Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mocsai megy, Skaliczki marad

Közös megegyezéssel szerződést bontott Mocsai Lajos, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és a magyar szövetség (MKSZ).

Utódja Kiss Szilárd, a Dunaferr jelenlegi edzője lett, akinek megbízatása december 31-ig szól. A férfiválogatottnál az eddigi kapitány, Skaliczki László augusztus 31-én lejárt szerződését a 2008-as pekingi olimpia végéig meghosszabbították.

Belebukott az olimpiába

A jelenleg Svájcban pihenő Mocsai Lajos felmentésében az játszott főszerepet, hogy az athéni olimpián az együttes a várakozás alatt szerepelt, eredetileg éremért utazott, azonban csak az ötödik lett. Kiss István elnök kitért arra, hogy az elnökség nagyon nehéz döntés előtt állt, mert egy olyan kapitányról kellett véleményt formálni, akinek rengeteget köszönhet a sportág. Mocsai 1998 nyarán vette át az együttes irányítását, s vele nyert a gárda egy Európa-bajnokságot, egy olimpiai és egy vb-ezüstérmet, valamint egy EB-bronzérmet. Az athéni olimpián aztán a csapat csak ötödik lett, ráadásul a játékosok többségének megromlott a viszonya a kapitánnyal. Ahogy Kiss István fogalmazott: az alkotóközösség megbomlott, válságszituáció alakult ki, be kellett avatkozni.

Szabályt kellett módosítani

Az elnökség pénteken telefonon egyeztetve Mocsaival úgy határozott, hogy szeptember 10-i hatállyal felmenti a világhírű trénert, utódja, a bajnok Dunaferr mestere, Kiss Szilárd lesz.
Többek között azért is esett rá a választás, mert a csapat gerincét a bajnok és Magyar Kupa-győztes Dunaújváros játékosai adják. Az elnökség ezzel felülvizsgálta azt az álláspontját, hogy klubedző nem lehet kapitány, de amint Kiss István is jelezte: az idő sürgetésében hoztak átmeneti határozatot.

Mocsai Lajos így kommentálta a döntést: „Úgy érzem, a kialakult helyzetben mindkét fél számára a legjobb megoldás született a közös szerződésbontással. Hat éve voltam kapitány, s ennyi idő alatt amortizálódnak a kapcsolatok. Büszke vagyok arra, hogy a csapat élén lehettem, és 2000-ben Európa-bajnokok lettünk. A következő egy évet a Testnevelési Egyetem dékánhelyetteseként a tudományos fokozat megszerzésének szentelem."

Mocsaival együtt távozik Marczinka Zoltán másodedző is, mivel a mindenkori kapitány joga kiválasztani az őt segítő stáb tagjait.
Kiss Szilárd elmondta, csak pénteken délelőtt döntötte el véglegesen, hogy elvállalja a válogatott irányítását: „A múlt héten kerestek meg először a szövetségtől. Mivel klubom, a Dunaújváros hozzájárult a válogatottbeli munkámhoz, és a péntek délelőtti elnökségi ülésen sikerült rendezni a személyi kérdéseket, örömmel vállaltam el a szövetségi kapitányi posztot" – mondta Kiss Szilárd.

Jövő hétre lesz új stáb

A frissen kinevezett kapitány a jövő hétvégére tudja megnevezni válogatottbeli munkatársait: „Saját körömből szeretnék felkérni valakit, azonban az nem megoldás, hogy a klub teljes stábját magammal viszem, mert az EB előtti felkészülés és a torna alatt is dolgozni kell Dunaújvárosban."

Az EB-n, ahol a ki nem mondott cél a dobogó, több klasszis is búcsúzik a válogatottól. Ezt követően a kontinensviadalig az elnökség megnevezi azt a személyt, akit véglegesít a poszton, és 2008-ig megbíz a kapitányi teendőkkel.

Skaliczki fiatalítást ígér

A 2001 nyara óta a férfiválogatottal dolgozó Skaliczki Lászlónak augusztus 31-én lejárt a szerződése, de azt a négy év múlva esedékes pekingi olimpiáig meghosszabbították. A megállapodás azonban idő előtt felbontható, ha a kvalifikációs Európa- vagy világbajnokságra nem jut ki a gárda, vagyis nem teljesítheti a végcélt.
Az együttes már november 15. és 21. között Svédországban Világkupa-összecsapásokat vív.

„ Köszönöm a játékosoknak, a stábnak az olimpiai szereplést, és az elnökségnek a bizalmat. Az új célhoz részben új emberek is kellenek, s a keretet frissíteni, fiatalítani kell" – jegyezte meg mosolyogva Skaliczki.
Kiss István kitért arra is, hogy az olimpia szakmai értékelése a szeptember 30-i elnökségi ülésen kerül szóba, azonban a mostani személyi döntések is egyfajta „osztályzást" jelentenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Forma-1 ura szerint Schumacher még nem világbajnok

Bernie Ecclestone, a Forma-1 ura egyelőre nem tekinti világbajnoknak Michael Schumachert, szerinte… Tovább olvasom