Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Mérgezés a jégcsarnokban - Győriek is kórházban

Több győri gyermek és szülő is rosszul lett a zalaegerszegi hokimeccsen.

Szén-monoxid-mérgezés miatt az összes játékos rosszul lett egy U14-es jégkorongmérkőzésen szombaton, a szülőkkel együtt 61 embert láttak el kórházban. Az esetnek győri érintettjei is voltak.

A zalaegerszegi West Hockey Team és a Ferencváros U14-es serdülőcsapata játszott bajnoki mérkőzést egymással a zalai jégcsarnokban szombaton délelőtt. A gyerekek a találkozó után szédülésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy valamennyien szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A gyanú szerint a tömeges rosszullétet a tömörítő jégkészítő berendezés kipufogórendszere okozta. Kórházba 61-en kerültek, nemcsak a 29 játékos, hanem a játékvezető és számos szülő is. Tüneteik közepesnek, illetve könnyűnek minősültek. Többségüket már szombaton, hármukat vasárnap engedték haza.

A fővárosi gárdának öt győri tagja van, közülük négyen voltak ott a meccsen: Mesterházy Bálint, Sárdi Máté, Jakabfy Sámuel és Jakabfy Csongor. Utóbbi két gyermek édesapja, Jakabfy Gábor kifejtette lapunknak: visszatekintve egyértelmű, hogy a problémák már pénteken jelentkeztek.

„A két csapat pénteken este hat órakor játszotta az első mérkőzését. A játékosok a harmadik harmadban rettentően fáradtnak tűntek, nem úgy korcsolyáztak, mint szoktak. Utána többen rosszullétre panaszkodtak, sőt, hánytak is. Azt hittük, valamilyen vírust kaphattak el, de még az ivóvízre is gyanakodtunk. Szombaton reggel viszont mindenki egészségesnek tűnt, rendesen evett és vállalta az újabb összecsapást, ami délelőtt tizenegy órakor kezdődött" – mondta.

Az újabb meccs hasonló koreográfia szerint zajlott, azzal a különbséggel, hogy a gyerekek már a felénél látványosan elfáradtak, többen húsz másodperc korcsolyázás után cserét kértek. Egyesek a legvégén pályára sem tudtak lépni. Az öltözőben aztán mindenki rosszul lett, mígnem kiparancsolták őket az épületből.

Jakabfy Gábor hozzátette: a helyszínen volt az egyik győri játékos édesapja, dr. Sárdi Zsolt, aki intenzív terápiás orvos. Neki jutott először eszébe – bár a mérkőzésen hivatalból is jelen volt egy orvos –, hogy mérgezés történt. Egy pulzoximéterrel többeket megvizsgált és mindegyiküknél alacsony oxigénszintet tapasztalt. (Dr. Sárdi Zsoltot kerestük tegnap, de nem értük el.) A diagnózist a kiérkező mentők is megerősítették.

„A zalaegerszegi sürgősségi osztályon rendkívül profi ellátásban volt részünk, pedig azt mondták, harminc-negyven embernél többet egyszerre nem kezeltek eddig. A legtöbb gyermek állapota gyorsan javult, így minden győri még szombaton elhagyhatta az intézményt. Azt nem hinném, hogy közvetlen életveszélyben lettünk volna, a csarnoknak csak a jégfelülete ezernyolcszáz négyzetméter és nyolc-tíz méter magas, így szerencsére a gáz nem tudott annyira magas koncentrációban összegyűlni, ami halálos lehetett volna" – jegyezte meg Jakabfy Gábor.

A jégcsarnok használatát mindaddig megtiltották, míg a baj forrását pontosan nem tudják meghatározni. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke, Nothoff Ingrid elmondta: a tömörítő jégkészítő berendezést, amely a feltételezések szerint a rosszulléteket okozta, a rendőrség lefoglalta, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság pedig szakértő bevonásával, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda NB I/B - Az Audi ETO II győzött

Kikapott a VKCSK és az ETO SZESE II is. Tovább olvasom