Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem egy hajóban eveznek

Az önálló Magyar Sárkányhajó Szövetség mellett a kajak-kenun belül is működik 2005 óta sárkányhajó szakág.

Előbbi 2009-ben nagy valószínűség szerint EB-t, utóbbi egy évvel később vb-t rendez Magyarországon. Az MKKSZ felajánlotta, hogy szakágként felveszi a testületbe a sárkányhajót, ők azonban az önállóságot választották.

Mint ismeretes, augusztusban Szeged ad otthont a sík vízi kajak-kenu világbajnokságnak, s az eseménnyel egy időben a hazai kajak-kenu szövetség meghirdette az amatőröknek, a támogatóknak és a média képviselőinek szóló sárkányhajó-bajnokságot. Emellett eldőlt az is, hogy 2010-ben ugyancsak Szeged lesz a házigazdája a sárkányhajó-világbajnokságnak. A dolog pikantériája, hogy ugyan létezik egy önálló sárkányhajó-szövetség is hazánkban, ám ezeket a versenyeket mégsem az ő égiszük alatt rendezik.

A győri Sziklenka László, a sárkányhajó-szövetség szakmai elnökhelyettese furcsának találja, hogy ugyanabban a sportágban alakult ki konkurencia: „A Magyar Sárkányhajó Szövetség közel tíz éve, 1997-ben alakult meg. Azóta dolgozunk azon, hogy a világon oly népszerű sportág meghonosodjon nálunk is. Hogy nem sikertelen a tevékenységünk, azt jelzi többek között az is, hogy évről évre egyre több versenyzőt regisztrálhatunk. Győrött májusban harmadik alkalommal rendezzük meg a sárkányhajó-fesztivált, melyre a tavalyi negyvenkilenccel szemben már hatvan csapat nevezett. Ezenfelül lesz még nagyszabású rendezvényünk Székesfehérváron és Csepelen, ahol idén már a negyedik magyar bajnokságot rendezzük. Éppen ezért kissé furcsa, hogy a kajak-kenu szövetség párhuzamosan egy ilyen kampányba kezd. Felvettük egymással a kapcsolatot, de előrelépés egyelőre nem történt. Annyit még hozzátennék, 2009-ben nagy valószínűség szerint Európa-bajnokságot rendezhetünk az Európai Sárkányhajó Szövetséggel közösen."

Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség általános alelnöke szerint együtt tud működni egymással a két szervezet: „Mi egy korábbi tárgyalás során felajánlottuk, hogy szakágként bevesszük a szövetségbe a sárkányhajósokat. Ők azonban a függetlenség mellett döntöttek, ami persze nem jelenti azt, hogy nem ismerjük el őket. Ugyanakkor nekünk foglalkozni kell ezzel a szakággal is, s ezt, mint minden mást, magas szinten kívánjuk csinálni. Én egyébként úgy vélem, ki lehet dolgozni egy olyan együttműködést, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek."

Nehezíti a sárkányhajósok helyzetét, hogy a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) nem tagjai a sportszövetségek szövetségének (AGFIS). Áprilisban újra a bizottság elé kerül a felvételi kérelmük, de Sziklenka László szerint is kevés esély van arra, hogy felvegyék őket a tagok közé.
Az önálló szövetség mellett a kajak-kenusok is lehetőséget látnak a sárkányhajózásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították a Ferencváros kérését

A Ferencváros labdarúgócsapatának április 9-én, illetve 23-án az eredeti sorsolás szerint 11:30-kor… Tovább olvasom