Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Műlábakkal az olimpián?

Atlétika - Tovább tart Oscar Pistorius harca azért, hogy indulhasson a pekingi olimpián. Legutóbb megnyert egy pert, amely kimondta: a műlábakkal futó atléta rajthoz állhat, amennyiben teljesíti a szintidőt. A kisalfold.hu összeállítása Oscar Pistoriusról videókkal.

A pénteki nemzetközi Sportdöntőbíróság tehát döntött, s ellentétes döntést hozott, hiszen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) január közepén úgy határozott, nem engedi rajthoz állni a dél-afrikai futót az ötkarikás játékokon, mert szakértők szerint karbonszálas művégtagjai előnyt jelentenek számára riválisaival szemben. A 21 esztendős Pistorius február fellebbezett a CAS-nál. A paralimpikonok között 100, 200 és 400 m-en is világcsúcstartó atléta pekingi szereplését az IAAF a kölni sportegyetemen végzett vizsgálatsorozat eredményei alapján akadályozta meg, ám Pistoriusék szerint a tesztelések nem adnak teljes képet műlábairól. A futó abban az esetben indulhat az olimpián, ha teljesíti a szükséges szintet és hazája válogatóján bekerül a csapatba. Pistorius tervei szerint 400 méteren versenyezne. Ennyi a jelen.

Jelen után a múlt

Tavaly már egy sheffieldi, majd egy római atlétikai versenyen is rajthoz állt Oscar Pistorius. A dél-afrikai futó műlábakkal teljesítette 200, 400 és 800 métert. Atlétikai körökben már akkor nagy vita támadt. Oscar Pistorius indulna Pekingben, de nem a paraolimpián.

A fiúnak még gyerekkorban amputálták a lábait (most egy speciális, szénszálas műlábbal fut.) Lábaiból egy fejlődési rendellenesség következtében születésekor hiányzott egy csont, és lábujjai sem nőttek ki megfelelően. Szülei két lehetőségből választhattak, vagy egész életében tolókocsihoz lesz kötve, vagy amputálják a kisfiú lábait térd alatt, és megtanul műlábakkal élni. Az apuka hosszas gondolkodás és körültekintő vizsgálódás után az amputálás mellett döntött, Oscar lábait levágták még egyéves születésnapja előtt. Oscar Pistorius most 21 éves és pusztán az általa 200 és 400 méteren futott idő alapján jó esélye lenne bekerülni a dél-afrikai olimpiai atlétikai csapatba.


A versenyek és kommentek

A már említett sheffieldi atlétikai Grand Prix-viadal 400 méteres síkfutó számában hetedikként ért célba. Rómában az egészségesek között indult a 400 méteres síkfutás B futamában, és 46,90 másodperces idejével második lett. Sheffieldben egyébként utólag pályaelhagyás miatt kizárták. Ekkor tette az IAAF egyik tisztségviselője azt a szerencsétlen megjegyzést, miszerint "lehet, hogy a jövőben a hátukon rakétahajtóművet hordó sportolók is versenyezhetnek majd". Pistorius becsmérlőnek és szerencsétlennek nevezte a kommentárt és határozottan közölte: indul Pekingben.

Valószínűleg elutasítják

A probléma most a következő: engedélyezzék-e a sportoló indulását a mezőnyben, vagy ne. A helyzet olyannyira komplikált, hogy amikor Pistorius sorban megdöntötte a paraolimpiai csúcsokat, saját társainak egy része vádolta meg azzal, hogy úgymond technikai előnye van.
Nick Davies a nemzetközi szövetség médiaigazgatója nem sok reménnyel kecsegtette az ifjú titánt. "Az orvosi, technikai és jogi szakértőink megvizsgálták az ügyet. Pillanatnyilag nincs olyan szabály, amely kizárna valakit csak azért, mert műlábakat visel, de a döntéshozók meg fogják vitatni. Anélkül, hogy befolyásolnám a döntést, valószínűnek tartom, hogy ki fogunk zárni minden mesterséges technikai segítséget. Már most is limitáljuk a futócipők szögecseinek hosszát és számát".

Technikai dopping?

Hogy valóban ez-e a paprikás hangulat oka, netán szimplán a sportág jövője iránti aggódás, nem tudni, de gyaníthatóan nem Nick Davisnek, minapi nyilatkozata az utolsó ebben az ügyben: "Semmi problémánk nincs a fogyatékos futókkal, a technológiai doppingolásnak azonban minden formáját ellenezzük."Miközben a válaszra várunk, annyit máris rögzíthetünk: furcsa módon a csupán fél lábukat elveszített sorstársai biztosan hendikeppel indulnak a hazájában a legnagyobb sztárokat övező felhajtás közepette készülő atlétával szemben. Amint azt Robert Galley miami biomechanikus megállapította, előbbieket éppen egészséges lábuk tartja vissza a komolyabb teljesítménytől, Pistorius műlábainak szimmetriája, a kvázi lábujjhegyen futás imitálása ledolgozhatatlan hátrányt jelent számukra.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) irányítóin leginkább a pánik jelei mutatkoznak. Az IAAF illetékesei azt vizsgálják, mennyire jelent neki előnyt, hogy kevesebb izmot kell mozgatnia, hogy a protézissel öt centivel hosszabb az alsó combja, mint az épeké, és egyáltalán, a protézis kimeríti-e a technológiai dopping fogalmát. "Szakértőink nagy felbontású kamerákkal elemezték ki a mozgását, és annyi már most bizonyos, hogy Pistorius műlábainak a légellenállása kisebb a többiekénél. A lépéshossz megegyezik, de a lábszár levegőben mért sebessége kisebb az épeknél. Az is kiderült, hogy a paralimpikon energiafelhasználása épp fordítottja a normálisnak, ő ugyanis a hajrában gyorsabban fut, mint a rajtnál. Semmi problémánk nincs a fogyatékos futókkal, a vak Marla Runyonnak is megengedtük, hogy elinduljon 1999-ben a sevillai világbajnokságon - védekezett Nick Davis.

