Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mesterek és tanítványok

Bőnybe látogatott Adámy István, a magyar karatesport egyik legnevesebb személyisége. Szerinte a sportágnak óriási nevelőereje van, melyet a szülőkkel és a pedagógusokkal is fel kell ismertetni.

A Győri Oyama’s Karate szakosztály edzője, Laczkovits Béla (2. dan) szervezésében övvizsgával záruló edzések helyszíne volt a bőnyi általános iskola sportcsarnoka. A kétnapos rendezvényen öt győri, illetve Győr környéki egyesületek tagjai vettek rész. A sportolóknak nem mindennapi élményben volt részük, hiszen a tréningeket Adámy István (8. dan), a magyar kyokushin karate szakág legelismertebb alakja tartotta.

„A legfontosabb, hogy óriási fegyelmet és figyelmet tapasztaltam a gyerekek részéről az edzések során. Szinte némák voltak, teljesen a feladatra koncentráltak, pedig biztosan vannak közöttük olyanok, akik otthon vagy az iskolában másképp viselkednek. Feltettem nekik a kérdést: vajon mitől van ez? Aztán én válaszoltam helyettük. Véleményem szerint félelemmel teli tisztelet van bennük a tudást képviselő vezető irányába. A harcművészetek pozitív ereje ebben rejlik és azt szeretnénk elérni, hogy ezt az illetékesek is felismerjék, mert ez mindenkinek jót tenne. A gyerekek itt fékezni és kezelni tudják az agresszivitásukat. Nevelőereje van a karaténak. Sajnos a szülők és a pedagógusok kezéből is kivették a fizikális fegyelmezési eszközöket, az emberekből pedig kezd kihalni a másik iránti tisztelet. Nem szeretném, ha oda jutnánk, mint Amerika. Gondolok itt az iskolai vérengzésekre" – mondta Adámy István, aki szerint a gyerekek rengeteget fejlődtek a két nap során, fegyelmezni nem kellett őket, így könnyű volt dolgozni velük.

Adámy István közel negyven éve foglalkozik a karatéval. A honi kyokushin szervezet elnöke 2005. március 15-én – a hazai karatéban eddig egyedüliként – magas állami kitüntetésben részesült: a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az 1970-es évek elején még kuriózumnak számított a sportág hazánkban. Az emberek furcsának és misztikusnak tartották.

„Olyan többször előfordult, hogy beszóltak nekünk az utcán, miközben fehér ruhában futottunk. A mostani gyerekekhez hasonlóan bennük is keveredett a félelem és a tisztelet. Akkor még kevés irányzat volt, ma már számtalan van, nagyon széles a paletta, de mindegyiknek van jó hatása. Szerencsére a harcművészetek népszerűsége töretlen. A kyokushin szervezet vezetőjeként elsődleges célom az, hogy tovább növeljük a klubok számát. Szeretnénk azt is elérni, hogy minél több jó edző legyen a sportágban" – tette hozzá végül Adámy István.

Kovács Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantasztikus akarással

Mindkét mérkőzését megnyerte a rájátszás első fordulójában a SEAT-ETO férfi kézilabdacsapata, így… Tovább olvasom