Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

''Nagypályás'' ifjú tehetség

A győri származású futballbíró hölgy egyre több nemzetközi mérkőzésen lép pályára, s hamarosan az izlandi utánpótlás Európa-bajnokságon fújja a sípot.

Pontosan három évvel ezelőtt mutattuk be olvasóinknak Kulcsár Katalint, aki fiatal hölgy létére felnőtt férfimérkőzéseken is bíráskodott. Ötéves pályafutás után már NB II-es férfimérkőzésen dirigált, s ahogy elmondta, ez egyáltalán nem volt furcsa számára.

Hamarosan a nemzetközi futballszervezet, a FIFA játékvezetői keretéhez is csatlakozhatott, s egyre több külföldi mérkőzésen kapott lehetőséget. Két évvel ezelőtt egy spanyolországi edzőtáborban a világhírű Real Madrid játékosaival találkozott. Lapunkban egy fotón szerepelt Figóval, Zidane-nal, Beckhammel, Roberto Carlosszal, Owennel, a kapus Iker Casillaszal és a csapathoz később csatlakozó Ronaldóval is.

Tavaly szeptemberben női felnőtt világbajnoki selejtezőn vezetett, majd a 19 éven aluli hölgyek Európa-bajnoki selejtezőtornáján bíráskodott. Nem is akárhogy, hiszen ott lehet a nyáron kezdődő izlandi női U19-es EB-n is.

„Ezzel a jelöléssel pályafutásom újabb állomásához érkeztem – mondta el érdeklődésünkre a tehetséges játékvezető. – Sőt, úgy érzem, a legfontosabbhoz, hiszen hiába vezettem mondjuk világbajnoki selejtezőt, egy ilyen nagy tornára kijutni óriási dolog."

Annyira, hogy ekkora elismerésre bizony nem is számított a játékvezető.

„Amikor a francia–osztrák vb-selejtezőt megkaptam, sejtettem, hogy ezt a mérkőzést már biztosan nem bízták volna akárkire, tehát megbíztak bennem. Egyébként nagyon izgalmas, élethalálmeccs volt, egy első osztályú stadionban, több mint tízezer tomboló néző előtt. Úgy gondolom, jól vezettem, s utána sem vallottam szégyent a kontinensbajnokság selejtezőtornáján, valamint a Szlovénia–Szerbia felnőtt EB-selejtezőn sem. Mindezek ellenére hatalmas meglepetés volt, amikor egy héttel ezelőtt megtudtam, bekerültem az izlandi utánpótlás EB játékvezetői közé."

Hazánkból egyedül Kulcsár Katalin utazhat a tornára, amire már el is kezdte a felkészülést.

„Izgulni még nem izgulok, persze valamennyi drukk azért van bennem. A rendszeres felkészülés miatt fizikálisan nem lehet gond, inkább mentálisan készülök, mert nem szeretném, hogy bármilyen váratlan esemény érjen."

A még mindig csak 22 éves Kulcsár Katalinnak volt kitől örökölnie a játékvezetést, édesapja több évtizedig volt futballbíró.

„Rajtam kívül a szüleim örültek a legjobban a hírnek. Édesapám rettenetesen büszke rám, érdekesség, hogy épp az ötvenedik születésnapján vezettem először az NB II-ben, s azóta is ha tud, a fontosabb mérkőzésekre elkísér."

Nemrég egy hölgy, Gaál Gyöngyi a magyar élvonalban bíráskodott, arról azonban nincs szó, hogy példáját követve Kulcsár Katalin is a Borsodi Ligában vezessen.

„Gyöngyi tagja lehet a szeptemberi kínai világbajnokság játékvezetői keretének, s hogy segítsék a felkészülését, vezetett egy meccset az első osztályban. Valószínű nem lesz gyakorlat, hogy nők bíráskodjanak a magyar élvonalban, így nem hinném, hogy a közeljövőben NB I-es találkozón fújom majd a sípot."

Szeitz Tibor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a futballista

Vasárnap a győri kórházban elhunyt Fentős Pál, az a fiatal csesztregi labdarúgó, aki egy… Tovább olvasom