Kisalföld logö

2018. 11. 22. csütörtök - Cecília 4°C | 7°C Még több cikk.

Négy évtized a kispadon

Dr. Ferenczy Imre több mint négy évtizeden keresztül volt egyazon futballcsapat: a győri MÁVDAC orvosa.

Dr. Ferenczy Imre  még 1994-ben nyilatkozta a Kisalföldnek: a gondokkal küszködő MÁVDAC kispadján szeretné megérni a nagy múltú együttes kibontakozását. A sportorvos vágya mára teljesült: a gárda – Integrál-DAC néven – a másodosztály elitjébe tartozik, pályája pedig megújult. A jelenleg 74 éves orvos pedig 43 év után felállt a kispadról.

– Mikor és hogyan lett a játékosok gyógyítója?

– Amikor Győrbe kerültem, a MÁVDAC labdarúgói sportállásban a vasútnál dolgoztak. Én voltam a győri csomópont főorvosa s mivel jóformán az összes játékost személyesen is ismertem, 1963-ban elvállaltam a futballisták felügyeletét is. Büszke vagyok arra, hogy egész pályafutásom alatt nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki nemcsak a hazai, hanem az ellenfél játékosaival is. Sosem felejtettem el, hogy a mérkőzések végén a vendégek öltözőjébe is benézzek s megkérdezzem, hogy kinek kell valamilyen orvosi segítség.

– Számos edzővel, játékossal dolgozott együtt. Kik azok, akik megmaradtak az emlékezetében?

– Az edzők közül elsősorban Kovács „Murok" Imrét, Fehérvári Alfrédot említeném, de szívesen emlékszem a Bundzsák Dezsővel vagy a Horváth Tamással eltöltött időszakra is. A játékosok közül a teljesség igénye nélkül Botlót, Krasst, Nagy Tomit, Kovács Bandit, Nyers Jenőt, vagy épp Hannich Petit említhetném. Jóban voltam a játékvezetőkkel is.

– Biztos előfordultak emlékezetes esetek a pályafutása alatt...

– Az egyik épp egy bíróval kapcsolatos. Még az Erzsébet ligeti pályán Petri játékvezető egy hazai mérkőzésünk előtt meghúzódott, be kellett injekcióznom, csak így tudta vállalni a meccset. Persze volt már, hogy a nézőtéren kellett egy szív- érgörcsben szenvedő szurkolót elsősegélyben részesítenem, amíg a mentők megérkeztek.

– Ennyi közösen eltöltött idő után óhatatlan, hogy a csapat szurkolójává váljon.

– Ez így van. Nem volt ritka, hogy a kispadon rám is átragadt az izgalom. Ezért is voltam nagyon büszke, amikor 1975-ben a klub hetvenötödik évfordulóján engem is a DAC örökös tagjának választottak.

– Rendkívül fittnek, fiatalosnak tűnik, miért döntött a befejezés mellett?

– Egyrészt más elfoglaltságaim miatt, másrészt a magasabb osztály követelményeit, a több utazást, a hétközi elfoglaltságot már nem tudtam vállalni.

– A futball mellett az eszperantó mozgalom aktív tagja, ráadásul lelkes rádióamatőr is.

– Több mint ötven éve vagyok eszperantista. Az Orvosegészségügyi Eszperantó Világszövetség elnökeként Afrika kivételével beutaztam szinte az egész földet. Harmincegy éve rádiózom, eddig megközelítőleg huszonötezer összeköttetésem volt a világ szinte minden részével.

– Úgy tudjuk, több évtizedes szakmai munkáját, tevékenységét kötetbe foglalja.

– Igen, a „Zöld csillag, mikrofon és foci" című könyv megjelenését az év végére tervezem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Debrecen a Magyar Kupa legjobb négy csapata között

A Debrecen bejutott a labdarúgó Magyar Kupában a legjobb négy közé, miután a negyeddöntőben -… Tovább olvasom