Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Minden idők legjobb női kajakosa Kovács Katalin

Kovács Katalin Poznanban megszerzett 29. világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója lett a világon.

A sikerek miatt szerencsésnek érzi magát, és szeretne továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A kajakkirálynő arra vágyik, hogy végre a szeretteivel is eltölthessen egy kevéske időt, és a nyaralás is várat magára.

– Gratulálunk! A világbajnokságok eddigi legeredményesebb női versenyzője lett. Vágyik még ennél több sikerre?

– Szeretnék évről évre kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtani. Konkrét terveket most nem tudok mondani, de sohasem a számok motiválnak, hanem az az érzés, az a boldogság, amely egy világbajnoki győzelemmel párosul. Ez nekem huszonkilencszer megadatott, és emiatt nagyon szerencsésnek érzem magam. Fantasztikus, hogy keményen dolgozom, és el is érem a célomat.


– Emlékszik még az első aranyra?

– 1988-ban nyertem, a Velencei-tavon rendeztek egy kupát, mindössze tizenkét éves voltam. Az azt megelőző évben kezdtem el kajakozni.

– Amikor elindul egy ehhez hasonló nagy megmérettetésre, érzi, hogy jól fog teljesíteni?

– Már az edzéseken is sejtem, hogy hogyan fogok az adott versenyen szerepelni. Mielőtt elindultam a világbajnokságra, már tudtam, hogy körülbelül mit várhatok el magamtól, és most, hogy vége, elmondhatom: eredményes versenyt tudhatok magam mögött. Mivel egy szabadtéri sportról beszélünk, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni az időjárási tényezőket, és a helyszín is mindig befolyásolja a végeredményt.

– Ennyi év után még izgul, amikor hajóba száll?

– Persze, izgalom nélkül mit sem ér a sport. Nélküle nem tudnék nagyot alkotni. Minden ember máshogyan éli meg ezeket a dolgokat, nekem szükségem van arra, hogy megemelkedjen az adrenalinszintem.

– Van kabalája?

– Egy malackás hajgumi. Lassan tíz éve, hogy megvettem. Elég meggyötört szegény, de nagyon szeretem, annak idején nem gondoltam, hogy ilyen sokat jelent majd. Mostanában már csak fontos versenyeken kérem a segítségét.


– Janics Natasával az egyik pillanatban még egy hajóban eveznek, egy másikban pedig már egymás ellen folyik a küzdelem. Natasa rettegett ellenfél?

– A vízen abszolút el tudunk ezektől a dolgoktól vonatkoztatni. A hajóban csak magunkra koncentrálunk, és bármilyen furcsa is, teljesen kizárom a gondolataimból, hogy Natasa ül a másik hajóban. Az az igazság, hogy nincs is egyetlen rettegett ellenfél. Évről évre változik a felhozatal. Most a német, a lengyel, a spanyol és a portugál egység is nagyon erős volt, egyéniben is kiegyensúlyozott a mezőny. Nincs az, mint régen, hogy két-három esélyest latolgatnak.

– Tréningek sora, edzőtábor előz meg egy világbajnokságot, aminek következtében felpörög a megmérettetésre. Mennyi idő után tud leállni, kikapcsolódni?

– Rögtön. Furcsa, hogy tudom, most is elleszek egy-másfél hétig, aztán hiányozni fog az életemből a sport, az azzal járó rendszeresség és a napi rutin. A kajak teszi teljessé a napjaimat, szeretem.

– Mit csinál, amikor éppen nem a vizet szeli?

– Ilyen elég ritkán van. Télen itthon tréningezünk, napi két-három edzésünk van. A nyarat pedig külföldi edzőtáborokban töltjük. De, ha szünet van, akkor jó végre otthon lenni. Felemelő a családdal és a barátokkal tölteni az időt, azokkal, akikkel egész évben nagyon ritkán találkozom. Ha edzünk, akkor semmi mással nem tudok foglalkozni azon kívül, hogy evezek, eszem és regenerálódom, délben pedig alszom, mint az oviban.

– Nyaralás?

– Már alig várom. Még nem tudom, hogy hova megyünk, de biztosan valahova vízpartra. A lubickolós, lustálkodós nyaralásokat szeretem.


– Mit csinálna szívesen, ha nem kajakozna? Tanítana?

– Nehéz kérdés. Több mint húsz éve sportolok, ez teszi teljessé az életem. Nekem megadatott, hogy sikeres lehetek abban, amit nagyon szeretek. Nem gondolkodtam még azon, hogy ha egyszer majd befejezem a kajakot, milyen lehetőségeim adódnak, de remélem, hogy képes leszek élni velük. Tanítanék-e? Nem tudom, mindenesetre a gyerekekkel szívesen megszerettetném a sportot. Megmutatnám nekik, mennyi örömet szerez, és nem feltétlenül az élsport.

Hogy lett Katalinból kajakos? – Sport tagozatos általános iskolába jártam és negyedik osztálytól kötelező volt valamit sportolni. A nővérem evezett és a szüleimmel gyakran elmentünk vízi túrázni, valahogy így esett a kajakra a választás – mesélt a kezdetekről Kovács Katalin.

Olvasóink írták

 • 2. CsabaKiraly 2010. szeptember 17. 01:37
  „Minden idok legjobb MAGYAR kajakosa. Es ez se semmi. Barcsak tobb sportban lenne ilyen kaliberu sportolonk !!”
 • 1. LAZA 2010. augusztus 31. 09:24
  „Tiszteletre méltó és dicséretes ez az eredménysor.
  A probléma azonban az lenne,hogy a címben leírt állítás sajnos nem igaz.
  Volt nála sokkal eredményesebb versenyző is a német Fischer.
  Ő ugyanis 8 olimpiai aranyérmet gyűjtött össze pályafutása alatt.
  Kati 3 aranynál tart, igaz ebből egy is rendkívüli teljesítmény.
  Csak hát a legjobb tudomásom szerint a Kisalföld nem bulvár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NBIII: hibátlan lett a hétvége

Az NB III Bakony-csoportjának 3. fordulójában győzött a Lipót, a Csorna, az SVSE, és az MTE 1904 is. Tovább olvasom