Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Még nem reménytelen az ETO kupaindulása

A Győri ETO FC kizárásának ügyét a spanyol ügyvédi iroda képviseli majd a lausanne-i sportdöntőbíróság előtt.
Az Európai Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Bizottsága érvényben hagyta a Győri ETO FC kizárását az európai kupaporondról, és megírtuk, hogy a klub nem nyugszik bele a döntésbe és jogorvoslatért a lausanne-i sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

„Úgy döntöttünk, hogy ezentúl is igénybe vesszük a spanyol ügyvédi iroda szolgálatait. Nekik is az a véleményük, hogy tovább kell mennünk az ügyben – mondta tegnap Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezetője. – Ők is úgy gondolják, hogy egy független bíróság előtt jobban érvényesíteni tudjuk a jogainkat, mint az UEFA-nál, amely sajátos belső szabályrendszere alapján működik. Nem adjuk fel, élő példa számunkra a debreceni Mészáros Norbert esete, akit az UEFA »elmeszelt« mondvacsinált okok alapján, a CAS viszont felmentette őt."
A sportdöntőbíróságnál a jogi procedúra hosszabb időt vehet igénybe és kérdés, ha nyár elejéig nem születik döntés, akkor melyik forgatókönyv lép életbe.

„Az eltiltás hatályba lép, de a CAS-nak megvan a megfelelő jogköre arra, hogy a határozat végrehajtását felfüggessze. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, három kritérium teljesülésére van szükség, erről pedig a Nemzetközi Sportdöntőbíróság dönt majd. Ezt érdemes lehet megpróbálni. Az ilyen esetekben egyébként gyorsított eljárást alkalmaznak általában pont amiatt, hogy szorít az idő, nagy valószínűséggel megszületik a végleges ítélet még az őszig, de az elméleti esély megvan arra, hogy elhúzódjon az ügy, ebben az esetben pedig az ETO elindulhatna. De ehhez, még egyszer mondom, az kell, hogy a CAS felfüggessze az ítélet végrehajtását" – mondta a pepsifoci.hu megkeresésére dr. Róka Géza, aki avatott szakértőnek számít a hasonló ügyekben, lévén korábban az MLSZ versenyszervezési osztályának vezetője, illetve főtitkára volt.

Ha a Nemzetközi Sportdöntőbíróság mégsem az ETO-nak adna igazat és a győri csapat európai kupaszereplésre jogosító eredményt ér el a jelenlegi idényben, akkor az UEFA szabályzata szerint kétféleképpen alakulhat a helyzet:

– Amennyiben az ETO kupagyőztesként lép ki a nemzetközi porondra, a döntő vesztese lép a helyébe, kivéve, ha az a bajnokságban már kiharcolta a Bajnokok Ligája – vagy az Európa Liga – indulás jogát – utóbbi esetben a pontvadászat következő helyezettje a kedvezményezett.

– Amennyiben az ETO nem kupagyőztesként szerezne jogot az indulásra, a bajnokság következő helyezettje ugorhat be (mint ismert, a bajnokságból jelenleg az első három helyezett indulhat automatikusan Európában, így a negyedik hely szerepe felértékelődhetne a szezon végén, de szélsőséges esetben még az ötödik helyezés is kupaindulást jelenthet).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: könnyed játékkal

A győriek idei utolsó tétmérkőzésükön már az első félidőben tetemes előnyt harcoltak ki Tovább olvasom