Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Munka mellett is duplázni tudott a BMX-es Prájczer

Kerékpár - Remek szezont tudhat maga mögött Prájczer Péter, a Soproni BMX Autóklub SE versenyzője. A sportember BMX-ben és a hegyikerékpározás four cross szakágában is bajnokságot nyert, ráadásul ez utóbbiban a Magyar Kupa-sorozat végén is ő bizonyult a legjobbnak és nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket ért el.
– Mennyire nehéz a két szakágat együtt művelni, mennyiben igényel más felkészülést a BMX, mint a mountain bike-nak ez az ága?
– Egy BMX-es és egy four cross-futam nagyjából ugyanannyi ideig tart, valamivel kevesebb, mint egy perc – kezdte Prájczer Péter. – A versenytáv a hegyikerékpározásban csaknem kétszer akkora, mint egy kör a BMX-pályán, de itt végig lejtőn jövünk lefelé, így jóval gyorsabb. A lehetőségeinkből adódóan a hegyikerékpár-versenyekre is gyakorlatilag a BMX-pályán tudok felkészülni. Annyi a különbség, hogy ekkor a mountain bike-kal tekerek.
– Számított arra, hogy mindkét számban bajnok lesz?
– Ez egyszer – ha jól emlékszem, 2004-ben – már sikerült, BMX-ben pedig előtte többször is nyertem. Az előző két évben elég sokat voltam sérült, most azonban szerencsére a körülményekhez képest rendesen fel tudtam készülni. Maradjunk annyiban: éreztem, hogy jó évem lehet.
– Melyik sikerét tartja értékesebbnek?
– Mindegyiknek megvan a maga külön szépsége, s egyben nehézsége. A four cross bajnokság gyakorlatilag egyetlen verseny – ott nem szabad hibázni. A kupasorozat azért szép s nehéz, mert folyamatosan, több versenyen kell bizonyítani. Ami pedig a BMX-et illeti, azt a győzelmet azért tartom nagyon értékesnek, mert olyan remek ellenfelet tudtam magam mögé utasítani, mint a már EB-futamon is döntőbe került Radasics Vilmos.
– Úgy tudjuk, four crossban nemzetközi porondon is sikeres volt. Hol, milyen eredményeket ért el?
– Görögországban, Elatohoriban rendezték az Európa-bajnokságot, ahol hatvan induló közül a 11. helyen végeztem. A világbajnokság Skóciában, Fort Williamben volt, ott ötvenhárom induló közül lettem 22.
Elégedett ezekkel az eredményekkel?
– Ha azt nézzük, hogy kifejezetten a four crossra nem is igazán tudok edzeni – nemzetközi szintű pálya Soprontól 300 kilométerre van Ausztriában –, elégedett lehetek. Az EB-n előzetesen a 10. hely környékére vártam magamat, ez össze is jött. A világbajnokságon, ahol tényleg a világ legjobbjai indultak, szerettem volna a legjobb tizenhat közé kerülni, ezen a téren van egy kis hiányérzetem.
– Jól tudjuk, hogy munka mellett érte el ezeket a kitűnő eredményeket?
– Így van, a családi vállalkozásban dolgozom, és bizony van, hogy fárasztó a munka. Azokkal a külföldi riválisokkal szemben, akik ebből élnek, s csak ezzel foglalkoznak, én hetente háromszor, jó esetben négyszer másfél órát tréningezem Nyikos Tivadar irányításával.
– Mik a következő nagy feladatok?
– BMX-ben folytatódnak az olimpiai kvalifikációs pontszerző versenyek, legközelebb Franciaországban lesz Világkupa-futam, télen pedig szintén Peking jegyében fedett pályás viadalokon is lehet pontokat szerezni.


Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgás: Magyar Kupa selejtezők szerdán

A Magyar Kupa megyei selejtezőjének 4. fordulóját rendezik szerdán 16 órától, három mérkőzés… Tovább olvasom