Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

MTE 1904: lerabolják a sógorok a mosonmagyaróvári klubot

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez fordul Drescher Ottó, az MTE 1904 elnöke, mert úgy érzi: az ausztriai elszívóerő miatt hasztalanná válhat utánpótlásképzésük.
„Megromolva” a kint keresett pénztől, visszatérésükkor irreális feltételeket támasztanának elénk – állítja az elnök. Most öt ifista játékosuk jelezte távozási szándékát ausztriai kiscsapatba.

A Lajta partján évek óta küzdenek az ellen, hogy tehetős osztrák kiscsapatok magukhoz csábítsák játékosaikat. Az elmúlt években többtucatnyi játékosuk igazolt Mosonmagyaróvárról határszéli ausztriai kiscsapatba: egy-egy jobb játékos havi 800–1000 eurót is kereshet odaát, s a legalsóbb osztályokban is legalább 400–500 eurót ígérnek. Mára már nemcsak a felnőtt, hanem az ifjúsági korú MTE-futballistákra is van kereslet, akik az anyagi lehetőségektől megbódulva gyakorta igent mondanak a hívó szóra.

Drescher Ottó, az MTE 1904 elnöke megelégelve a helyzetet, levelet írt Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének. A helyzet megoldását abban látná, ha csak profi szerződéssel igazolhatnának labdarúgóik Ausztriába.
„A nyugati határszél egyesületeit bénító problémára szeretném felhívni a figyelmét és egyben kérni a közbenjárását. Pár éve kezdődött, de akkor még elszigetelt esetként fordult elő, hogy utánpótlás- vagy felnőttcsapatunk tagjait Ausztriába csábítják. A mai napra már dominóeffektusként harapódzott el e folyamat: ráadásul – ami a legfontosabb – ezen játékosok a fejlődésükben teljesen megállnak. A korábbi heti négy edzés helyett két edzéssel elvegetálnak egy évet, majd »megromolva« a kint keresett pénztől, irreális feltételeket támasztanának elénk, amiket nem tudunk teljesíteni” – áll többek között a levélben.
Az MTE 1904 elnöke arra kéri a megyei labdarúgóklubokat: támogató nyilatkozatukkal segítsék ügyüket. Jelenleg a játékos „akár rendelkezik amatőr szerződéssel, akár nem, itt tud hagyni minket. Jelen pillanatban öt 16–19 éves labdarúgónk jelezte távozási szándékát, ezzel veszélybe sodorva az U19-es csapatunk (amiben már egyébként is nagyrészt 16–17 évesek játszanak) indulását. Értelmetlenné, sőt, hasztalanná válik a munkánk és ezzel együtt az utánpótlásképzésre kiadott pénz. Véleményem szerint korlátozni kellene az átigazolásokat olyan formában, hogy csak profi szerződéssel vihessék el a 18 év alattiakat és ne bohócnak a falusi utolsó osztályba. Kérem, segítsenek ezt az áldatlan állapotot megszüntetni” –így fejezi be levelét Drescher Ottó.
Drescher Ottó

Olvasóink írták

 • 6. alacska 2010. december 21. 18:35
  „Félig egyetértek a cikkel ! Sajnos ez hazai ügy is! NB.III. és megyei I osztályú csapataink zsebbe juttatott pénzzel, meccspénz és más ígéretekkel csábítják el az alacsonyabb osztályú csapatok fiataljait. A falusi egyesületek közül kevés tud ezekkel versenyre kelni / esetleg ahol tőkeerős vállalkozás működik/ - legfeljebb mérkőzés után egy szendvics, üdítő vagy sör, jobb esetben egy szerény vacsora! Így panaszukat csak félig tartom indokoltnak. Ezen csak az segítene, hogy egyrészt a hazai labdarúgásban bevezetni a feljebb lépő labdarúgók után a nevelési költségtérítést, másrészt 18 év alatt külföldre ne lehessen igazolni. Sajnos olyan mértékben csökken a gyerekszám, hogy 1000 körüli lélekszámú falvakban már a kötelező IFI csapatot is nehéz kiállítani- nem, hogy még serdülőt vagy még alacsonyabb korosztályú labdarúgókat versenyeztetni !”
 • 5. qeu 2010. december 21. 07:49
  „Nem csak a Móvárt, de Csornát is lerabolták az elmúlt másfél évben.
  Érdekes mód ifistákat visznek ki, mert nincsenek 18 évesek és ha előtte már van szerződésük komoly előnyt élveznek.
  Egyébként a körülmények jobbak és elég jól keresnek is a fiatalok, de ehhez a szívüket ki kell tenni a pályán.”
 • 4. füstbement 2010. december 20. 23:04
  „Szerintem ha olyan okos vagy, akkor tegyél javaslatot, ha meg nem vagy olyan okos, akkor legyél bölcs és maradj csendben és gondold át, mekkora ökörséget írtál!”
 • 3. profi10 2010. december 20. 21:11
  „Szerintem a levél szánalmas próbálkozás. Teremtsenek normális feltételeket. Dolgozni sem hobbiból járnak ki az emberek Ausztriába. A vasfüggöny modern kori helyreállítását akarják óváron?
  Ennél épkézlábabb ötletei is lehetnének egy magát sportvezetőnek tartó embernek.”
 • 2. füstbement 2010. december 20. 15:32
  „Kedves Thermál!

