Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Nem a kézilabdára sok a pénz, másra jut kevés

Kovacsics Imre győri civil polgármesterjelölt szerint több pénzt kell fordítani a győri családok gyermekeinek sportjára

A Kisalföld hétfői számában dr. Kun András, Győr alpolgármestere, az MSZP polgármesterjelöltje értékelte a város sportéletét az elmúlt négy év tükrében és egyben vázolta jövőbeni elképzeléseit.

Kovacsics Imre győri civil polgármesterjelölt ez ügyben kért szót.
„Régóta szívügyem a város sportja és ezt igyekszem is a magam módján bizonyítani. Több nagyszabású esemény mellett korábban jelentősebb összeggel támogattam például a győri asztalitenisz-utánpótlásért alapítványt, tavaly részt vettünk a női kosárlabda feltámasztásában, idén pedig vezetésemmel megmentettük a férfi kézilabdacsapatot. Ezzel azonban nem elégszünk meg, azt szeretnénk, ha irányításunkkal néhány éven belül újra régi fényében csillogna az ETO." 

Kovacsics azt mondja, a közelmúlt győri sportkoncepciójának köszönhetően kedvezőtlen tendencia alakult ki a városban. Az önkormányzat által kiemelten kezelt kézilabda és kajak-kenu helyben olykor szembekerült a kevésbé vagy egyáltalán nem favorizált  sportokkal.

„Én azt mondom, nem a kézilabdára adott pénz a sok, hanem a többire juttatott a kevés. Más városokkal összehasonlítva is Győr aránytalanul kis összeget fordít az élő sport támogatására. Ebből fakadóan nem jut elegendő pénz az utánpótlásra sem. Én teljesen más finanszírozási alapelveket képzelek, mert sokkal többet kell tenni a győri családokért, a fiatalokért. Meggyőződésem, a város százmillió forintból minden számottevő sportág valamennyi szakosztályának utánpótlását hatékonyan tudná segíteni, ezzel jelentős terheket venne le az itt élő családok és a klubok válláról. Mindezt úgy meg lehetne oldani a meglévő pénzek célirányosabb elosztásával, hogy mások érdekei nem sérülnének."
Győr számos – nemzetközi szinten is elismerést aratott – világ- és Európa-bajnokság házigazdája volt az elmúlt esztendőkben. Kovacsics Imre ezekről így vélekedik:

„A nagyrendezvények tekintetében teljesen egyetértek azzal, amit dr. Kun András alpolgármester nyilatkozott: ezek olyan jelentős események, amelyek által gyarapodnak a város idegenforgalmából és a vendéglátásból élők is. Emellett növelik a város imázsát és ezekkel élni kell, hiszen a világban sok település azért verseng, hogy a lehetőségeihez képest rangos sporteseményeknek adjon otthont: legyen ez akár olimpia, akár más. De azt is látni kell, a sikeres nagyrendezvények nem helyettesíthetik azt, ha a győri élő sport nem kap elegendő támogatást."
A létesítményekről úgy vélekedik, azok többsége méltatlan Győr hírnevéhez és egyben az új kihívásoknak is meg kell felelni.

„Olyan szabadidő- és sportközpontot szeretnék létrehozni, amellyel már minden jelentősebb város rendelkezik. A rendezvények többsége így nem zavarná a városban élők nyugalmát és a park egyben felüdülést, kikapcsolódást jelentene sok-sok ezer embernek. Ebben kaphatna helyet a mindenütt népszerű, az extrém sportok űzésére alkalmas pálya, épülhetnének különböző szórakozóhelyek.

Kispályás focicsapat több mint száz van a városban, ami azt jelenti, hogy mintegy ezerkétszáz ember sportol rendszeresen. Még sincsenek rendes pályáik esti világítással, öltözőkkel, de erről a témáról később egy külön sajtótájékoztatót is tartok. Győrnek van ugyan első osztályú női vízilabdacsapata, de nincs a játékra alkalmas fedett uszodája, miközben a GYÁÉV sem tudja kiszolgálni az igényeket. Az új uszodát oly módon kell felépíteni, hogy az a város utánpótlását, az itt élők egészségét is szolgálja.

Természetesen nem feledkeznénk meg a horgászokról sem a sportközpontban. Hogy miből lenne ezekre pénz? Többek között az iparűzési adóból befolyt pénz felhasználásából egy jobb rendszer kidolgozásával. Meggyőződésem, hogy a győri cégek adózási kedve pozitívan változna, ha több és nagyobb lehetőségük lenne arra, hogy célirányosan költsék el a pénzüket."

Ha már a cégeknél tartott, Kovacsics Imre megjegyezte: szerinte a jelenleginél sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek azok a helyi vállalatok – például az Integrál-H, Alcufer, Graboplast és mások –, akik jövedelmük egy részét a város sportjára, mások boldogulására költik.
„Ők is kellenek ahhoz, hogy Győr a sportban meg tudja tartani az értékeit és az itteni tehetségek a jövőben ne máshol keressenek boldogulást."
Kovacsics Imre felkarolná az extrém sportokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos a magántőke bevonása győr sportjába

Dr. Kun András, Győr alpolgármestere különböző szempontok alapján osztályozta a város sportját.… Tovább olvasom