Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem minden pénzkérdés

Botos Antal, az MLSZ megyei instruktora több társával együtt Olaszországban járt szakmai tanulmányúton.

Edzők a San Siróban
Botos Antal, az MLSZ megyei instruktora több társával együtt nemrég Olaszországban járt szakmai tanulmányúton. Megismerkedtek az AC Milan és az Internazionale utánpótlás-nevelő munkájával is. Hasznos tapasztalatokkal tértek haza.

Az MLSZ megyei instruktorai, valamint az első és másodosztályú egyesületek utánpótlásszakág-vezetői nemrég szakmai tanulmányúton vettek részt Milánóban. Az ötletgazda Horváth Cs. Attila, a megyei labdarúgó-szövetség társadalmi elnöke volt. A hazai szakembereknek viszonylag ritkán adatik meg, hogy a helyszínen tanulmányozzák egy, a nálunk magasabb színvonalat képviselő ország labdarúgását. Botos Antal, az MLSZ megyei instruktora szerint rengeteg értékes ismerettel bővült a tudásuk. A megyéből rajta kívül Horváth Csaba, az FC Sopron utánpótlásszak- ág-vezetője vett részt, de Pajkos János, a Diósgyőr edzője is elutazott Itáliába.

„Az utazás érdekessége, hogy a negyvenfős küldöttség az U21-es magyar–olasz Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés másnapján indult útnak – mondta a Kisalföld érdeklődésére Botos Antal. – Az Olasz Labdarúgó Szövetség, valamint a méltán világhírű AC Milan és Internazionale munkatársai fogadtak bennünket, akik egyébként végig nagyon készségesnek bizonyultak. Elsőként meglátogattuk a már hagyományos, minden évben megrendezett milánói Futball Expót, illetve a  Goal Expót is. A rendezvények elsődleges célja a labdarúgás népszerűsítése volt. Minden második órában szakmai konferenciákon vehettek részt az érdeklődők, de természetesen nem hiányoztak a sportkiadványok, a szakkönyvek és a videoanyagok sem."
A magyarok feltérképezték az Internazionale központi utánpótláscentrumát, az Interellót is.

„Megismerkedtünk a különböző korosztályok heti programjával és szakmai célkitűzéseivel. Csak az Internek hatvan fiókcsapata van az országban, amelyekben nyolcszáz edző irányításával tizenkétezer gyerek futballozik."

A küldöttség ellátogatott az AC Milan székházába és természetesen jártak a Giuseppe Meazza-, vagyis ismertebb nevén a San Siro-stadionban is, ahol éppen cserélték a gyepszőnyeget. Maradandó élményekkel lettek gazdagabbak.

„Ezenkívül voltunk a klub múzeumában, a filmmúzeumban és az ajándékboltban is. Láttuk az összes serleget, valamint az Inter egykori híres játékosairól formázott viaszszobrokat, köztük a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitányáét, Lothar Matthäusét is. Személyesen találkoztunk Cesare Maldinivel, akinek egy Puskás Ferenc pályafutásáról szóló könyvet ajándékoztunk. Jártunk a csapat öltözőjében, ahol minden játékos helyén a feje felett egy képernyő látható, valószínű, a meccsek elemzéséhez szükséges.

A futballisták bőrfotelből hallgathatják az edzőt."
Hazánk futballszakemberei az utolsó napon Fermóban, a harmadosztályú olasz csapat stadionjában a helyszínen tekintették meg az utánpótlás-válogatott mérkőzés visszavágóját, amely sajnos 1–0-ás hazai sikert hozott, így az azzurik jutottak ki a jövő évi Európa-bajnokságra.

„Ennek ellenére örömmel láttam, hogy az ETO két futballistája, Priskin Tamás és Regedei Csaba is remekül játszott. A mérkőzésen nem látszott a magyar és az olasz futball közötti színvonalbeli különbség."
Botos Antal szerint a magyar futballban nem szakmai problémák vannak és tehetséges labdarúgókkal is számolhatunk.

„Meggyőződésem, hogy a futballvezetők gondolkodásmódja nem megfelelő. Vonzó profi futball nélkül pedig nincs jó utánpótlás-nevelés. Mentalitásban, szemléletben és filozófiában az olaszok jóval előttünk járnak és ez egyik sem pénzkérdés."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájcban hangolódnak a világbajnokságra a brazilok

A brazilok június 4-én költöznek át Németországba, arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy… Tovább olvasom