Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Napi 30 üveg Béres Csepp minősülne doppingnak

A Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA listára. Kiemelték, hogy a készítménynek nincs dipponghatása.
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp készítményeket, mivel azok egyik összetevője, a kobalt felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január 1-jétől érvényes tiltólistájára. A tiltás oka, hogy a sportolók argon és xenon gázokat használtak doppinghatás elérésére, melyet a kobalt jelenléte képes stabilizálni.

A kobalt - akárcsak például a mindeni által ismert vas - egyike a létfontosságú nyomelemeknek, mely a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. A vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. Táplálkozással együtt is bejut a szervezetünkbe, elsősorban zöldleveles növényekkel, húskészítményekkel, májkészítményekkel - közölte a Béres Gyógyszergyárt Zrt. tudományos igazgatósága kedden.

A közlemény szerint az átlagosan szedett Béres Cseppel a szervezetbe juttatott kobalt mennyisége nagyjából a táplálkozással bevitt mennyiségnek felel meg, Az argon és xenon doppighatásához szükséges kobalt szint eléréséhez ennek sokszorosára, legalább naponta 30 üveg Béres Csepp elfogyasztására lenne szükség - tették hozzá.

A versenysportolókra vonatkozó új WADA előírás - amely szigorítás semmiféle összefüggésben nincs a Béres Csepp készítményekkel - a fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érintik a Béres Csepp készítmények alkalmazhatóságát. A Béres Csepp készítményeknek doppinghatása nincs - közölték.

Hozzáteszik: a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is gyógyszerkészítmények, amelyeket a hatásosságuk, a minőségük és az ártalmatlanságuk alapján engedélyeztek. A hatékonyság biztosításához szükséges napi dózisa pontosan meghatározott. Amennyiben a fogyasztó a betegtájékoztatónak megfelelően alkalmazza a készítményeket, akkor természetesen csak a várt hatásokban bízhat - jegyzik meg.

Véleményük szerint mivel a Béres Csepp készítmények kobalt tartalma a gyógyszer többi összetevőjével szinergiában optimális nyomelempótlást biztosít - egészségmegőrzés, betegségmegelőzés vagy gyógyulás céljából történő alkalmazás esetén egyaránt - ezért a készítmények összetételének megváltoztatása teljességgel indokolatlan.

"Sajnálatos, hogy a WADA listán a kobalt esetében nem határoztak meg beviteli határértéket, ami szint felett már feltételezhető, hogy az argon és xenon gázok megkötésére került be a szervezetbe. Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon" - írták közleményükben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt beruházás lett a Diósgyőri Stadion felújítása

A magyar kormány közigazgatási hatósági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a… Tovább olvasom