Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Minden a szurkolói kártyákról

Mivel az új rendszer még nem mindenkinek egyértelmű, összefoglaltuk a szurkolói kártyával kapcsolatos információkat.
Biztosan nem ennek bevezetésével lesz több néző a hazai stadionokban, pláne nem ettől lesz jobb a magyar futball, de szeptember 15-től már csak klub- vagy futballkártyával lehet az NB I-es csapatok mérkőzéseire jegyet vásárolni. A klubkártya kiváltása november 16-ig ingyenes.

Mi a cél?

A szövetség szerint a szurkolói kártyával a sporttörvényben foglaltaknak megfelelően megvalósul a névre szóló jegykiadás és a beléptetésnél a személyazonosság ellenőrzése, mivel a kártya, melyet a jegyvásárláskor és a belépéskor is kötelező használni, tartalmazza a tulajdonos adatait.
Az ígéretek szerint, aki egyszer kiváltja a kártyát, annak azt követően mindössze néhány másodpercig tart az online vagy helyszíni jegyvásárlás. Ha nem lenne kártya, akkor esetenként újra és újra meg kellene adnia az adatait minden egyes jegyvásárlónak, és ez a klubok és szurkolók számára is kényelmetlenséget, zsúfoltságot eredményezne. (Erre példa lehet az augusztus közepén rendezett ETO–Ferencváros mérkőzés, ahol sokan csak 20–30 perces késéssel jutottak be a győri stadionba.)

Kiknek kell?
Általános szabály, hogy mindenkinek ki kell váltani a kártyát, aki szeptember 15. után személyesen szeretne meccset nézni. A kártya használata a jegyvásárláskor és a belépéskor is kötelező. Kártya szükséges az NB I (OTP Bank Liga), a Magyar Kupa és a magyar férfi A válogatott mérkőzéseire (a pénteki finnek elleni EB-selejtezőre is kell ilyen kártya) és az MLSZ-rendezésű mérkőzések esetében (Magyar Kupa-döntő, Szuperkupa-döntő, Ligakupa-döntő). NB II-es vagy annál alacsonyabb osztályú mérkőzésekre nem kell szurkolói kártya.

Kétféle kártya létezik

A klubkártya alaptípusa az egyesületekhez kötődik, minden klub egyedi kártyákat állít ki.

A klubkártya egy speciális fajtája az úgynevezett futballkártya, amelyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen klubhoz sem, illetve leginkább válogatottmérkőzésekre látogatnak ki.
Mindkét típusú kártyával bármelyik NB I-es, kupa- vagy válogatott mérkőzésre lehet jegyet vásárolni.

Például, ha valakinek ETO-klubkártyája van, és ki akar menni egy Nyíregyháza–Debrecen találkozóra, akkor nyugodtan kimehet, csak a helyét majd a hazai klub határozza meg. Nyilván a hazai és vendégdrukkerek a jegyvásárlást illetően prioritást élveznek, ám a jelenlegi nézőszámokat figyelembe véve nem kell aggódniuk, hogy lesz-e helyük a mérkőzésekre más klub- és futballkártyával érkezőknek sem.
Egy szurkoló egy klub- és egy futballkártyát válthat ki. Az MLSZ szerint a rendszer jegyvásárlásnál ezeket megkülönbözteti, így hazai drukker csak hazai, vendég csak vendégszektorba válthat jegyet.

Kiknek nem kell?

Kártya használata nem szükséges meccsbelépéshez a bérletesek, a külföldi állampolgárok, a 14 éven aluli gyermekek (az ETO FC-nél a 14 éven aluliaknak is ki kell váltaniuk a kártyát, mivel belépőt is kell venniük) és a hivatalos személyek esetében. A bérletesekre azért nem vonatkozik a kártya kötelező használata, mert a vásárláskor már megadták a szükséges adatokat, így a bérlet érvényességi ideje alatt a hazai mérkőzések látogatásához nem kell klubkártyát kiváltaniuk.
Akik munkájuk részeként mennek ki a mérkőzésekre, nekik nem kell kiváltani a kártyát. A stadionba való bejutásukról a szervező klub köteles gondoskodni. E körbe tartoznak a sajtó munkatársai, a játékos-megfigyelők, más csapatok megfigyelői, ellenőrök és szervezők.

Hol válthatók ki?

Győrben klubkártya a stadionban lévő ETO Shopban mindennap 10 és 18 óra között váltható. Az MLSZ jóvoltából november 16-ig ezt ingyenesen készítik el (később az ára várhatóan 500 forint lesz). A győri klub kéri a bérleteseit – annak ellenére, hogy nekik a hazai mérkőzések megtekintéséhez a 2014/2015-ös szezon végéig nem lesz rá szükségük –, eddig az időpontig ők is váltsák ki a kártyáikat. Egyrészt mert ingyenes, másrészt mert a következő idényben szükség lesz kártyára az új bérlet megváltásánál. Az ETO-nál eddig mintegy ötezer klubkártyát váltottak ki a szurkolók.

Aki futballkártyát kíván váltani, az MLSZ honlapján (https://klubkartya.mlsz.hu) előregisztrálhat, személyesen két budapesti helyszínen (TEX Bálna Rendezvényközpont; TEX Syma Csarnok) mindennap 10 és 20 óra között van lehetőség kártyához jutni. A szövetség szerint a futballkártya szeptember 15. után is ingyenes marad.
Október 27-ig összesen 99.343 klub- és 5561 futballkártyát váltottak ki a szurkolók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO - Nehézkesen ment a bérletváltás

A győri klub közleményben kért elnézést a kellemetlenségekért, emellett meghosszabbította a bérletes… Tovább olvasom