Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Megtiszteltetés a kitüntetés

Farkas Péter hosszú éveken át dolgozott testnevelőként, majd a sportfelügyelőség munkatársaként.

Farkas Péter
Hatvanévesen jeles elismerésben részesült. Napjainkban az osztrák női tor nászválogatott vezetőedzője. Krasznai ferenc segítette „Tizenegy éves voltam, amikor egy testnevelésórán felfigyelt rám Krasznai Feri bácsi, minden di ák, minden soproni sportoló mes tere, mert valószínűleg jó mozgá súnak, ügyesnek tartott. Innentől kezdve nagy szeretettel foglalko zott velem, s ekkor határoztam el, hogy én is testnevelő tanár leszek" – mondta Farkas Péter 60 éves testnevelő tanár egykori hivatali szobájában, a soproni sportfel ügyelőségen.

Idén szeptember óta ugyanis nyugdíjas, ám to vábbra sem szakadt el kedvenc sportágaitól. Farkas Péter Pécsett, majd később a testnevelési főiskolán elválaszthatatlan barátságot kö tött a tornasporttal, első igazán nagy sikerét mint főiskolai tor nászbajnok érte el.

A diploma megszerzése után hazakerült Sopronba, tanított a Halász ut cai általános iskolában, a siketek általános iskolájában is eltöltött – ahogy Péter mondja – nyolc gyönyörű évet. „Lupusz" – szinte mindenki, aki ismeri, így szólítja – 1986-tól dolgozott a soproni sportfelügyelőségen. tizennyolc év a hivatalban „Az irodám ajtajára kifüg gesztettek egy táblát, amelyen az állt: Farkas Péter főelőadó. Pe dig tulajdonképpen én nem fő előadó voltam, én magamat sportszervezőnek, versenyrende zőnek tartottam. Nem volt könnyű a feladat, az íróasztal melletti lekötöttséget nehezen vi seltem el.

Mégis valószínű, ezért a tizennyolc évért, amelyet Sop ronban a Ferenczi János utcá ban, illetve a sportpályákon, a csarnokokban töltöttem el, kap tam meg azt a kitüntetést, ame lyet nemrégiben vehettem át egy szép ünnepségen." Walter Dezső, Sopron polgár mestere – aki egyébként tor násztársa volt – adta át számára az elismerést. Farkas Péter gazdag múltat tudhat maga mögött: kosárlab dázott a Soproni Kinizsiben, a SMAFC második csapatában, nagy buzgalommal hárította a lövéseket a soproni Pedagógus SK kispályás labdarúgócsapatá ban, határozott és sziklakemény kosárlabda-játékvezetőnek bi zonyult NB I-es működése so rán. Nagy szerelmei közé tarto zott az atlétika, a triatlon, az al pesi sízés. Volt ő úszómester, amatőr jégkorongozó, az igazán nagy sikert kedvenc és válasz tott sportágától, a tornától kap ta.

Mind a mai napig középfokú edzői képesítéssel rendelkezik, legkedvesebb tanítványa az a Zsirai Adrienn volt, akit Péter elkísérhetett Tiencsinbe, a vi lágbajnokságra is. az osztrák válogatottnál Már nem edzősködik Ma gyarországon, a miértre szűk szavúan így válaszolt: azért a munkáért, amit a tornában vég zett, nem kapta meg a megfele lő elismerést.

Pedig Farkas Péter négy éve még vezető szerepet töltött be a magyar tornasport ban, női szakágvezető edzőnek választották. Szívesen dolgozott együtt Székely Zoltánnal, vala mint Maráczi Ernőnével, a női válogatott hosszú éveken ke resztüli szövetségi kapitányával. Külföldön azonban tovább dolgozik Farkas Péter, szeptem ber óta az osztrák női tornászvá logatott vezetőedzője, szinte va lamennyi délutánját Bécsben tölti. Igyekszik a legjobbat ki hozni a szomszédos ország te hetséges tornászaiból.

Termé szetesen ezért az állásért sokan irigylik a 60 éves soproni sport embert. Felesége, Rusznyák Ka talin is tornaedzőként dolgo zott. Lányuk, Fanni 15 éves, az MKB Euroleasing Sopron egyik utánpótláscsapatában játszik, s tehetségesnek tartják. a legszebb ajándék Farkas Péter még ma is min dennap bejár a sportfelügyelő ségre beszélgetni, tapasztalatot cserélni, egyáltalán, hogy együtt legyen volt munkatársaival. Óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a Civitas Fidelissima nem feledkezett meg róla, az egyik legszebb kitüntetéssel ajándé kozta meg. Farkas Péter – kivételesen nyakkendőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három új válogatott az ETO-ból

Az idei esztendőben a Győri ETO FC-ből négyen szerepeltek a magyar nemzeti csapatban. Ketten újoncként léptek pályára, Vincze Ottó pedig Győrből először szerepelt címeres mezben. A klubnak összesen 39 válogatott labdarúgója van, az első ötvennyolc évvel ezelőtt húzta magára a címeres mezt. Tovább olvasom