Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Menekülnek a magyar tehetségek

Bodnár László, a klub örökös tiszteletbeli elnöke szerint a Matáv FC Sopron helyzete stabil, nem fenyegeti a diósgyőrihez hasonló csőd. A sportvezető úgy véli, hatékony és gyors lépések kellenének a magyar labdarúgás felemelkedése érdekében.

Bodnár László unokájával, a másfél éves Németh Bálinttal, aki már a Matáv FC tagja.
A magyar labdarúgás naponta szolgál – sajnos többnyire negatív – meglepetésekkel. Sopronban a csapat gyenge rajtja ellenére úgy tűnik, mégis nyugalom van. Részben annak is köszönhető mindez, hogy anyagilag biztos lábakon áll a csapatot működtető kft.

Sikeres privatizáció

Tavaly jelentős átalakulás történt a Matáv FC Sopron tulajdonosi szerkezetében, és ennek kialakításában – mint ahogy a működtetésében is – elévülhetetlen érdemeket szerzett Bodnár László, a klub örökös tiszteletbeli elnöke, egyébként a Matáv-csoport egyik vezérigazgató-helyettese.

„ Az volt a célunk, hogy a klubot működtető kft. a privatizáció során ne aprózódjon szét, ne sok kisrészvényes, inkább két-három tehetősebb befektető legyen a kft. tulajdonosa. Egészséges elképzelésnek tartottam, hogy a tulajdonosok között kapjon szerepet a város. Ennyi idő távlatából az látszik, a tervünket sikerült megvalósítani, és jónak is bizonyult. Amint a nyári átigazolási időszak mutatja, azért nem dúskálunk, hiszen nem volt elég pénzünk a játékoskeret megújítására. Türelmesnek kell lennünk a csapat szereplését illetően és remélem, az lesz a közönségünk is. A célunk az, hogy stabil első osztályú együttes maradjon a Matáv FC Sopron."

Bodnár László 1989 óta – akkor került Sopronba – vállal valamilyen szerepet a magyar labdarúgásban (még Postás néven a megyei osztályban szerepelt a csapat). Nem aggódik amiatt, hogy kedvenc klubját esetleg olyan trauma érné, mint például a Diósgyőrt.
„ Egészen más típusú gazdasági vezetők irányítják a soproni klubot, ezért nem hiszem, hogy a Matáv FC valaha ilyen helyzetbe kerülhet. A negatív tendencia mindenesetre nem használ a magyar futballnak, mind kevesebb neves vagy éppen világhírű céget lehet megnyerni szponzornak.

A hazai gazdasági élet pozitív jellemzői egyre kevésbé vannak jelen a magyar labdarúgásban. Emellett örülök a válogatottunk változásának, a részsikereinek. Ebben Matthäusnak óriási a szerepe, sok pluszt adott, a németekre jellemző küzdeni akarást már sikerült átplántálnia a játékosokba. A magyar foci egészét tekintve három-öt éven belül nem látom reális lehetőségét a felemelkedésnek. Egyre kevesebb az igazolt játékos, így egyre kevesebb a fiatalok elé állítható példakép is. Tehetségeink ennek ellenére mindig vannak, ők viszont szinte menekülnek külföldre a hazai futballviszonyok elől."

megtisztulás kellene

A magyar labdarúgás anyagi, erkölcsi és szakmai válsága már több évtizedes, a felemelkedés receptjét azonban még senkinek nem sikerült meglelnie.

„ Valószínű azért, mert a megoldás nagyon bonyolult. Egy biztos, gazdasági és szakmai tisztogatásra, megtisztulásra egyaránt szükség lenne a javulás érdekében. Az NB I-es kluboknál évről évre feltűnnek olyan emberek, akik azt gondolják, értenek a focihoz, a cselekedeteikkel pedig rengeteg kárt okoznak.

A magyar futballra még mindig jellemző, hogy a játékosok sokkal többet keresnek annál, mint amit produkálnak és amennyi pénzt ezzel a teljesítménnyel a klubok ki tudnak termelni. Sajnos régóta nem tudjuk megállítani ezt a folyamatot, bár ebben a tekintetben azért mintha lenne némi előrelépés. Ha olyan recept nincs is, ami egyfajta gyógyszerrel egyik napról a másikra segít, azért nem árt körülnézni a nagyvilágban."

Az egyik cég meghívására Bodnár László nézőként jelen lehetett az idei labdarúgó Európa-bajnokságon. Az élmények sora már a schwechati induláskor elkezdődött.

recept külföldről?

„ A meghívó fél már a repülőtéren a zakómra tűzte az angol válogatott jelvényét, ezzel is kifejezve hovatartozását. A futball iránti rajongást jól jellemzi, hogy azok az urak, akik a mérkőzések közötti fogadásokon öltönyben, nyakkendőben feszítettek, a mérkőzéseken nemzeti színekbe öltözve, arcukat is kifestve szurkoltak kedvenceiknek. Mi sajnos már régen nem ismerjük ennek az ízét.

Beszélgettem két portugál üzletemberrel, akik koruknál fogva a hatvanas években kint voltak a Benfica–Vasas BEK-mérkőzésen, még most is emlékeztek Mészöly, Farkas, Pál és a többiek nevére. A későbbi időszakból csupán Détári volt ismerős a számukra, a mai magyar futballból pedig nem ismernek senkit. Szerintem ez nagyjából jól jellemzi az általános helyzetet, hiszen a magyar válogatott, illetve klubcsapat már évtizedek óta nem ért el emlékezetes sikereket.

Tanulni most nekünk kellene másoktól. Az angoloktól többek között azt, hogyan fékezték meg a huliganizmust a mérkőzéseken, ma már kerítés nélküli pályákon, varázslatos hangulatban szurkolhatnak. A törököktől azt – akik nálunk sokáig alacsonyabb színvonalon űzték ezt a sportágat –, milyen üzleti befektetésekkel lehet megélénkíteni a labdarúgást, amelyek végül szakmai és anyagi téren is meghozzák a felemelkedést. Gondolom, ötletei mindenkinek vannak, ám cselekedni is kellene, hogy a magyar labdarúgás ne süllyedjen még mélyebbre."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos bronzérme az ugrógálán

Babos Rita, a Győri Dózsa versenyzője bronzérmet szerzett a 18. somoskői magasugrógálán. Tovább olvasom