-ban és 1990-ben is, amikor büntetőrúgások után jutottak a döntőbe. A Császár úgy véli, két okkal magyarázható a németek sikere. Egyrészt azzal, hogy gyakorolják a tizenegyeseket, másrészt pedig azzal, hogy németeknek van a legerősebb idegrendszere a világon.

Sevcsenko elköszönt

Feledhetetlen emberi pillanatokban bővelkedtek a negyeddöntő mérkőzései. Nemcsak Kahn és Lehmann egymásra találása marad feledhetetlen, hanem Andrej Sevcsenko búcsúja is, amikor az olaszoktól elköszönt. A péntek éjszaka Hamburgban játszott Olaszország-Ukrajna mérkőzésen, ha Sevcsenkohoz került a labda, harmincezer olasz kezdett el fújolni és fütyülni, nehezen bocsátva meg azt, hogy az ukrán Itáliából Angliába igazol. A meccs végén már csak egy játékos maradt a pálya közepén, Sevcsenko. Elindult az olasz szektor irányába. A fütty egyre erősödött. Sevcsenko megállt a több tízezer olasz előtt, megtapsolta őket, meghajolt előttük, kezével puszikat osztott. A füttykoncert tapsviharba csapott át.

Biztonság földön és levegőben

Az egész világbajnokság alatt szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, földön és levegőben egyaránt. Az elektronikus beléptető-kapukon túljutó szurkolók teljes motozásra számíthatnak, nem hagyják ki az intim testrészeket sem. A stadionok környékén teljes repülési tilalom van érvényben a meccsek ideje alatt. A német hatóságok most tették közzé, hogy a világbajnokság nyitómérkőzése alatt harminc kisgép szegte meg a szigorú szabályokat Münchenben.

A rendőrségi helikopterek azonban valamennyit földre kényszerítették. A német légiirányítást is komoly próba elé állítja a világbajnokság. Június 9. és július 9. között 6760 járat fordul meg a német légtérben. A Nationalelfet szállító gép orra mi mást ábrázolhatna, mint egy focilabdát. A nemzeti légitársaság készül az esetleges győzelemre is. Állítólag már kidekorálták azt a gépet, amely a csapatot a döntő megnyerése után szállítja.

Hamburg  elbúcsúzott

Egyre több stadion búcsúzik el a világbajnokságtól. Hamburgban sem lesznek már mérkőzések, a péntek esti Olaszország-Ukrajna találkozó volt az utolsó. A FIFA szabályai szerint csak a szövetség támogatóinak neve szereplehetett a stadionokban a világbajnokság alatt, így Hamburgban is el kellett távolítani a névadó szponzor emblémáját. Tegnap már megkezdték a stadion átalakítását. A Hamburger SV stadionja ismét AOL Arénaként tündököl, a névadó három betűjének visszahelyezése különös megpróbáltatás lesz, mivel 6,5 tonnát nyomnak. Elbontják a sajtótribünöket is, kiürítik a VIP termeket és a FIFA emblémája sem lóg már Hamburgban.

Vetkőzzön le

A Kisalföld munkatársai különös PR-akciónak lehettek részesei a hamburgi repülőtér 1-es terminálján. Az egyik üzlet reklámfogásként azt ígérte, aki leveti ingét vagy blúzát, eredeti futballmezt kap cserébe. Vetkőzött a vendégsereg szépen. A prímet a német, az argentin,  az olasz és a spanyol férfi és női drukkerek vitték, a japánok azonban hallani sem akartak a vetkőzésről. Az akciót pedig kikiáltották a világbajnokság leghumorosabb mezcseréjének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges bál lesz

Február 4-én a győri Magvassy Mihály-sportcsarnokban először nyit kaput a magyar bajnokok… Tovább olvasom