Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Minden éremből jutott a magyaroknak

A kenus Csabai Edvin - megvédve címét - aranyérmet szerzett egyesben a győri maraton-világbajnokságon, a győri Csay Renáta második, míg Jámbor Attila harmadik lett. A kajakos Hegyi Zomilla révén magyar győzelem is született az ifjúságiak egyes küzdelmei során. Hegyi mögött Havas Eszter lett a második és a fiú kenusoknál is jutott egy ezüst a házigazdáknak Devecseri Ádámnak köszönhetően.
A nőknél a hatszoros maratoni világbajnok, tavaly egyesben második Csay és Folláth Vivien is tagja volt a start után ellépett öt-hat fős élbolynak, amelyben szintén ott volt a címvédő brit Anna Hemmings, a szám abszolút favoritja. Sokáig váltott vezetéssel haladtak a versenyzők, majd a negyedik kör közepén a szigetországi lapátforgató ritmust váltott és megpróbált elhúzni riválisaitól, akik közül egyedül a Graboplast VSE kajakosa, a hazai környezet előnyét élvező Csay tudta tartani vele a lépést. A befutóhoz közeledve előbb az egyik, majd a másik lapátolt az első helyen, az utolsó pár száz méterre azonban Hemmingsben maradt több tartalék, még egy sprintre is futotta az erejéből, Csay pedig nem tudott vele tartani, így csakúgy mint tavaly, meg kellett elégednie a második hellyel. Folláthnak egészen a hajráig volt esélye a bronzéremre, de közvetlenül a cél előtt megakadt a hajója a hordalékban, így ketten is megelőzték és végül ötödikként zárt.

"Kemény verseny volt, főleg úgy, hogy mi elsősorban a futószakaszokat gyakoroltuk, aztán ezek az árvíz miatt végül elmaradtak - mondta Csay. - Nagy segítség volt, hogy a férjem végig kísért a parton kerékpározva és a kisfiam is itt szurkolt a parton az édesanyámmal. Tudtam, hogy a végén Anna még újítani tud és nem lesz esélyem az aranyra. Elégedett vagyok, hiszen a második hellyel előzetesen is kiegyeztem volna."

Csabai címvédőhöz méltóan rögtön a rajt után az élre állt, majd az első kört követően a két spanyol, Alfredo Bea és Manuel Campos által közrefogva a második helyen haladt. Ez a trió kilométereken keresztül együtt lapátolt, de a magyar kenus féltávnál úgy döntött, magányosan folytatja tovább a küzdelmet, emelte a csapásszámot és mintegy 150 méteres előnyre tett szert ellenfeleivel szemben. A folytatásban, a befejező 13 kilométeren Csabai tulajdonképpen már csak önmagával harcolt, senki nem tudta megszorítani, egyre növelte előnyét és végül óriási fölénnyel, magabiztosan védte meg címét. Ez Csabai 12. maratoni vb-aranya.

"Magam is meglepődtem, hogy a verseny második felére teljesen egyedül maradtam. Nem tudom, hogy a spanyolok eltaktikázták magukat vagy csak nem bírták a tempót, de ez legyen az ő gondjuk. A verseny előtt nem örültem, hogy nem lesz futás, de így utólag már nem bánom" - nyilatkozott a parton a győztes.

A másik kenus, a mindössze 19 éves győri Varga Dávid a hetedik helyen zárt.

A férfi kajak egyesek versenyében kellett a mezőnynek a leghosszabb távot teljesítenie: 33,43 kilométer várt a versenyzőkre, ráadásul a törölt futószakaszok nélkül még monotonabbnak ígérkezett a viadal.

A magyarok közül a győri Salga István kezdett jobban, tagja volt a rajt után élre állt élbolynak, Jámbor csak a középmezőnyben lapátolt. Hamarosan azonban változott a helyzet, utóbbi felzárkózott, előbbi ugyanakkor ezzel egy időben visszaesett, s már csak az üldözők csoportjával haladt. A harmadik kör elején a két spanyol, Manuel Busto és Emilio Merchan fokozta a tempót és előbb a kanadai Ian Mackenzie társaságában, majd kisvártatva őt is leszakítva ellépett a mezőnytől, s a verseny hátralévő részében már csak egymással küzdött a végső sikerért.

A magyar éremreményeket továbbra is Jámbor tartotta életben, aki egészen a hajráig az öt-, majd később négy-, végül pedig háromfős üldözőbolyban haladt, Salga messze leszakadva nem volt harcban az előkelő helyezésekért. Az élen a befutónál Merchan lesprintelte honfitársát, így pályafutása első vb-címét szerezte, de a parton szurkolókat elsősorban a magyar kajakos szereplése izgatta. Nos, ő nem okozott csalódást, lehagyta szlovák és olasz riválisát is, és végül harmadikként haladt át a célvonalon. Salga nyolcadik lett.

"Rosszul rajtoltam, talán még a szokásosnál is rosszabbul, ennek köszönhető, hogy az elején csak a mezőny második felében lapátoltam. Sokat köszönhetek a szlovák fiúnak, ugyanis rengeteget segített a felzárkózásban. Nekem nagyon hiányoztak a futószakaszok, ha ezek vannak, talán nem kellett volna ekkorát küzdenem a harmadik helyért. A spanyolokat akkor sem tudtam volna megfogni, ők más dimenzióban voltak" - mondta Jámbor.

A befutó után egyébként a rendezők újabb módosításra kényszerültek, ugyanis a vízszint időközben annyira megemelkedett, hogy már a Győri VSE területén kialakított versenyzői területet is elérte, így azt ismét feljebb kellett költöztetni.
Ma a páros küzdelmeit rendezik, az ifik rajtja 8.30 órakor, a felnőtteké 11.15-kor lesz.

Eredmények, felnőttek, férfiak, K-1 (33,43 km):
1. Emilio Merchan (spanyol) 2:05.03,099;
2. Manuel Busto (spanyol) 2:05.03,855;
3. Jámbor Attila 2:07.08,127;
...8. Salga István 2:09.57,069.

C-1 (27,63 km):
1. Csabai Edvin 1:55.21,838;
2. Alfredo Bea (spanyol) 1:57.34,018;
3. Manuel Campos (spanyol) 1:57.34,978;
...7. Varga Dávid 2:02.21,508.

Nők, K-1 (27,63 km):
1. Anna Hemmings (brit) 1:55.59,331;
2. Csay Renáta 1:56.06,705;
3. Mara Santos (spanyol) 1:56.17,589;
...5. Folláth Vivien 1:56.28,107.

Ifjúságiak (a táv 21,83 km), fiúk, K-1:
1. Grant van der Walt (dél-afrikai) 1:25.02,466;
...5. Kulifai Tamás 1:26.07,470;
...11. Hamar Péter 1:27.30,030.

C-1:
1. Angel C. Ribadomar (spanyol) 1:37.45,656;
2. Devecseri Ádám 1:37.52,842;
...10. Lantos Ádám 1:46.37,722.

Lányok, K-1:
1. Hegyi Zomilla 1:34.18,325;
2. Havas Eszter 1:34.19,333.

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra pörög a Dance Dallos stúdióban

A Nike és Jamie King sztáredző évek óta elkápráztatja a tánc szerelmeseit lenyűgöző koreográfiáival.… Tovább olvasom