Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megszünt a Manchester United részvényeinek forgalmazása

Csaknem másfél évtized után megszűnt szerdán a Manchester United labdarúgó klub részvényeinek forgalmazása a londoni tőzsdén, miután a cég csaknem 100 százaléka egy amerikai befektető családi vállalkozása lett.
A klubot, amely csaknem 800 millió fontos utolsó tőzsdeértéke alapján a világ legnagyobb futballegyesülete, a részvényesi és szurkolói szövetségek - nem egyszer erőszakos fellépést is kilátásba helyező - tiltakozásai ellenére néhány hét alatt felvásárolta Malcolm Glazer, a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat milliárdos tulajdonosa.

Glazernek a szerdai állapot alapján 97,3 százaléknyi Manchester United-részvénye volt, de várakozások szerint ez hamarosan eléri a 97,6 százalékot, amikor a befektetőnek kötelező vételi ajánlatot kell tennie a még nem nála lévő papírokra.

A szerdai hatályú tőzsdei kivezetés a május eleje óta tartó kivásárlási folyamat utolsó jelentős mozzanata. Ennek eredményeként teljes egészében családi tulajdonba ment át a 14 éven át nyilvánosan jegyzett angol futballklub, vagyis a tőkepiacon már nem lehet hozzáférni részvényeihez, csak magánforgalomban.

Az akvizíció legnagyobb egyedi tétele az volt, amikor május első felében a kelet-európai bevándorlók gyermekeként született - londoni kommentárok szerint az Amerikában nem túl népszerű európai futballhoz ezért különösen vonzódó - különc amerikai befektető 790 millió fontért (280 milliárd forintért), részvényenként 300 pennyért kivásárolta a Manchester Unitedből az addigi két ír főrészvényest, a versenyistállót fenntartó J.P. MacManust és John Magniert.

Ez az ár a tranzakció bejelentésének napján, május 12-én még 102 millió font felárat tartalmazott az angol csapat akkori piaci tőkeértékéhez képest, ám a kivásárlás hírére a papír, csaknem 13 százalékos napon belüli emelkedéssel, már aznap behozta a prémium zömét.

Londoni értesülések szerint Glazer a vételárból 200 millió fontot fizetett készpénzben, a többit az ügyletet támogató JP Morgan befektetési ház hitelezte.

A tranzakció bírálói attól tartanak, hogy a finanszírozás ez utóbbi eleme közvetlen adósságként fog megjelenni a Manchester United mérlegében. Sokan azt jósolják, hogy Glazer fedezetként fogja felhasználni az Old Trafford Stadiont, és jó pénzért el fog adni olyan ászokat, mint Ruud van Nistelroy, Rio Ferdinand vagy Wayne Rooney, bár ezt cáfolták.

A borúlátók aggályait látszanak alátámasztani azok a hírek, amelyek szerint Glazer - aki már el is helyezte a Manchester United igazgatótanácsában három fiát - öt éven belül 50 százalékkal akarja növelni a jegy- és szezonbérlet-árakat, és erősen szűkíti a játékosvásárlási keretet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki a fedélzeten

Megkezdte felkészülését az újabb pontvadászatra a Győri ETO FC labdarúgócsapata. Bajzát Péter személyében egyelőre csak egy új játékos érkezett az együtteshez. Pomper Tibor, Ciprian Binder távozott. A melegre való tekintettel tegnap délután tartotta első edzését a 2005/2006-os bajnokságra készülődő ETO FC. Tovább olvasom