Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Mélyvízben a Cápák

Körülbelül nyolc évvel ezelőttre tehető a magyarországi amerikai futball „Nagy Bumm"-ja. A sporttelevíziók és egyéb médiumok egyre gyakoribb rendszerességgel kezdték követni a tengerentúli profi bajnokság (NFL) végletekig izgalmas küzdelmeit.
Ennek a láznak esett áldozatául egy maréknyi Széchényis egyetemista, 2004-ben Győr Sharks néven amerikai futball csapatot alapítottak. A legendárium pontos leírásától most eltekintenék, az egyesület naprakész honlapján (www.sharks.hu) minden eddigi sikerük megtekinthető. A fent említett nagy médiavisszhangot keltett berobbanás sajnálatos módon az utóbbi időben kissé alábbhagyott.

A legvérmesebb játékosok, edzők és rajongók tíz éven belül, hasonlóan a szervezettebb szövetségű osztrák mintához a profi vagy fél-profivá válást sem tartották kizártnak. Jelenleg teljesen amatőr státuszban mozog hazánkban ez a színtiszta Egyesült Államokból eredeztethető gyökerekkel bíró sportág. A játékosok, illetve fiatal koruk miatt az ő szüleik kénytelenek magukra vállalni hobbijuk teljes finanszírozását.

Az állapotok kedvező irányba való elmozdításához még több játékosra lenne szükség, ez indítaná be a későbbiekben önműködő mókuskereket a szponzorok és állami támogatások megnyeréséhez. Írott kedvcsináló helyett bemutatnék egy magyarországi mérkőzéseken készült, legszebb pillanatokból összeállított videót.Írásunk fókuszában a Győr Sharks-ot állítjuk, hiszen a kék-fehérek nem csak kistérségünk és büszkeségre okot adóan az egész ország egyik legjobb csapata.

A Cápák jelenleg a nemzetközi CEI kupában játszanak magyar, szerb és szlovák ellenfelekkel szemben. Az első feladat idegenben hárult a csapatra, a messzi Klekbe utaztak a Lovagok győzelmi álmainak szertefoszlatásáért. Elsősorban a védelem (az amerikai futballban határozottan elkülönül a támadó illetve a védekező szekció minden csapaton belül) kiváló teljesítményének köszönhetően 33:8 arányban megnyert mérkőzés után diadalittas hangulatban buszozhatott haza a csapat.

A második fordulóban szintén nem kedvezett a sorsolás a győrieknek, pénztárcát sem kímélő túrára mentek Nyíregyházára. Talán a fárasztó utazás vett ki túl sokat a játékosokból, a mérkőzést a Tigrisek nyerték 47:21-re. Az egy győzelem és egy vereség mutató azt eredményezte a Sharks számára, hogy a kupaaranyért tartó küzdelemben többet már nem botolhatnak. Még két hazai mérkőzés vár a Pápai Úti sporttelepen tréningező csapatra, május 26-án a patinás múlttal büszkélkedő Bratislava Monarchs-ot, június 23-án pedig a fővárosi Budapest Cowboys-t látják vendégül. Az egyesület szakképzett edzői már gondolnak a jövő nemzedékére is, U14 és U19-es utánpótlás csapata is van a Cápáknak. Remélem az írással és a beágyazott videók segítettek felkelteni a térségben élő sportolni vágyókat kortól és fizikumtól teljesen függetlenül.

Néhány videó a cápákról:


Írta: Benke Márk

Olvasóink írták

  • 1. machers 2012. május 15. 14:24
    „Hajrá Cápák!
    Csak keményen fiúk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkinek jutott sikerélmény

A hétvégén rendezték a jubileumi, 5. Delfin-kupa gyermekversenyt a győri Fekete-iskolában és a… Tovább olvasom