Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

MOB-alelnök: megtiltanák a kiskorúak ketrecharcát

Ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a sporttörvény módosítása, amely megtiltaná a 14 éven aluliak úgynevezett full contact küzdelmét, a javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportért felelős államtitkársággal együtt terjeszti be - mondta Leyrer Richárd, a MOB alelnöke vasárnap az MTI-nek.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB foglalkozott a Mixed Martial Arts (MMA)Országos Szövetség júniusi rendezvényén történt súlyos gyermeksérülésekkel, a kiskorúak küzdősportokban való részvételével kapcsolatban létrejött megállapodásról a szervezet a honlapján számolt be.

A beszámoló szerint a megállapodás régóta érlelődött, a cselekvést a néhány nappal korábbi "MMA-eseményen történt súlyos gyermeksérülések gyorsították fel". Az aláírók többi között vállalták, hogy a sportágukban utánpótláskorúaknak rendezett versenyek esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelméért, és törekszenek arra, hogy a sérülésveszélyt csökkentsék.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg Leyrer Richárdot, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) közleményben szólította fel Simicskó István sportért felelős államtitkárt: kezdeményezzen vizsgálatot "a botrányos gyerekviadal" ügyében.

A DK elnökségi tagja, Varju László által jegyzett közleményben az ellenzéki párt a gyerekek úgynevezett ketrecharcának betiltását követelte.

Varju László közleményében azt írta: a Mixed Martial Arts (MMA) Országos Szövetség által szervezett versenyen három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba. Sajtóértesülésre hivatkozva a politikus azt írta, szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztetnek profi versenyzők ellen, fejvédő nélkül.

"A Demokratikus Koalíció tiltakozik a fiatalkorúak megveretése, megalázása ellen" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: a DK tudni akarja, hogy ki a felelős az ilyen viadalok szervezéséért, és lehet-e ezekre a "versenyekre" fogadást kötni.

"A Demokratikus Koalíció felszólítja Simicskó István sportért felelős államtitkárt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben, és nevezze meg a botrányos gyerekviadal felelőseit" - olvasható a közleményben.

A MOB honlapja szerint június 13-án több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében.

Az aláíráson Leyrer Richárd azt szorgalmazta, hogy "ne lehessen 14 éven aluliak számára full contact küzdelmeket szervezni Magyarországon", és jelezte, élesen elhatárolódnak a szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől. Lehetetlennek tartják - mondta -, hogy 6-8-9 éves gyerekek verekedjenek egymás ellen. "Magyarországon még a kutyaviadalokat is tiltják, a kiskorúak full contact küzdelmeit nem szabad engedni!" - hangsúlyozta.

A földharcot is megengedő úgynevezett kevert harcművészet, az MMA (vagy más néven ketrecharc) széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, a nyolcszögletű ketrecben például szabad ütni, rúgni, fojtani, feszíteni és dobni is. A full contact küzdelemben "nem fogják vissza magukat" a felek, teljes erejű ütéseket, rúgásokat alkalmaznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák Nagydíj: Bottas még felfért a dobogóra a Mercedes mellé

Rosberg nyerte a Red Bull hazai futamát, Hamilton 7 helyet javítva a második helyen jött be. És… Tovább olvasom