  Nagyon jól tudja, hogy a probléma nem ott kerestetik csak, hogy a fiatalokra sok vagy kevés pénzt költenek.A probléma valószínűleg ott is rejtezik, hogy nincs gyerek határon innen és határon túl sem. Ausztria közel van, pénz van, tudjuk,hogy a fiatalokat mennyire könnyű elcsábítani. Hozzáteszem kicsiben ugyanígy megvannak a problémák helyben is. Elég megnézni a falvak és városok kapcsolatát. Nincs gyerek a falukban, nincs különösebb szakmai képzése az utánpótlásnak (természetesen tisztelet a kivételeknek) ezért onnan visznek el még gyerekeket, ahonnan lehet, és pénzt ígérnek a gyereknek ott is. Nem értek egyet azzal, hogy a gyerekek ennyire fiatalon pénzért focizzanak, mert 20-22 évesen kiégett futballisták lesznek.Ausztriát tudjuk milyen.Ha ott egy gyerek nem teljesít jól, már küldik is haza csak úgy föcsög.Azok maradnak ott hosszú távon, akik már érett, rutinos futballisták az aktuális osztályhoz.Aztán az a pénz amit kapnak elszáll, hazajönnek, mindenhol csak pénzért akarnak focizni, amit a hazai egyesületek nem tudnak és nem is akarnak megadni. Amit ajánlanak kevés lesz és inkább sokan abbahagyják. Ott kezdődik, hogy a profi egyesületeknél az akadémiákon egy vasat sem adnék a gyerekeknek, amíg nem teljesítettek, mert amikor ott már nem kellenek, úgy jönnek ki onnan,hogy legalább NBIII-as játékosok és jár a nagy lóvé.Aztán kiderül, hogy nemhogy nem NBIII-as szintű a gyerek hanem alatta sem nagyon megy el.Így nincs alázat a foci iránt és elveszik a tehetség. Természetesen nem minden gyerekre értem ezt, de a veszélye van és sajnos a gyakorlat is megmutatja ezt.

  Az Elnök Úrral egyet értek, de javaslom, hogy ugyanezt a problémát a hazai viszonyok tekintetében is vesse fel, annak tekintetében, hogy az itthoni települések is megkörnyékezik azoknak az egyesületeknek az ifi futballistáit, ahol még van valamilyen szinten utánpótlás nevelés.Nem a falvak egyesületei ellen beszélek, de ezeket a feszültségeket valahogy fel kell oldani ilyen gyereklétszám mellett.”
 • 1. thermál 2010. december 20. 14:38
  „Kedves D. O. Úr !
  Láttam egészen kis osztrák faluban az ott játszó fiatalok körülményeit, hát nem lehet egy napon említeni a hazai állapotokkal. Több osztály különbség van a kintiek javára. Talán el kellene felejteni azt a régi gyakorlatot, hogy az első csapat a fontos, ami marad , azt költik a fiatalokra. Ausztriában hasonló elbánásban részesülnek az ifik mint afelnőttek, tisztelik a fiatalokat. Talán a nevelési költség korhatárának leszállítása segítene az ifik megtartásában, hiszen 18- év alatt úgy tudom nem kell fizetni értük. A lényeg a lényeg, egy fiatal akkor megy el a nevelő egyesületétől, ha már nem érzi jól magát. Az MLSZ- től pedig ne várjon csodát, látható, hogy milyen szervezet. Saját ötleteikben bízzon, és a nevelésük hatékonyságában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO: majdnem kész a program

Egy kivételével megvannak az Audi-ETO Bajnokok Ligája-középdöntős mérkőzéseinek az időpontjai. Tovább olvasom