Pistorius egyébként néhány hónapja az őt - illetve segédeszközeit - ért vádakra borzongató feleletet adott: "Ha azt gondolod, hogy a szénszálas műlábak gyorsabb futóvá tesznek, menj, vágasd le a lábad, és találkozunk a rajtnál."

A lábak és rekordok

Pistorius egy Cheetah típusú, egyenként tizenötezer dollárba kerülő szénszálas műlábbal versenyez. A sportoló jó ideje 100, 200 és 400 méteren is világcsúcstartó a fogyatékosok mezőnyében, ám a leghosszabb távon elért 46,34-gyel hat éve Magyarországon az épek között is rekorder lett volna. 2004-ben Athénban olimpiai bajnok lett 200-on,100-on pedig harmadik lett – a parasportolók között. "Sokkal célravezetőbb lenne, ha az IAAF velem és nem ellenem dolgozna. Az egész mögött a fogyatékos atlétákkal szembeni előítélet áll, a nemzetközi szövetség úgy jár el, mint az FBI" - jelentette ki a közgazdászhallgató.

Vajon előnyt jelent a műláb?
Vajon előnyt jelent a műláb?

Pénz, pénz, pénz

De vajon eljön-e az idő, amikor a protézisek odáig fejlődnek, hogy viselőik simán verik az ép világklasszisokat? Az élsportot már réges-régen szinte semmi nem kapcsolja a mindennapi testedzés pozitívumaihoz. A show és az azt övező üzlet mindent visz, s miután a parasportba is elképesztő összegek áramlottak, ott sem más a helyzet. Győzni kell, szinte mindegy, milyen áron. A pénz pedig szivárgott: a gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek felismerték, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek a parasportban, a mindig magasabbra vágyó versenyzők pedig vevők az újdonságokra.

Kétségkívül megeshet, hogy hamarosan megjelennek a piacon olyan szerkezetek, amelyek által már megengedhetetlen segítséghez jutnak viselőik. És akárhová fejlődik is a tudomány, reméljük olyasmi nem fordulhat elő, hogy bármely sportágban ne az emberi tényező legyen a döntő.

Olvasóink írták

 • 7. Laja 2008. május 22. 09:18
  „Cavikinggel értek egyet, ez igy már technikai sport lenne. Doppingolással saját szervetüket, egészségüket veszélyeztetik a versenyzők. Csakis hasonlóan sérült sportolókkal lenne értelme versenyeznie Pistoriusnak, hogy egyenlőek legyenek az esélyek.
  A Tour de France-on pedig a bringások különbözőek, de a bicók egységesek, hogy a TECHNIKAI feltételek egyformák legyenek.”
 • 6. atléta 2008. május 22. 00:13
  „osztom a véleményem josh-sal
  miért ne lehetne ott
  elég ha csak a tvalyi tour de france-ra gondolunk: mindenki doppingolt, s szinte mindeki le is bukott, az élsportban ugyan ez a helyzet,
  oscarnak tehát ugyan annyi joga van ott lenni, mint bárki másnak, és szorítok neki”
 • 5. Josh 2008. május 21. 21:20
  „Engem meg az képeszt el, hogy így gondolkodtok. Szerintem az olimpia a küzdeni tudás egyik szimbóluma (is) kell legyen. Ez az ember élhetne lábatlan nyomorékként is, de ha ezeket a képeket megnézem, ez fel sem merül bennem, az meg, hogy sajnáljam, végképp nem. Inkább csodálom, hogy van ereje és szándéka teljes életet élni.
  A következő gondolatom egy kicsit ellentmond az elsőnek. A lábbal élő sportolók ma már biotechnológiai tuningokkal élnek (akár beismerjük, akár nem), ez a srác pedig - más lehetőség híján - műszaki technológiai segítséget vesz igénybe. Szerintem simán ott a helye az olimpián. Meggyőződésem, hogy az olimpiai eszmének egy fikarcnyit sem mond ellent Oscar Pistorius indulása. Sőt.”
 • 4. Korrekt 2008. május 21. 17:22
  „....ez teljesen elképesztö, még a gondolat is, hogy indúlhasson.
  Arra senki sem gondól, hogy ennek már semmi köze nem lessz a valódi-igazi versenyekhez!?
  Ma már olyan szerkezeteket lehet gyártani melyekkel egy teljesen egészséges ember teljesitményét jóval túlhaladja.
  Nemrég mutattak be egy egyszerü rugóskaru cipöt melyel akárki messzebbre ugorhat mint egy olipiai bajnok.
  Ha megnézitek ezt a fiatalembert, neki sem mülába van hanem egy fajta elrugaszkodó szerkezet, ha belejön és tökéletesitik simán megver akárkit....nesze neked olimpia”
 • 3. Jockey 2008. május 21. 16:26
  „Nagyon sajnálom ezt az embert, hogy így született és minden elismerésem az övé, hogy így felküzdötte magát, de ennek ellenére azt mondom, szerintem a paralimpián a helye.”
 • 2. caviking 2008. május 21. 15:39
  „Atlétika, mint technikai sport?????”
 • 1. futóbolond 2008. május 21. 15:08
  „szerintem ne indulhasson, vagy ha igen, akkor mindeki más pedig doppigolhasson: előbb utóbb úgy is az lesz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bácsai diadal

Kispályás labdarúgás - Eremények a legutóbbi fordulókból. Tovább olvasom