Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mégsem lesz kötelező a szurkolói kártya

MLSZ elnöksége enyhít a tavaly bevezetett klubkártya-rendszer szabályain, s a válogatott mérkőzések szervezőjeként nem teszi kötelezővé a kártyák használatát.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége úgy döntött, hogy enyhít a tavaly szeptemberben bevezetett klubkártya-rendszer szabályain, s a válogatott mérkőzések szervezőjeként nem teszi kötelezővé a kártyák használatát.

Az mlsz.hu-n olvasható szerdai közlemény szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell.

Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy ez a módosítás a továbbiakban is érvényben maradhat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az európai (UEFA), vagy a nemzetközi szövetség (FIFA).

"A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról, ezért a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át" - idézte Csányi Sándor MLSZ-elnököt a közlemény.

A futballszövetség vezetője kiemelte, hogy a kártya használata a továbbiakban is jelentős előnyt biztosít a szurkolóknak, mert gyorsítja és megkönnyíti a jegyvásárlást, illetve a stadionba való belépést, a kluboknak pedig változatlanul biztosítaniuk kell a rendszer által nyújtott kényelmi szolgáltatást a drukkerek számára. Csányi Sándor hozzátette, aki kártya nélkül szeretne bajnoki mérkőzésre kilátogatni, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, a személyes adatokat ugyanis mindig hitelt érdemlően meg kell adnia.

"Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt" - jelentett ki az MLSZ elnöke, s hozzátette, a szurkolói kártyát a kényelmi szempontok figyelembe vétele mellett azért is vezették be, hogy segítsék egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását.

"Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai +kollégáik+. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat" - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe.

A közlemény kitért rá, hogy ezzel a döntéssel az MLSZ elnöksége "a szurkolók többsége által elfogadott" rendszer hátrányainak orvoslását reméli, illetve lehetőséget akar biztosítani a meccsekre nem rendszeresen járó nézőknek, továbbá bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja azok felé, akik eddig "dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol"."

A döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetésekkel kapcsolatos gyakorlaton is, s a továbbiakban csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja szigorúan, amelyeket az UEFA és a FIFA is, ugyanakkor megmarad a zéró tolerancia a rasszizmussal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben arénaavató Gyirmóton

Jelentős változások közepette készül a Gyirmót FC Győr NB II-es csapata a következő idényre. Tovább olvasom