Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Negyven éve a négy közé

Csütörtökön múlt negyven éve, hogy a bajnokcsapatok Európa-kupájában a Győri ETO a legjobb négy közé jutott.

A hazai visszavágó után ünneplő szurkolók ellepték a pályát. Csodálatos mérkőzéseknek lehettünk részesei a héten a Bajnokok Ligájában, Európa elitje a legjobb nyolc közé jutásért küzdött. Tegnap múlt negyven éve, hogy a bajnokcsapatok

Európa-kupájában – amelyet a BL-től eltérően más szisztémában, kezdettől egyenes kieséses rendszerben rendeztek – a Győri ETO a legjobb négy közé jutott. A DWS Amsterdamot ütötték ki a zöld-fehérek úgy, hogy a holland nagyvárosban 1–1-es eredmény született.

Győr kupalázban

Győrött 22.000 néző zsúfolódott össze 1965. március 10-én a vagongyári régi stadionban, hogy szemtanúja legyen a két csapat visszavágójának.
Győri ETO: Tóth – Kiss, Orbán, Tamás – Palotai, Máté – Keglovich, Győrfi, Orosz, Korsós, Povázsai. Edző: Hidegkuti Nándor.
DWS Amsterdam: Jongbloed – Flinkevleugel, Schrijvers, Piljman – Israel, Burgers – Roode, Vonhof, Temming, Geurtsen, Hollender. Edző: Leslie Talbot.

Magyarországon – az idei évhez hasonlóan – akkor még nem kezdődött el az 1965. évi bajnokság, amikor a BEK-ben már pályára kellett lépni.
Európa-szerte nagy érdeklődés kísérte a négy közé jutásért vívott második mérkőzést. A holland rádió már kedden félórás műsort sugárzott Győrből, több televíziós állomás közvetítette a kilencven percet. Ötszáz holland szurkoló érkezett a városba.

Az ETO fennállása óta a legnagyobb labdarúgó-eseményt rendezték a városban. Ünnepi köntösbe öltözött a stadion, csinosították az öltözőket, műanyag borítást kapott a folyosó. A fedett lelátó előtt elkészült a sajtópáholy: ott és a szomszédos tekecsarnokban harminchárom telefonvonal várta az Európa sok országából érkező újságírókat. A televíziónak hat kameraállást építettek ki.

Povázsai: győztes gól

A görcs a hazaiakban oldódott hamarabb: Keglovich szögletét Palotai Győrfihez fejelte, aki háttal állt a kapunak, így a felső lécre csúsztatott. Még ki sem tapsolta magát a publikum, amikor Geurtsen léc alá tartó bombáját Tóth védte. A befejezés előtt négy perccel Palotai úgy 25 méterről ívelte előre a labdát, az ötösön Győrfi, Jongbloed és Schrijvers együtt ugrott fel a beadásra, s miután a kapus nem érte el a labdát, Povázsai lekezelte azt és 10 méterről erős, lapos lövést küldött a bal sarokba. Ez volt a továbbjutást jelentő találat.

Amikor a lengyel Koczner játékvezető véget vetett a mérkőzésnek, az ünneplő szurkolók ellepték a pályát. Vállukra vették azokat, akikért szorítottak kilencven percen át, akiknek szurkoltak tiszta szívükből. Lengtek a zöld-fehér zászlók, énekelték a győzelmi indulót.

Leo horn is dicsért

Leo Horn, a legendás magyar–angol 6–3 játékvezetője ezúttal tudósítóként volt jelen Győrben.
– Ilyen hatalmas küzdelmet régen láttam. Engem az lepett meg leginkább, hogy a Győri ETO csapata kilencven percen át bírta azt a hatalmas iramot, amelyet a mérkőzés kezdetén diktált. Jó előre felhívtam a DWS vezetőinek a figyelmét, hogy a magyar labdarúgást nem lehet lebecsülni, még akkor sem, ha annak reprezentánsa vidéki csapat. Sajnos nekem lett igazam, de a nagyobb tudás, a lelkesedés, a küzdeni akarás előtt fejet kell hajtani – nyilatkozta annak idején.

A parádés mérkőzés összefoglalója egyébként megtekinthető az ETO centenáriumi DVD-jén és azoknak is élményt jelent, akik annak idején koruknál vagy más oknál fogva nem láthatták az összecsapást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az időjárás is ellenfél volt

Ha az időjárás is engedi, hamarosan elkezdődnek az NB III-as bajnokság tavaszi
küzdelmei. Tovább olvasom