Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Mecsér két világhírű kézilabdakapust adott

Az alig hétszáz lelkes Mecsér két, a településről elszármazó válogatott kézilabdakapusáról nevezetes: Pálinger Katalin és Gerháth Zoltán is innen indult a világhír felé. Mindkét sportoló a győri csapat színeiben lett elismert játékos, ám nem feledik szülőfalujukat.
Pálinger Katalin
Pálinger Katalin és Gerháth Zoltán gyermekkorukat Mecséren töltötték, s később nagyszerű kézilabdakapusok lettek. Katalin jelenleg Dunaújvárosban kézilabdázik, a múlt nyáron járt legutóbb a szülői házban, ám Zoltán Győrből gyakran látogatja meg a községben élő szüleit. Édesapja itt a polgármester.

A decemberi zágrábi női kézilabda-világbajnokság kétségtelenül legjobb magyar játékosa – aki ezen a tornán világklasszissá nőtte ki magát – Pálinger Katalin, válogatottunk hálóőre volt. Több ezer magyar szurkoló skandálta nevét a mérkőzéseken, s remek formában védett.

A világ legjobb együttesei által csábított sportoló hosszú ideig a Győri Graboplast ETO-nál szerepelt, jelenleg a múlt hét végén Oroszországban is diadalmaskodó Dunaferr játékosa. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy Mosonmagyaróváron született, s elsős korában költözött el családjával Mecsérről Győrbe.

Pálinger Katalin, a huszonöt éves világklasszis olimpiai ezüstéremmel, Európa- és magyar bajnoki címmel, valamint Magyar Kupa-győzelemmel büszkélkedhet. Jelenleg csak két rokona él ezen a településen: a mecséri Pálinger Béla és felesége.

– A férjem révén – aki Kati nagypapájával volt rokoni viszonyban – tartozunk egy családba – kezdi Pálinger Béláné. – Amióta elköltöztek Győrbe, s főleg mióta Dunaújvárosban játszik, csak ritkán találkozunk. A szülői ház azonban továbbra is áll a faluban, s nyaranta, amikor van egy kis szabadidejük, le is jönnek Mecsérre Katiék. A pályafutását innen is nyomon követjük: örülünk sikereinek, s nagyon büszkék vagyunk rá – mondta Pálinger Béláné.

„ Nagyon szép emlékeim vannak..." „Még Mecsérről ismertük egymást"

Gerháth Zoltán
Gerháth Zoltán a győri Tento-ETO kapusa. Egy szegedi kitérővel tért vissza néhány éve nevelőegyesületéhez. A magyar főiskolás-válogatottal világbajnoki címet szerzett játékos gyakran látogat Mecsérre, édesapja a település polgármestere. – Hetente meglátogatom szüleimet a faluban – kezdi a kapus. – Mecsérre mindig szívesen jövök, hisz az itt töltött gondtalan gyermekévek emléke máig él bennem.

Pálinger Katit már általános iskolás korom óta ismerem, hisz ez egy kis település.

– Ő korábban elkerült a Balázs-iskolába, s ott kezdett el komolyabban foglalkozni a kézilabdával. Mecséren a testnevelésórán sok mindent megtanítottak nekünk, de csak középiskolás koromban, a győri Révaiban kezdett a kézilabda hozzátartozni az életemhez – tudtuk meg Gerháth Zoltántól.

Méltán büszkék a tehetségekre

Idősebb Gerháth Zoltán, a falu polgármestere elmondta: Pálinger Katalinra és Zoltán fiára sokan büszkék szülőfalujukban.
Mindketten jó példák arra, hogy kis településekről elindulva is lehetnek később világhírű sportolók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első az Arsenal, a Manchester Utd. kikapott a sereghajtótól

Az Arsenal Thierry Henry két góljával idegenben simán nyert az Aston Villa ellen, s miután a… Tovább olvasom