Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Ménfőcsanak: kilencven év emlékei kék-fehérben

A becslések szerint az ezret is meghaladja azok száma, akik Ménfőcsanakon kék-fehér színekben futballoztak, kézilabdáztak vagy más sportágban sportoltak az elmúlt 90 évben.
A labdarúgás érdekelte az 1920-as évek elején a csanaki iparostanoncokat, segédeket. A futball-labdájukhoz a bőrt gerezdenként vették meg, a futballbelsőt a DAC szertárosától kapták. Törekvés SC-nek nevezték magukat, ezzel megkezdődött a sportélet Csanakon és Ménfőn is.

A második világháború után két futballcsapat is alakult (MADISZ és SZIM), eredményesebb időszak azonban csak a két csapat egyesüléséből létrejött MSE idejében lett. Ezen időszakban sikeres női kézilabdacsapata (megyei bajnok, országos szpartakiádgyőztes) is volt az egyesületnek, rövidebb ideig pedig a férfi kézilabdacsapat is fogadta vendégeit a helyi salakos pályán.

Az mgtsz támogatásával 1976-tól a megyei I. osztályban szerepelt a futballcsapat. A sikeres kupaszereplés során 1984. február 27-én a Rába ETO játszott Ménfőcsanakon, június 9-én pedig a székesfehérvári stadionban Szabad Föld-kupadöntőn szerepelt a csapat. MNK-mérkőzésen 1985-ben az NB I-es Tatabánya vereséggel távozott, majd játszott itt a Videoton is. A magasabb osztályba lépés Tar István elnöksége időszakában jött el. 1995–97 között az NB III Bakony-csoportjában, az 1997–98-as bajnokságban az NB III Duna-csoportjában szerepelt a futballcsapat, ekkor már Tóth Tamás volt az elnök.

Az elnökök sorában Reizer Imre következett, az ő hétéves időszakában épült meg a jelenlegi öltözőépület. Két évig Süveges László volt az elnök, 2008-tól vezeti Turbék István a Győr-Ménfőcsanaki Egyesült Sportkört (ESK). A 85. évfordulóra elektromos eredményjelzőt állítottak. Az elmúlt években műfüves kispálya létesült, a pályán villanyvilágítás áll rendelkezésre. A 90. évfordulóra fedett lelátója is van a pályának, befejezés előtt áll a klub- és kiszolgálóépület építése, mely mutatja, hogy adott a támogatói háttér és Győr vezetői is tesznek Ménfőcsanak sportjáért.
Szabady János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kosarasok - Lehetetlen küldetés az Euroligában, plüssállatok Kovacevicnek

˝Nagy öröm, hogy egyáltalán itt lehetünk, és a harmadik szezonunkat kezdhetjük az Euroligában˝ - mondta Fűzy András. Tovább olvasom