Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Nagy ETO-ról álmodik

Megdöbbentő módon sok millió forintot kell fizetni napjainkban a Győri ETO volt vezetőinek. Tarsoly Csaba tulajdonos erkölcsileg és anyagilag sikeres csapatot szeretne.

Tarsoly Csaba, az ETO tulajdonosa
Lassan másfél éve, hogy a győri stadion és az ETO élvonalbeli labdarúgócsapata új tulajdonos, Tarsoly Csaba kezébe került. A kezdeti viharok után úgy tűnik, mára rendeződött a klub helyzete, hiszen a tavalyi bentmaradást követően nyáron jelentősen megerősödött a játékoskeret és a tulajdonos szerint a Győri ETO jövője ebből a szempontból rendkívül biztatónak mondható.

A stadion felújítása viszont továbbra is várat magára. A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos bonyodalmak, időhúzások miatt messze van az eredeti tervektől. Egyesek szerint az előirányzott összeg nem elég, de a tulajdonos nem egy torzót akar építeni, hanem olyan komplexumot, amely a jövőt idézi és amelyben egyaránt helyet kap a profi sport és az utánpótlás-nevelés is.

– Annak idején egy jegyzőkönyv alapján vettük át a klubot, ám idővel sorba kerültek elő azok a „rejtett bombák", amelyekről akkor nem kaptunk információt – mondja Tarsoly Csaba, a győri stadion és az ETO FC Kft. tulajdonosa, az ETO FC elnöke. – Nem csodálkozom azon, hogy erkölcsileg és anyagilag is csődbe került. Teljesítménykényszer nélkül hatalmas összegeket kerestek olyan emberek is, akiknek szinte közük sem volt az eredményekhez. Az elmúlt időszakban rengeteg energiánkat emésztette fel, hogy rendezzük a dolgokat, ám remélem, idén túl leszünk a múlt összes sarán.

– Mondana néhány konkrétumot?
– A 2001/2002-es bajnokságban elért negyedik helyezés semmi pluszt nem hozott a klubnak, gondolok itt elsősorban a nemzetközi kupaszereplésre, ezzel szemben több tízmilliós követeléseket örököltünk meg. Ezenkívül a magánszemélyektől felvett kölcsönöket is nekünk kellett rendeznünk, ráadásul a volt vezetők, számomra megdöbbentő módon, még napjainkban is milliók kifizetését követelik tőlünk. A múlt kísértett bennünket, ezért a valódi csapatépítés csak nagy késéssel indulhatott meg. Varga Zoltán szerződtetésével egyébként az állóvizet akartam felkavarni, s bár nem jöttek az eredmények, meggyőződésem, az ő egyénisége hosszú távon kamatozott volna, vele még előbbre tarthatnánk.

– Az elmúlt időszakban sokan sokféleképpen értelmezték a nyilatkozatát, árulja el, pontosan mi az elvárása a csapattal szemben?
– Úgy érzem, mindig egyértelműen fogalmaztam, eredményként kizárólag a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezést tartom sikernek. Ezért került sor a játékoskeretben nyáron egy jelentős vérátömlesztésre, s ennek megfelelően van kialakítva a prémiumrendszer is. Elmondtam vezetőedzőnknek, Tamási Zsoltnak, hogy a szakmai irányítás az ő kezében van, de teljes esélyegyenlőséget kérek tőle, nem érdekel, ki magyar, ki horvát, ki budapesti, ki győri, mindig csak a teljesítmény döntsön. Célom, hogy egy erkölcsileg és anyagilag is sikeres csapatot építsek Győrött.

Tarsoly Csaba
– De vajon méltó körülmények között szerepelhet-e a jövőben az együttes? Mi a helyzet a sokat emlegetett, ám kevésbé haladó stadionrekonstrukcióval?
– A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos bonyodalmak, időhúzások miatt messze vagyunk az eredeti tervektől. A legutóbbi tulajdonosbizottsági ülésen egyesek már úgy tálalták a dolgokat, hogy a meglévő másfél milliárd forintba nem fér bele a nyolcezer ülőhely befedése, a VIP- és sajtóhelyek modernizálása, és a kiszolgálólétesítmény felújítása. Ez számomra természetesen elfogadhatatlan, és szerencsére így van ezzel a város régi-új vezetése is. Nem egy torzót akarunk építeni, hanem olyan komplexumot, amely a jövőt idézi. Remélem, már nem sokat kell várnunk arra, hogy teljes gőzzel beinduljon az előre eltervezett módon a stadion építése, szépítése. Szeretnénk létrehozni egy olyan központot, amely a verseny- és szabadidősportnak is otthont adna, s ahová szívesen jönnének a győri polgárok.

– Különös, hogy miközben a csapat szinte folyamatosan a dobogón tanyázik, a nézőszám nem növekszik, sőt... Mi erről a véleménye?
– Az, hogy ez így nem jó, s ezen változtatni kell, s fogunk is. Szükségünk van a szurkolókra, a buzdításra, és nem tagadom, a belépőjegyekből származó bevételekre is. Úgy tervezem, a költségvetésünk egyharmadát a ligán keresztül a televíziós bevételekből és a jegyek, bérletek árusításából, egyharmadát közvetlenül a szponzoroktól, míg egyharmadát a játékoseladásokból kell megoldanunk. Sajnos eddig nem úgy alakultak a fent említettek, ahogyan azt elképzeltem, de bízom benne, hogy a jövőben ez másképpen lesz.

– Akkor tehát a jövő az ETO-nak dolgozik...
– Így kell hogy legyen! Maximalista vagyok, s nem engedek az elveimből. Meggyőződésem, hogy miénk az NB I legreményteljesebb kerete, s ezt nemcsak azért mondom, mert mindenkivel három-öt éves szerződést kötöttünk. Szeretném nyitottá tenni a stadiont, megduplázni az utánpótlás jelenlegi létszámát, s felkészülni a közelgő jubileumokra, kiváltképpen a centenáriumra. Ha minden az elképzeléseim szerint alakul, az ETO nem csak a vidék legjobbja lesz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem eladó a Chievo

Luca Campedelli tagadja, hogy megválni készül az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő… Tovább olvasom