Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Még éberebben

Süth Miklós országos főállatorvos szerint madárinfluenza-ügyben továbbra sincs semmi ok a pánikra, a cél a Magyarországon eddig csak vadmadarakban kimutatott betegség átterjedésének megakadályozása a háziszárnyasokra, amit védőoltás helyett a klasszikus járványügyi eszközökkel igyekeznek elérni.
A főállatorvos erről a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón beszélt annak kapcsán, hogy egy újabb, a horányi  révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza –  feltehetően H5N1-es – vírusától pusztult el.  Közben – a kormányszóvivő tájékoztatása szerint – az angliai  laboratórium a múlt heti, négy új nagybaracskai hattyúról is  visszaigazolta, hogy a bizonyos körülmények között az emberre is  veszélyes H5N1-es vírustól hullott el, így hétre emelkedett az e  vírus áldozatául esett magyarországi madarak száma. A szakemberek megítélése szerint egyelőre nincs szükség a  magyarországi baromfiállomány vakcinázására. Ha a betegség  átterjedését klasszikus járványügyi eszközökkel sikerül  megakadályozni, az piaci előnyt jelent a későbbiekben. 

A főállatorvos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nincs  hivatalos információja arról a hírről, hogy Németországban egy  macskában is kimutatták volna a H5N1-et.  Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a hír valóságtartalmának  beigazolódásáig arról, hogy miként terjedhetett át a madárbetegség  egy macskára. Rögzítette ugyanakkor, hogy ennek – legalábbis az  elmúlt évtizedek tapasztalatai és a tudósok eddigi ismeretei alapján  – nincs realitása. 

Eddig a hírek lényege, és józan magyar embernek most kell átgondolni, mi következhet még. Először ugye arról szóltak a hírek, hogy aki nem kerül közvetlen kapcsolatba döglött madárral – érthetőbben: nem turkál bele puszta kézzel –, az nem igazán tudja elkapni a betegséget. Kutyák, macskák sétálhatnak szabadon, bajuk nem eshet és gazdáiknak sem. Most aztán „a tudósok eddigi ismereteiről" kiderülhet, hogy csak eddig tartottak, mivel a fertőzött macskáról szóló hírt tegnap este az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) is megerősítette, márpedig ezt illik komolyan kezelni. Ráadásul a német szövetségi állat-egészségügyi  intézet vezetője is megemlítette, hogy Ázsiából hosszabb ideje  ismert: macskák megfertőződhetnek, ha fertőzött madárból esznek.

Azt még nem tudni, a macska „madárinfluenzája" átterjedhet-e emberre, bízzunk benne, hogy nem – de a magam részéről a kóborló saját vagy idegen macskák simogatását tegnaptól határozottan tiltom a gyermekeimnek.

Pánikra valóban semmi ok, de az éberségre annál inkább. Szerencsére ma már szinte mindenki tudja, mivel állunk szemben – és inkább jelentsenek be minden döglött vadmadarat a hatóságoknak, mintsem hogy egy is átadja a veszélyes vírust, akár csak egyetlen embernek.
A fokozott figyelemre már csak gazdasági okok miatt is szükség van Európában: Franciaország, a kontinens legnagyobb baromfiexportőre éppen tegnap vesztette el piacainak 5 százalékát, mivel húsz ország jelentett be importtilalmat a francia baromfira és  libamájra egy pulykafarmon történt tömeges H5N1-fertőzés után.

S hogy mit kezdek majd az elmúlt napokban vásárolt, pecséttel igazoltan ellenőrzött magyar baromfitermékekkel? Maradjunk annyiban, hogy nem másutt, hanem az asztalon végzik majd, és ha kifogynak, újabbak kerülnek a helyükre...
burkus.zoltan@kisalfold.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad Csonttörő címvédő mérkőzése

A HBO televíziós társaság úgy határozott, hogy a főmérkőzés hiányában nem közvetíti a március 25-re… Tovább olvasom