Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem mesteredző a győri tekepápa

Országosan is jól ismerik Pintér Lajos nevét, legfőképp a teke berkeiben.

Pintér Lajos
A 83. esztendejében járó szakember napjainkban is aktívan dolgozik szeretett sportágáért, a Győri Komszol SE tekecsapatának edzője. Pintér Lajos egész életében a sportért, leginkább a tekesportért dolgozott. Pedig nem úgy indult a pályafutása, hogy ötven évet tölt majd el a tekézők között, hiszen először mint minden akkori fiatalt, a labdarúgás kötötte le.

Amikor 1938-ban leérettségizett, a vagongyárban akart autószerelő lenni, de szülei hatására inkább textiltechnikumba ment, majd a Richards-gyárban mintatervezőként kezdett dolgozni. Neki is közbejött azonban a háború, 1944-ben megjárta a keleti frontot, s egy évvel később tért haza a romokban heverő Győrbe. A katonáskodás után mehetett vissza a régi helyére, ahol fizikai munkásból üzemvezető-helyettes lett. Egy év elteltével, amikor a gyárban is konszolidálódott a helyzet, elkezdhette a sporttevékenység újraélesztését is.

Győrött először ő alakított női kézilabda-szakosztályt, amellyel hamar eljutott az NB I-be is, majd később a textilgyárak sportköreinek centralizálása következtében megszűntek a kis szakosztályok, így a Richards is. Pintér Lajost akkor már mindenki ismerte a gyárban, tudtak sportszeretetéről, szervezőmunkájáról, s egyszer csak azon vette észre magát, hogy a tekecsapatot irányítja.

„ Annyira beleszerettem ebbe a sportágba, hogy azóta sem tudtam eltávolodni tőle – mondja a 83 éves mester. – Szinte a játékosok csináltak belőlem edzőt, mert mind többször kérték ki a tanácsaimat, a véleményemet. Mivel szerettem volna megfelelni az elvárásoknak, ezért elvégeztem a segédedzői, majd az edzői tanfolyamot is."
Munkájának gyümölcse hamar beérett. Sorra léptek előre a bajnoki osztályokban, egészen az NB I-be vezette a Richards tekecsapatát, amelyből számtalan versenyző került a válogatottba is.

Ma is szívesen emlékezik vissza versenyzőire, Antalics Mihályra, Boros Endrére, Mohay Gáborra, Mráz Lászlóra és a többi kiválóságra, akik a sporton kívül más területen is megállták a helyüket. Beválasztották a megyei tekeszövetség vezetésébe, amelyet több mint negyven éven keresztül irányított, s amelyben országosan, sőt, nemzetközileg is elismert tevékenységet végzett.

„ Mindig szívesen foglalkoztam a fiatalokkal, ma is jó érzés látni azokat a játékosokat, akik a régi Richards-pályán nálunk kezdtek el tekézni. A szakmai munka mellett ebben a sportban is nélkülözhetetlen a jó kollektív szellem, hiszen csapatmunkáról van szó, ami a jelenlegi egyesületemnél, a Komszolnál is megvan. Azt remélem, hogy velük is még sok sikert elérhetünk, hiszen hála a sportkör és a cég vezetésének, amikor bajba kerültünk, felkaroltak bennünket és azóta minden erőnkkel azon vagyunk, hogy eredményeinkkel minél nagyobb hírnevet szerezzünk fő támogatónknak."

Pintér Lajos a megyei Bauer Rudolf-díj mellett megkapta az OTSH utánpótlás-nevelésért járó elismerését, a Testnevelés Kiváló Dolgozója és a Sport Érdemérem ezüst fokozata kitüntetést, s néhány éve az Esterházy Miksa-díjat is átvehette. Csak csendben jegyezzük meg: talán még egy mesteredzői cím elférne az elismerések között...

„ Ha Győrnek egyszer lesz sportmúzeuma, akkor átadom megőrzésre a díjaimat a szakosztály több mint fél évszázados történetével együtt."
Az őszi idény után az NB II Nyugati csoportjában elért első helyezéssel a tarsolyában a Győri Komszol SE bátran megcélozhatja a tavaszi folytatásban a bajnoki címet, és ezzel Pintér Lajos újabb csapatot vezényelhet az élvonalba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgolódás a Fradinál

Zavadszky Gábor már a ciprusi Apollon Limassol csapatát erősíti, Sowunmi Thomas pedig Dubaiba ment… Tovább olvasom