Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mégsem estek ki Szalayék

A korábbi hírekkel ellentétben nem esett ki az utolsó magyar páros. Szalayék ugyan 8 órás büntetést kaptak, de folytatják. Az autósoknál az összetetben még mindig Peterhansel vezett, míg a motorosok között Roma áll az élen.
A Szalay Dakar Team versenyautója éjjel 12-re beérkezett a táborhelyre így a versenyzők a két utolsó ellenőrzőpont kihagyása árán versenyben maradtak, ám nyolc órás büntetést kaptak.

Az autó megsérült, még az első ellenőrző pont előtt, ezért döntöttek úgy, hogy megvárják a kamiont és végrehajják a szükséges javításokat.

A verseny feladásával kapcsolatos félreértés okaként Szalay Balázs az első ellenőrző pont egyik versenybíróját jelölte meg, aki nem beszélt angolul így nem tudták neki elmagyarázni, hogy csak a versenykamionra várnak, így jelentette őket mint kiesőket.

Ezen a maratoni szakaszon Ayoun El Atrouss és Tidjikja között csak egy lehetett a fontos: elérni a startvonalhoz egy darabban. De Cyril Despres mégsem aggódott ennyire, hiszen a harmadik gyorsasági győzelmét söpörte be, azonban Roma megőrizte összetettbeli előnyét. Az autók versenyében Luc Alphand a legjobbat hozta ki BMW-jéből, de Peterhansel is megerősítette pozícióját. Ari Vatanen azonban egy fával való találkozás után kiesett a versenyből. Kabirov a negyedik gyorsasági győzelmét szerezte meg a kamionoknál.

A mai, összesen 552km-es szakasz " melyből 548 km volt gyorsasági - sokak szerint a legjobb volt. Főleg, hogy az eső miatt a homok is nedvessé vált. Cyril Despres (KTM n2) harmadik gyorsaságiját nyerte (a 9-es Nema-i és a 12-es Bamako-i szakaszok után) 1 perc 23 másodperccel Cox előtt. "Ez a győzelem elmosta a Tidjikja és a tegnapi hiba utáni csalódottságomat. Nem az a célom, hogy gyorsaságikat nyerjek, hanem az a prioritásom, hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtsam."

Míg a francia versenyző megelőzte csapattársát, Richard Sainct-et (KTM n1), addig Nani Roma (KTM n4) igencsak megijedt, először a Dakar ideje alatt. "A CP1-től 30 km-re navigációs hibát követtem el. Ez szégyen, mert minden más jól ment". Despres úgy vélte : "Egy orvos azt mondta nekünk, menjünk egy úton. Én már csináltam hülyeségeket, úgyhogy úgy döntöttem, a saját utamat követem. Nani nem így tett, és eltévedt�. A spanyol versenyző mindenesetre megőrizte hidegvérét, és lassan, de biztosan visszatalált a helyes útra. "Amivel elégedett vagyok, az az, hogy megőriztem a nyugalmamat akkor is, amikor láttam, hogy 5 perccel maradtam le Sainct mögött. Nagyon örülök, hogy megnyugodtam és megtartottam a ritmust, mert akkor még sok kilométer volt hátra". A célvonalnál Roma még le is faragott hátrányából, és harmadikként végzett 4 perc 14-gyel, míg fő riválisa negyedik lett 6 perc 29-cel. "Egy nappal kevesebb maradt, hogy behozzam a hátrányomat, és őszintén szólva azt hiszem, már csak egy nehéz gyorsasági van hátra. Hát, ez nem lesz könnyű nekem" Az összetett új állása szerint a 3-szoros Dakar győztes 9 perc 40 másodperccel Sainct előtt, míg Despres megőrizte harmadik helyét röpke 2 perc 18 másodperccel Cox előtt. A 26. rally egész biztos nem lesz kellemes emlék Fabrizio Meoni (KTM n°3) számára. Az olasz versenyző nagyot bukott, és kificamította a térdét. " Ebben az évben aztán minden lehetséges probléma előjött: technikai, navigációs... és most még össze is töröm magam. Ez azt jelenti, hogy eljött a pillanat, amikor abba kell hagyni"

Meoni-hoz hasonlóan Ari Vatanen is elfelejtheti a Dakart. A finn versenyző csupán 10 km eltelte után nekiment egy fának, hűtője összetört, és arra kényszerült, hogy feladja a versenyt. "Egy bukkanónk az autó oldalra csúszott, és nem tudtuk kikerülni a fát. Összetörtük a fát is, de az autót is. Nagyon csalódott vagyok, mert mindent bevetettünk." A kilences startvonalról rajtoló Luc Alphand (BMW n°207) mindenkit leelőzött , és a legjobb gyorsasági időt futotta. "Ma jobb ritmusban haladtam. A 160-as km-nél történt, hogy kitűnő navigátorommal, Henrivel úgy láttuk, minden út rossz, ezért kerülünk. Nem úgy, mint a többiek, akik eltévedtek. A gyorsasági végén Alphand megelőzte Colin McRae-t (Nissan n°202), 14 perc 20 másodperccel. Alphand számára a legnagyobb dicséret minden bizonnyal az volt, amikor a 95-ös rally világbajnok így szólt a célnál: "Azt hittem, Ön síelő". 18perc30 másodperccel harmadik Stephane Peterhansel (Mitsubishi n°203) megőrizve vezető pozícióját, míg negyedik Jean-Louis Schlesser (Schlesser Ford n°200) 20.15-tel. A japán Hiroshi Masuoká-nak (Mitsubishi n°201) be kellett érnie a hatodik hellyel 21perc05másodpercnél, ami azt is jelenti, hogy az összetett győztes 'Peter'-nek 1 óra 05 perc 04 másodperc előnye van a tavalyi győztessel szemben. A harmadik Schlesser 2 óra 31 perc 44-gyel.

A kamionosoknál Firdaus Kabirov (Kamaz n°410) túljutott tegnapi defekt-problémáján, amely egy összetett harmadik helyébe került, így ma megnyerte a rallyn negyedik gyorsaságiját.Az orosz versenyző legyőzte Gerard De Rooy-t (DAF n°417) de csak 1 perc 11 másodperccel. Tchaguine (Kamaz n°414) a harmadik lett 31 perc 44-gyel és megőrizte összetett vezető helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nissan volt a legjobb szerdán a Dakaron

Tarolt a Nissan a szerdai 478 kilométer hosszú gyorsaságin. McRae, De Vlilliers és Vatanen végzett… Tovább olvasom