Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Megkopott a világválogatottság emléke

Kézilabda - Tímár Béla az 1960-as évek egyik legjobb kapusa volt. Világválogatottságig vitte, ma már nincs kapcsolata a sportággal.
Diósgyőrben labdarúgóként kezdte pályafutását Tímár Béla, az 1960-as évek egyik legjobb kézilabdakapusa.

„Az élet úgy hozta, hogy egy kézilabdatornára nem jött el a kapus, s Vőfély Pál tanár úr engem állított a kapuba. Olyan jól ment a védés, hogy kirobbanthatatlan lettem, s nagyon gyorsan ívelt felfelé a pályafutásom. Az ifiből fél év után felkerültem a nagyokhoz, közben pedig ifjúsági válogatott lettem" – kezdte Tímár Béla, aki a katonaság alatt a Bp. Honvédhoz került, majd Gyöngyösről szerződtette az akkor NB II-es Győri Textiles.

„Nagyon jó csapat jött össze, Kránitz István edző irányításával veretlenül nyertük a bajnokságot, rengeteg gólt dobtunk. Két újítás is fűződött akkoriban hozzánk. A labdafogó háló bevezetésével hihetetlenül felgyorsult a játék, hiszen szinte azonnal játékba lehetett hozni a labdát. Mindezt jól példázza, hogy volt olyan bajnokság, amikor ezt kihasználva közel húsz gólig jutottam. A másik új dolog a szemaforvédés kialakítása volt. Akkoriban nem volt divat, hogy egy kapus a kezét és a lábát is egyszerre használja, én viszont szinte szó szerint beleugrottam a lövésekbe a kezem és a lábam együttes használatával. Mindez nemcsak eredményes, látványos is volt, így a szurkolók körében hamar népszerű lettem."

Természetesen a válogatottmeghívó sem maradt el, összesen 137 alkalommal húzhatta fel magára a nemzetiszínű mezt, sőt, egyszer – az 1964-es prágai világbajnokság után – Egyiptomban a világválogatottban is szerepelhetett a kapus.

Nagyon büszke vagyok ezekre a dolgokra, bár bevallom, az emlékek kissé megkoptak, nem tudom már teljes pontossággal felidézni a részleteket. Amit kicsit sajnálok, hogy a válogatottal a kiugró sikerek elmaradtak" – mondta az egykori kiváló kapus, aki Ácson „vezetett le", s itt két emlékezetes mozzanat – mindkettő a Dorog ellen – is megmaradt benne.

„Egy ízben úgy fogtam meg a hetest, hogy nemes egyszerűséggel odafogtam a labdát a kapufához. Többen be is ugrottak a pályára, hogy lefotózzanak. A másik, mikor egy védés után a kezemről az ellenfél kapujába pattant a labda, a játékos ugyanis olyan erővel dobta meg azt."
Tímár Bélának jelenleg nincs kapcsolata a sportággal.

„Jó pár évvel ezelőtt Győrújbaráton segédkeztem a klub megalapításában, s addig tagja voltam az elnökségnek, míg az NB II-be fel nem jutott a csapat, utána kiszálltam. Ma a nyugdíjasok életét élem, emellett műszerészvállalkozásomban dolgozom. Nagy szívfájdalmam, hogy – noha sohasem voltam ETO-s – az első számú győri csapat kiesett az élvonalból. Jó lenne, ha mielőbb vissza tudna jutni a gárda, de a jelenlegi körülmények között erre minimális esélyt látok" – tette hozzá Tímár Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe érkezhet a Kolonics-kiállítás

Kajak-kenu - Vasárnap zárult a budapesti Csepel Plazában a Kolonics, a sportlegenda elnevezésű… Tovább olvasom