Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Négy évtizedig Sopron sportjáért

Nyugdíjba vonult Rákóczi József, aki négy évtizedet egy munkahelyen dolgozott a köz és Sopron sportjának javára.
– Hogyan került kapcsolatba a sporttal? – kérdeztük a kezdetekről Rákóczi Józsefet.

– Ezt Sopron két kiváló köztiszteletben álló tanárának köszönhettem. Általános iskolában Szényi Ferenc, középiskolában Krasznai Ferenc voltak, akik megszerettették velem a sportot. A középiskola befejezése után már nem volt kérdés, hogy milyen pályát választok a továbbtanuláshoz.

– A diploma megszerzése után pedagógus lett.

– Nagy kedvvel tanítottam, szerettem a hivatásomat. Kiváló közösségekbe kerültem, először a Petőfi Sándor Általános Iskola, majd azt követően a sportos tagozatú Petőfi Téri Általános Iskola volt a második otthonom.

Fiatalon az SVSE-ben fociztam, később átnyergeltem a kosárlabdára s a továbbiakban edzőként tevékenykedtem. Első nagy sikerem 1986-ban volt, amikor is az SVSE női kosárlabdacsapatával bajnokok lettünk és felkerültünk az NB I-be. Azóta is fényes múlttal a háta mögött, Török Zoltán irányításával az élvonal meghatározó együttese. Sikeres éveket töltöttem Ausztriában is, először férficsapatot, majd női együtteseket irányítottam.

Rákóczi József
Rákóczi József


– Miért került mégis a város sportirányításába?

– A városi és járási sportfelügyelet összeolvadását követően jött létre 1977-ben a Sopron Városi és Járási Testnevelési Sportfelügyelőség. Ennek vezetője, Czibula Miklós kért fel, hogy legyek a helyettese. Mivel szerettem tanítani, ezért először csak ötéves szerződést kötöttem. Végül az öt évből harmincnyolc lett.

– Mikortól vált első számú sportvezetővé?

– Czibula Miklós 1986-ban új munkakörbe került, a Sportcentrum és intézményei igazgatója lett, s azt követően kaptam meg a kinevezésemet. A városi munkahelyi tömegsport szervezése, lebonyolítása volt a fő feladatom, idetartozott a kispályás labdarúgás, teke, természetjárás, asztalitenisz, röplabda, sakk, modellezés, kosárlabda. Valamint Sopron és környéke gyerekeinek úszásoktatása és annak megszervezése. Az országban elsőként szerveztünk meg a versenysportban nem szereplő gyerekek számára városi alapfokú versenyeket, ami a mai napig is tart.

– A számos nagyrendezvény megszervezése közül említene néhányat?

– A kosaras EB-k, vízilabda EB, íjász EB és vb, valamint a több mint ötvenéves SÜH rendezvényei. A legnagyobb szervezés a kétezer sportolót felvonultató Atomiade Világtalálkozó és középiskolai kosaras diákok világjátéka volt. Nagyberuházás a városi Sportcentrum és a focistadion volt. A legnagyobb erény, hogy úgy működött az apparátus több mint százfős aktivistával, mint egy nagy család, akik közül többen is a barátaim lettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér Miklós-emlékgála: mindig büszke lesz a fiára

Szombaton rendezik Győrben az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány Fehér Miklós-emlékgálát. Tovább olvasom