Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Nem zárják be az écsi Rábaringet

A raliszövetség továbbra is szeretné használni az écsi Rábaringet, ahol már több baleset történt.
A raliszövetség továbbra is szeretné használni az écsi Rábaringet, ahol már a második baleset történt alig több mint egy éven belül. Ugyanakkor – az elnök szerint – ezt a bizonyos parabolikakanyart nem szabadna használni sem rali-, sem gyorsulási célokra.

– Ez a baleset nagy hiba volt, amit készek vagyunk elismerni, függetlenül attól, hogy fájlaljuk, ha több szó esik a sportág kapcsán a hibákról, mint az eredményekről – mondta a Kisalföldnek Dudás Gyula, a Magyar Nemzeti Autós Szövetség raliszakág-vezetője. A vasárnapi baleset hírére nem véletlenül kapta fel a fejét a nyilvánosság, hiszen senki nem tudta még elfelejteni a tavaly május 1-jén történt hármas tragédiát. A mostani karambol, amelynek egy súlyos sérültjét a győri kórházban ápolják, kétszáz méterre történt ugyanattól a döntött szakasztól, ahol a tavalyi. Ezért Dudás Gyula úgy látja: hiba volt nyitva hagyni a parabolikakanyart.
– Nem tudok mást mondani: tanultunk az esetből.

De hadd próbáljam meg láttatni a sajnálatos eseményt az én szemszögemből. Volt egy nagyszerű verseny, aminek a sikerén több százan dolgoztak. Kitűnő juniorbajnokság volt, ígéretes helyezettekkel. S a végén, a verseny után, amikor már a közönség is elhagyta a pályát, jött az egyik rendező, hogy kipróbálja magát, egy másik rendező pedig kiküldte ugyanakkor, ugyanarra az útra a trélert húzó kocsit.

Közúti baleset volt, versenyen kívül, amilyenből naponta több tucat történhet az országban. Szerencsére a sofőrök nem mentek túl nagy sebességgel – kommentálja a vasárnap történteket az illetékes.
Dudás Gyula elmondta: éppen a tavalyi tragédia óta nem bérelték ki a próbapályát, függetlenül attól, hogy az egy gyorsulási verseny volt, s az autósszövetség csak azért tud felelősséget vállalni, amit ő maga rendezhet vagy felügyelhet. Arra a bizonyos eseményre nem hívták meg a ralisokat – tudatta a szakágvezető.

 – Most viszont mi feleltünk a pályán történtekért, s azt a parabolikakanyart ki kellett volna hagyni, úgymond le kellett volna „blindelni" – teszi hozzá Dudás Gyula. A sportszakember továbbra is nagyszerű, kiaknázatlan lehetőségnek tartja a Rábaringet, szerinte maga a pálya akár harminc-ötvenezer fős nézőközönség becsalogatására is alkalmas volna. Ugyanakkor vezetéstechnikai célokra is használható, s talán diszkóbalesetből is kevesebb lenne, ha a fiatal sofőrök előbb itt próbálnák ki tudásukat – természetesen a neuralgikus kanyar nélkül. Dudás Gyula hangsúlyozza: ezt a szakaszt hajdan a buszvezetők képzésére tervezték, s arra alkalmatlan, hogy ott valaki pályacsúcsot állítson fel.

Így a Rábaring sorsa egyelőre a levegőben lóg, a rendőrség is folytatja a nyomozást közútibaleset-okozás vétségének gyanúja miatt. A próbapálya tulajdonosa a Rába rt., így a továbbiakról ő dönt. Dusza András, a vállalat kommunikációs vezetője a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a Rába nem kívánja bezárni a pályát.

– A hivatalos álláspontunk továbbra is az, hogy a Rábaringen történtekért mindig az felel, aki szervezi, felügyeli az adott versenyt. Így mi továbbra is bérbe adjuk a pályát, ha igény van rá – mondja Dusza András. A kommunikációs vezetőtől megtudtuk azt is: a Rábaringet bárki kibérelhetné, ám eddig magánszemély még nem vette igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb baleset volt a Rábaringen

Ismét baleset történt az écsi Rábaringen, mintegy kétszáz méterre a Tovább olvasom