Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Műszaki menedzser pilóta

Baumgartner Zsolt a Forma–1-ben és a győri Széchenyi István Egyetemen is igyekszik helytállni. Az első magyar Forma–1-es pilóta feltett szándéka, hogy befejezze az iskolát. Ahogyan eddig, úgy ezután is mindent megtesz azért, hogy a két dolgot összeegyeztesse.
A nagy nap: Baumgartner Zsolt augusztus 24-én a Forma–1 Magyar Nagydíj futama előtt.
Egy hete szinte minden Baumgartner Zsoltról szól. A magyar autóversenyző élete álma teljesült, mikor a Hungaroringen a Jordan pilótájaként debütált a Forma–1-ben. Nem mellékesen Baumgartner a száguldó cirkusz autói mellett a győri Széchenyi István Egyetem padjait koptatja a műszaki menedzser szakon.

– A saját döntésem volt, hogy tovább tanuljak – nyilatkozta közel két hónappal ezelőtt Baumgartner Zsolt a Kisalföld Vasárnap Reggelnek (július 13.). – A családi vállalkozásunk miatt – autókereskedelemmel foglalkozunk – is célszerű volt hosszabb távon, hogy ezt a vonalat válasszam. Ki kell használnom az időt, hogy ne „öreg" fejjel kelljen elkezdenem tanulni, gondoltam, elébe megyek a dolgoknak. Persze a tanulás nem mehet a versenyzés rovására. Mivel alig van szabadidőm, félévenként öt-hat tárgyat tudok felvenni a tízből, így 2,5–3 évvel tovább tart a diplomaszerzés, mint másnak.

Felmerülhet a kérdés, hogy most, mikor ilyen nagy lehetőséghez jutott a pilóta, folytatja-e tanulmányait Győrben. Nos, mivel Baumgartner Zsolt az elmúlt időszak zaklatott napjai miatt egy kis nyugalomra vágyott, s elvonult a világtól, győri tanulmányairól Kövesdi Viktor, a versenyző menedzsere nyilatkozott lapunknak.

– Zsolttal többször is beszéltem erről, s elmondta, feltett szándéka, hogy befejezze az iskolát – mondta a menedzser. – Ahogyan eddig, úgy ezután is mindent megtesz azért, hogy a két dolgot összeegyeztesse.
Baumgartner egyik tanára, Farkas Péter eddig elégedett híres tanítványával. Farkas egyébként maga is sportoló, így megérti az autóversenyző speciális helyzetét.

– Én karatézom, legutóbb az Európa-bajnokságon szerepeltem, vagyis van fogalmam arról, milyen nehéz a sport és a másik tevékenység között megtalálni a megfelelő egyensúlyt – kezdte Farkas Péter. – Ami Zsoltot illeti, az eddigi tapasztalataim alapján egy teljes, normális, szerény embert ismertem meg benne, aki a tanulásban is jó teljesítményre képes. Eddig egyszer vizsgázott nálam, ha jól emlékszem, hármasra. Ez alapján túl sok mindent nem lehet levonni a képességeiről. Az órák közötti szünetekben azonban többször beszéltem vele. Lehet, hogy a sportolói múlt és kapcsolat miatt, de gondolkodásban eléggé egy hullámhosszon vagyunk.

Farkas hozzátette, mikor Baumgartner elkezdte az egyetemet, még nem volt ilyen ismert, ennek ellenére „gyanús" volt, hogy már látta valahol.
– Tudtam, hogy a sport területéről ismerem, de csak az óra közben jöttem rá, ki is ő – folytatta Farkas Péter.

– Zsolt egyébként mindössze egy kurzusról hiányzott, a többin itt volt. Az előző félévből amúgy még hátravan egy vizsgája, a közeljövőben várható, hogy leteszi. Ez az egyetlen, amiben segíteni tudok neki, azaz hozzám akkor jön vizsgázni, amikor tud. Ezt meg is beszéltem vele, nem ragaszkodom a vizsganapokhoz. Tisztában vagyok azzal, hogy nem egyszerű dolog találni egy olyan napot, mikor nincs éppen autóversenyzés.

A tanulás folytatását bizonyítja az is, hogy Baumgartner már megkezdte a következő félévi tantárgyak felvételét. Ha semmi nem jön közbe, akkor még szeptemberben Győrbe érkezik a Forma–1 magyar sztárja, hogy a gyakorlatban is elkezdje az új szemesztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzott a Dortmund és a Newcastle a Bajnokok Ligájától

A Borussia Dortmund 11-es párbajban maradt alul az FC Bruges-zsel szemben és búcsúzott a labdarúgó… Tovább olvasom