Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Motim TE: maguk ünnepelték az ezüstjubileumot

Negyedszázaddal ezelőtt bajnoki címet szerzett a Motim TE csapata a területi bajnokságban. Az egykori játékosok megünnepelték az ezüstjubileumot.
Huszonöt évvel ezelőtt nagy volt az öröm Mosonmagyar- óváron: a Motim TE csapata megnyerte a harmadosztálynak megfelelő területi bajnokságot az 1984/85-ös idényben.

Az utolsó fordulóban a Motim TE csapatának már egy pont is elég volt a bajnokság megnyeréséhez. A zárómérkőzésre 1985. június 16-án, vasárnap autókaraván indult Mosonmagyaróvárról Bábolnára, hogy a szurkolók a csapattal együtt ünnepelhessék a bajnoki cím elnyerését. Az 1500 néző között sok Motim-szurkoló foglalt helyet, akik azt láthatták, hogy nem sokkal az első félidő vége előtt Kóczán lépett ki a lesre játszó hazai védők között és megszerezte csapata számára a vezetést. A második félidőben a Bábolna kiegyenlített ugyan, de maradt a döntetlen (1–1) és a hőn áhított egy ponttal a Motim TE megnyerte a bajnokságot a szombathelyi Sabaria SE és a Péti MTE előtt.

A bajnokságot nyert Motim TE csapata és a szurkolók 1985-ben, az utolsó mérkőzés után.
A bajnokságot nyert Motim TE csapata és a szurkolók 1985-ben, az utolsó mérkőzés után.


A mérkőzés végén a vendégdrukkerek a vállukon vitték le a kedvenceket. A Bábolnán szerepelt Motim TE: Schnitzer – Horváth, Rozs, Juhász, Hafner, Kóczán (Papp), Szabó, Virág, Németh, Ipacs, Halász (Kovács).

Egy nappal később aztán az örömmámor bánatba csapott át. A város és a bázisvállalat – akkor még így hívták a „főszponzorokat" – vezetése nem tudta vagy nem akarta(?) előteremteni a magasabb osztályhoz szükséges anyagi feltételeket. A mosonmagyaróvári klub vezetése ezért jelezte a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy a Motim TE nem kíván élni az osztályozó lehetőségével, ami az NB II-be jutást hivatott eldönteni.

A Kisalföld 1985. június 20-i számában a nagy vihart kavart döntésről nyilatkozott például Gerezdes János, a Timföld- és Műkorundgyár igazgatója és Varga Bálint, a Motim TE elnöke. Szerintük a városban nem volt meg az összefogás az NB II-es szerepléshez elegendő pénz előteremtésében.

A távozó Koós László edző többek között ezeket mondta a Kisalföldben:

„A játékosok egész évben a bajnoki címért harcoltak, azt a biztatást kapva: ti csak nyerjétek meg a bajnokságot, a többit majd elintézik! A feladatnak eleget tettünk, de a még hétfő reggel is tartó győzelmi mámort leírhatatlan szomorúság váltotta fel. Egy hang nem volt délután az öltözőben, civilben üldögéltek a fiúk a padokon. Levezetés, búcsúzás következett az osztályozóra készülés helyett."

Az emlékek napjainkra részben elhalványultak, másrészt meg is szépültek. Az egykori futballisták úgy gondolták, a város és a klub ha már el is felejtette őket, azért megünneplik magukat, vagyis a bajnoki cím negyedszázados évfordulóját. A vacsorán megemlékeztek azokról a játékostársakról (Schnitzer Imre, Bors Antal) és vezetőkről, edzőkről is, akik már nem érhették meg ezt a jubileumot. Az alkalomra elkészíttették a bajnokcsapat tablóját, amit a klub annak idején sajnos nem tett meg... Az öregedő fiúk felelevenítették a régi történeteket, egykori nagy cseleket, szép gólokat és egymás zrikáit is.
Volt miről mesélniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NBI: februárra halasztják a 17. fordulót

A Magyar Labdarúgó-szövetség illetékesei úgy döntöttek, hogy februárra halasztják a labdarúgó NB I… Tovább olvasom