Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Megbuktatták Bozóky Imrét

Bozóky Imre elnök is elveszítette a mandátumát a Magyar Labdarúgó Szövetségnél.

Bozóky Imre
Horváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke is lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségében betöltött tisztségéről, ezzel a szövetség elnöksége és Bozóky Imre elnök is elveszítette a mandátumát. Gyárfás Tamást  kérték fel a 2012-es Európa-bajnokság pályázati szervezőbizottsága honi elnökének.

Tegnap délelőtt tartotta utolsó ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. A tanácskozás csupán öt percig tartott és a kilenctagúra olvadt elnökség együttesen megszavazta, hogy a 2012-es Európa-bajnokság honi szervezőbizottságának élére Gyárfás Tamást, a Napkelte producerét, az úszószövetség elnökét nevezték ki. Gyárfás feladata lesz tehát, hogy sikerre vigye a tervek szerint Horvátországgal közösen rendezendő EB-pályázat megnyerését.

Gyárfás Tamás vállalta

Gyárfás Tamás elárulta, a napokban több egyeztetés megelőzte a felkérést, amelyet némi gondolkodást követően elvállalt.
„Megbeszélést folytattam Bozóky Imre MLSZ-elnökkel és Kisteleki István ligaelnökkel is, mert csak úgy vállalhattam el ezt a megtisztelő feladatot, ha a szembenálló felek ebben a kérdésben egyetértenek. Nekem további dilemmát okozott, hogy idén lesz az úszó Európa-bajnokság, amely szintén teljes embert kíván, de biztos vagyok benne, sikeresen össze tudom egyeztetni a feladataimat" – mondta Gyárfás a távirati irodának.
Gyárfás Tamás feladata elsősorban a részletes pályázat elkészítése lesz, ezt május 31-ig kell leadni. Továbbá cél az UEFA végrehajtó bizottsága 13 tagjának – azért nem 14-nek, mert az olasz Franco Carraro érintettsége révén majd nem szavazhat – meggyőzése, hogy a magyar–horvát kandidálás a legjobb.

„Egyedi esélyt kínál számunkra az UEFA budapesti kongresszusa, melyre márciusban kerül sor" – mutatott rá Gyárfás arra, hogy a lobbizásnál helyzeti előnyben van a magyar–horvát pályázat a riválisokkal szemben.

Robbant a bomba

Az elnökségi ülés után aztán robbant a bomba. Délután ugyanis Horváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Nemes Ferenc, a Fejér Megyei MLSZ elnöke – mindketten elnökségi tagok – benyújtotta lemondását. A testület létszáma ezzel hétre  csökkent, így működésképtelenné vált. Az MLSZ alapszabálya  értelmében az elnökség mandátumának megszűnésével egy időben a  szövetség elnöke, azaz Bozóky Imre is elvesztette mandátumát.  
A jelek szerint új elnöksége valószínűleg március elejére lehet a szövetségnek. Egészen bizonyos, hogy addig kapitánya sem lesz a válogatottnak, ugyanis Lothar Mätthaus szerződése december 31-ével lejárt, s azt csak az MLSZ elnöksége hosszabbíthatja meg.

A megtisztulás érdekében

Horváth Cs. Attila az amatőrök képviseletében volt tagja az MLSZ elnökségének. A fiatal sportvezetőt a rendcsinálás, a megtisztulás harcosaként ismerte meg a magyar futballtársadalom. Bár sokan hitték, hogy a december 21-i MLSZ-közgyűlésen ő is lemond, csakúgy, mint a ligaelnökségi tagok, ám ez akkor még nem következett be.

„Sokan agitáltak, érveltek a maradás mellett, még többen pedig arra kapacitáltak, hogy lemondásommal segítsem a megújulást. Most a lelkiismeretemre hallgatva hoztam meg döntésemet és kedden, a megyei LSZ elnökeinek támogatását élvezve nyújtottam be a lemondásomat Nemes Ferenccel együtt. Bízom benne, hogy döntésemet megérti a futballtársadalom és bízom benne, hogy a majdan fölálló új elnökség a rendcsinálást, a megtisztulást tűzi zászlajára."

A Magyar Labdarúgó Szövetség január 20-án rendkívüli közgyűlést tart, ahol háromfős ad hoc bizottságot neveznek ki, az ő feladatuk lesz összehívni és kijelölni a tisztújító rendkívüli ülés időpontját, mely várhatóan február végére esik.

Az MLSZ elnökségének mandátuma tehát lejárt, bizottságai viszont tovább dolgozhatnak, mint ahogy Berzi Sándor főtitkár is, akinek a napi feladatok intézése lesz a dolga.

Kijelenthető tehát, hogy a Bozóky Imre vezette elnökség megbukott, s valóban csak remélni lehet, hogy új útra, egy felemelkedő pályára lép a magyar labdarúgás.

Kisteleki István értékel

Kisteleki István ligaelnök a kialakult helyzetet úgy értékelte: a mai napot megtisztulásnak, újrakezdésnek lehet tekinteni.  
„A megyei szövetségek elnökeivel elkészítettük a jövőbeni  együttműködés vázát, igény van a változásokra, amire mától adott a  lehetőség" – mondta, majd hozzátette: az új elnökségben is hét amatőr és hét profi képviselő végzi a napi munkát és az amatőrök tesznek majd javaslatot az MLSZ új elnökének személyére.  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gera Zoltán volt a West Bromwich Albion legjobbja a 2005-ben

Bár mostanság a Premiershipben légióskodó Gera Zoltán sérülése miatt kevés lehetőséghez jutott, az… Tovább olvasom