Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem végleg búcsúzna Győrtől

Több mint egy évtized után távozik Győrből Tatai Péter. aki a világhírű Veszprém játékosa lesz a jövőben.

A nyáron több mint tíz év után elhagyja nevelőegyesületét a válogatott fiatal kapusa, Tatai Péter. A Tento-ETO-ból a bajnok és Magyar Kupa-győztes Veszprém együtteséhez szerződik a kiváló hálóőr, aki Győrött ismerkedett meg a sportág alapjaival.

Egyből beállt a kapuba

„Ha jól emlékszem, az általános iskola harmadik osztályában kezdtem kézilabdázni. Az elejétől fogva kapus szerettem volna lenni, s mivel elég termetes voltam társaimhoz viszonyítva, az edző is azt mondta, álljak be a kapuba, mert én töltöm ki legjobban a gólvonal előtti teret. Így kezdődött a karrierem, majd innen szép lassan végig jártam az ETO-nál a szamárlétrát, s végül eljutottam az első csapatba" – idézte fel a kezdeteket Tatai Péter.

Bár anyagilag nem volt túl rózsás a férfiszakág helyzete, Tataiban csupa kellemes emlék maradt meg a klubbal kapcsolatban.
„Úgy érzem, csak köszönettel tartozom az ETO-nak, hiszen egy patinás klubban szerepelhettem, eljutottam a válogatottságig. Ez persze nem ment volna az edzőm és a társak nélkül. Véleményem szerint évről évre olyan csapat jött össze, mely bizonyítani akart, fel akarta hívni magára a figyelmet. Úgy gondolom, az eredmények alapján ez sikerült is. Ennek is köszönhető, hogy például rám is felfigyeltek a veszprémiek. Bevallom, nagyon szívesen maradtam volna Győrben, de talán megérti mindenki, hogy egy ilyen lehetőséget nem hagyhattam ki. Óriási előrelépés ez a számomra." Amit egy kicsit hiányol a fiatal kapus, hogy nemzetközi téren kevés tapasztalatra tett szert.

Nem fél a kihívásoktól

„Sajnos nemzetközi porondon csupán egyszer szerepeltem az ETO-val. Az EHF-kupában a második körben estünk ki minimális különbséggel. Talán emiatt egy kicsit hátrányban vagyok, de a válogatottban azért már nem keveset tapasztaltam abból a légkörből, ami a jövőben klubcsapatomban is sűrűn vár rám. Nem félek, s a kemény munkától sem ijedek meg, hiszen az ETO éppen arról volt híres, hogy rengeteget dolgozik. Ez is volt a jó szereplés titka, illetve, hogy Tóth Lászlónak hála, nem volt olyan meccs, amelyre nem úgy mentünk ki, hogy ne akarjuk megnyerni.

Ez persze egy Fotex vagy Szeged ellen nem sikerült, sikerülhetett – bár egyszer nagyon közel álltunk ahhoz, hogy mindkét gárdát elkapjuk Győrben –, de így is jó értelembe véve kellő önbizalmat és magabiztosságot kölcsönzött mindannyiunknak ez a szemlélet. Mindezt úgy gondolom, Veszprémben is ki tudom majd aknázni."
Szükség is lesz a pozitív hozzáállásra, hiszen nagy céloknak kell megfelelnie a veszprémieknek jövőre – a Fotex kiszállása miatt egyelőre a csapat neve nem ismert, az új szponzor az MKB lesz – mind a hazai, mind pedig a nemzetközi porondon. Ezen felül pedig nem kisebb klasszissal, mint a horvát Vlado Solával kell felvennie a kesztyűt Tatainak a kapuban.

Szurkol az ETO-nak is

„Hosszabb eszmecserét még nem tudtunk folytatni Solával, de nagyon szimpatikus benyomást tett rám. Egy kicsit furcsa lesz mással dolgozni, mert győri kapustársammal, Gerháth Zoltánnal kifejezetten jó volt a viszonyunk. Szinte mindenben segítettük és kiegészítettük egymást. Nagyon ritka volt, hogy kettőnk közül egyikünknek sem ment a védés. Veszprémben biztos kicsit más lesz a helyzet, talán nagyobb lesz a rivalizálás is, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk jóban egymással Solával. Ahogy látom, ő is, én is, a legtöbb kapushoz hasonlóan, egy kicsit »bolondabb« az átlagnál, de nyilván mindkettőnket csak a csapat minél jobb szereplése érdekel majd."

Hogy Győrött milyen csapat lehet, arról a távozó kapus a következőt mondta: „A legjobban annak örülnék, ha a Veszprémmel mi lennénk az elsők, az ETO pedig a második. Utóbbira azért kevés az esély, de nem féltem az ETO-t. Tóth László kezeiben a legjobb helyen van a csapat, s biztosan a következő szezonban is meghatározó tagja lesz az élvonalnak. A klub múltja alapján nem tudom elképzelni, hogy a kiesésért vagy akár csak a kilenc-tizedik helyért legyen csak versenyben. Már csak azért sem szeretném, ha ez megtörténne, mert én úgy búcsúztam Győrtől, a csapattól, a klubtól, hogy ha lehetőségem adódik, akkor mindenképpen szeretnék még védeni zöld-fehérben. Az igazi az lenne, ha az eredményes veszprémi évek után a Győrött várnának rám az újabb sikerek. Addig persze nagyon furcsa lesz az ETO ellen védenem."

Győriként a válogatottban

Tatai még győri színekben a hétvégén és azt követően a Macedónia elleni Európa-bajnoki selejtezőn őrizheti a magyar válogatott kapuját. Az esélyekkel kapcsolatban elmondta: mindenképpen továbbjutást vár, de nem lesz könnyű dolguk.

„Sajnos a szezon végén különösen a veszprémi és a szegedi játékosok nagyon kifacsart állapotba érkeztek a válogatottba, de úgy gondolom, jobbak vagyunk a macedónoknál. Az ellenfélnél a veszprémi Kiril Lazarovra kell nagyon odafigyelni, rá bizonyára külön is készülünk majd, de ha csapatként működünk, akkor Lazarov akár fent van a pályán, akár nincs, ki kell harcolnunk a továbbjutást, hogy ott lehessünk jövőre a svájci EB-n."

Tatai Péter csak ezt követően tud elmenni pihenésre, hogy aztán egy hónap szünet után, feltöltődve bekapcsolódjon új klubja felkészülésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda: szponzor- és névváltozás a Veszprémnél

Az MKB Bank három évre szóló támogatási szerződést kötött a hazai férfi kézilabdázás… Tovább olvasom